Sârbulescu vrea sã scoatã RAAN-ul din iarnã

De la începutul lunii noiembrie (din 6 noiembrie) Ion Sârbulescu este noul administrator special al Regiei Autonome pentru Activitãţi Nucleare. Sãptãmâna trecutã la sediul Regiei, într-o conferinţã de presã, Ion Sârbulescu declara: „Cred cã ştiţi bine cã din 6 noiembrie sunt administratorul special şi directorul general al RAAN. Am fost într-un fel sau altul adus aici, poate cã a fost şi un caz de forţã majorã, fostul administrator special şi-a pus demisia, persoane din conducerea judeţului, şi centralã, au apelat la experienţa mea, şi pentru cã am lucrat în aceastã regie, sã preiau conducerea acestei regii. Regia este în insolvenţã sunt legat de mâini şi de picioare, înot într-un butoi mai mare de apã grea şi sper ca împreunã cu colegii mei, cu dvs., sã ieşim din aceastã situaţie. Regia are datorii foarte mari, creanţe foarte mari, datorii la creditori de sute de milioane, datorii prin creditori garantate, foarte mulţi bani, drepturi salariale care vin din urmã prin contractul colectiv de muncã, sunt foarte multe credite bugetare şi chirografare.” De asemenea, noul administrator special al Regiei Autonome pentru Activitãţi Nucleare, Ion Sârbulescu, a fãcut apel la cetãţenii municipiului Drobeta Turnu Severin sã-şi achite datoriile pentru furnizarea agentului termic pentru a se evita un posibil blocaj. Banii alocaţi de Guvern pentru termoficare nu vor putea susţine toate cheltuielile pânã la sfârşitul iernii. Guvernul a alocat suma de 22 milioane de lei pentru asigurarea serviciului de termoficare pentru municipiul Drobeta Turnu Severin în sezonul rece 2015-2016, însã banii nu vor ajunge pânã la finele iernii. Din acest motiv, administratorul special Ion Sârbulescu face apel la populaţie sã înţeleagã necesitatea achitãrii facturilor restante pentru agentul termic furnizat.
„Sunt probleme foarte mari chiar dacã prin Hotãrârea Guvernului noi am primit 22 de milioane de lei pentru procurarea de combustibili (cãrbune şi pãcurã), sunt probleme foarte mari din punct de vedere al salarizãrii personalului care lucreazã la Termo. Fac apel ca toţi cei care au avut restanţe la energia termicã pânã la înfiinţarea acestui serviciu public sã-şi plãteascã aceste obligaţii şi constant sã-şi plãteascã obligaţiile, bineînţeles dupã facturare. Vreau ca cetãţenii Severinului sã dea dovadã de responsabilitate şi efortul care s-a fãcut sã fie rãsplãtit aşa cum se cuvine”, a declarat vineri Ion Sârbulescu, în cadrul unei conferinţe de presã.
Pentru aceastã iarnã s-a decis ca furnizarea agentului termic cãtre populaţie sã se realizeze în cadrul unei asocieri dintre Termocentrala de la Halânga şi un serviciu public din cadrul Primãriei Drobeta Turnu Severin. „Aceastã asociere nu poate fi finanţatã de la RAAN pentru cã regia nu are în momentul acesta niciun ban, nu produce nimic. Nu vreau sã sperii pe nimeni, cât voi fi eu aici, poate cu mici întârzieri, salariile vor fi plãtite, dar ne vom mişca foarte greu. Avem probleme foarte mari, nu vreau sã ascund. Vreau sã ieşim din iarnã fãrã probleme majore”, a mai adãugat administratorul special de la RAAN.
În momentul de faţã, instituţiile publice datoreazã cãtre RAAN suma de 64.435 de lei, iar asociaţiile de proprietari o sumã uriaşã, de aproximativ 45 de milioane de lei. Chiar dacã pe platforma de la Romag Prod a fost stopatã producerea apei grele, activitatea continuã aici dat fiind cã în momentul de faţã existã o cantitate uriaşã de apã grea depozitatã în aceastã unitate. Faptul cã la ROMAG PROD se aflã pe stoc o cantitate foarte mare de apã grea, presupune costuri atât cu plata angajaţilor care au rãmas pe platformã, dar şi cu energia electricã pentru asigurarea temperaturii necesare depozitãrii în condiţii de siguranţã a apei grele.

Tags:

About autor