Foşti lideri de partide mehedinţene şi campania electoralã localã

Spre deosebire de scrutinul local din anul 2012, la alegerile din aceastã varã asistãm la o altã realitate politicã a judeţului în ceea ce priveşte liderii politici implicaţi într-o astfel de confruntare. Atunci au existat unii politicieni locali care nu doar cã s-au implicat activ în campania electoralã, dar au fost şi lideri importanţi de partid. Între timp, unii dintre ei au fost scoşi din jocul politic şi electoral, în timp ce alţii, deşi în fruntea unor partide importante, lasã impresia cã nu mai au motive pentru a se implica.

Ce rol va avea Adrian Duicu la localele din Mehedinţi?

 

Un politician local care în vara anului 2012 a fost implicat activ în campania electoralã a fost Adrian Duicu. La acea vreme era preşedinte al PSD Mehedinţi şi aspirant la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi. În cele din urmã, Adrian Duicu a câştigat preşedinţia CJ Mehedinţi. Dupã nici doi ani de mandat, Adrian Duicu era arestat preventiv pentru fapte de corupţie, iar ulterior a fost declarat incompatibil de cãtre ÎCCJ în procesul pe care îl avea cu Agenţia Naţionalã de Integritate. Ca urmare a acestei situaţii, Adrian Duicu a rãmas şi fãrã funcţia de preşedinte al CJ Mehedinţi, din care era oricum suspendat, cât şi din cea de preşedinte al PSD Mehedinţi. Practic, Adrian Duicu a fost scos din jocul politic şi electoral. Adrian Duicu nu mai poate candida legal în acest an la alegerile locale, însã, şi dacã ar fi putut, e puţin probabil cã PSD Mehedinţi ar mai fi acceptat sã-l mai fi propus pentru vreo funcţie aleasã din motive de imagine. Cu toate acestea, se vorbeşte, în mediul politic local, cã Adrian Duicu a rãmas în continuare un om influent în politica localã. Este însã interesant de vãzut în ce mãsurã se va implica Adrian Duicu în aceastã campanie, dar mai ales modalitatea în care o va face. Este cât se poate de clar cã Adrian Duicu este în continuare ataşat de PSD Mehedinţi, partidul sãu, de la conducerea cãreia a fost obligat sã plece, datoritã problemelor pe care le avea cu justiţia. Pe de altã, era şi un interes al PSD Mehedinţi de a se debarasa într-un fel sau altul de acesta. Menţinerea lui Adrian Duicu într-o funcţie de conducerea aducea serioase prejudicii de imagine PSD Mehedinţi, partidul fiind perceput la nivelul electoratului drept unul corupt atâta timp cât avea în structura de conducere un politician trimis în judecatã pentru fapte de corupţie. PSD Mehedinţi a reuşit, în final, sã gestioneze relativ bine situaţia, alegându-şi un nou preşedinte şi debarasându-se total de Adrian Duicu. Cu siguranţã însã fostul lider al PSD Mehedinţi nu va fi indiferent la scrutinul local din aceastã varã şi va încerca sã se implice. Sunt douã posibilitãţi prin care Adrian Duicu poate sã se implice: fie sã se implice discret, prin anumiţi politicieni fideli pentru PSD Mehedinţi, fie sã sprijine, tot discret, un anumit candidat.

Ion Mihart, incert pentru campania localã

 

Un alt fost preşedinte de partid local care pare, cel puţin teoretic, scos din orice ecuaţie electoralã localã este Ion Mihart. Fost preşedinte al PP-DD Mehedinţi, Ion Mihart s-a înscris în UNPR Mehedinţi, dupã ce partidul sãu a fuzionat prin absorbţie cu acest partid. În UNPR Mehedinţi, Ion Mihart a obţinut funcţia de prim-vicepreşedinte la nivel judeţean. Noua formaţiune politicã în care s-a înscris Ion Mihart era o soluţie politicã de perspectivã, cu atât mai mult cu cât preşedinte este primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe. Dupã ce UNPR a ieşit de la guvernare, partidul s-a prãbuşit în judeţ. La acest moment existã o incertitudine totalã în ceea ce priveşte candidaţii acestei formaţiuni politice locale. Mai mult, UNPR Mehedinţi este un partid fãrã un lider de forţã, fãrã o conducere vizibilã şi fãrã un mesaj politic ferm. Este puţin probabil cã Ion Mihart va accepta sã-şi asume o funcţie publicã aleasã şi sã se implice în campania electoralã în condiţiile în care UNPR Mehedinţi nu-i oferã o garanţie cã partidul poate obţine un rezultat electoral foarte bun.

Tags:

About autor