Cum va arãta România peste 10 ani?

E clar cã nu ne mai facem bine, indiferent de câte guverne de tehnocraţi vor aduce în prima linie. Iohannis se tot autofelicitã pentru Guvernul Cioloş, de parcã l-ar fi apucat pe Bãsescu de un picior. De câteva sãptãmâni tot apare pe la tv câte un minut, douã cu pieptul bombat şi cu dantura aranjatã şi dezvelitã poporului. Adicã pânã la urmã are şi el guvernul lui şi posibilitatea de a face ceva. Ce poate sã şi facã acest guvern în mai puţin de un an de zile? Are destule obiective, cum ar fi stabilitatea economicã, organizarea alegerilor, scoaterea ţãrii din iarnã, bugetul pe 2016. Adicã are ceva de lucru şi fãrã sã se mai apuce de alte obiective. Unul dintre acestea ar fi evaluarea administraţiei şi schimbãri de şefi pe unde este nevoie sau chiar peste tot. Adicã o profesionalizare a administraţiei din România, prin organizarea de concursuri şi numirea de profesionişti pe posturi şi nu membri ai clientelei politice. Existã şi riscul ca cei virtual numiţi acum sã fie schimbaţi din funcţii anul viitor şi de viitoarele guverne, pentru a satisface setea de funcţii a membrilor de partid. Cam aşa a funcţionat România. Am vãzut lipitori de afişe trecuţi peste noapte de la vreo firmuliţã SRL, la o companie de stat, iar de acolo la o agenţie guvernamentalã, iar de la agenţie, direct pe scaunul de prefect şi apoi trimis la cursuri sã devinã funcţionar public şi mai apoi înalt funcţionar public. Adicã un ins care nu a avut niciodatã de-a face cu administraţia publicã, un nespecialist, dar un oportunist sau un pilos care şi-a vãzut visul împlinit şi poate nu învaţã atribuţiile pe care le are, pânã rãmâne fãrã scaun.
Şi în tot acest timp în care Guvernul şi-a propus sã dea cu var peste democraţia construitã pânã acum, ce trebuie sã facã partidele politice? Ele trebuie sã se transforme în maximum un an de zile în organizaţii profesionale de gentelmani şi inşi cu o înaltã moralitate, academicieni de excepţie şi personalitãţi cu o reputaţie impecabilã. Ori pânã sã ajungã la nivelul acesta ar fi nevoie de vreo câteva sute de ani de democraţie şi sute de generaţii care sã fi cultivat în ADN excelenţa şi binele public.
Este greu de crezut cã partidele se vor reinventa la alegerile de anul viitor şi vor propune impecabili pe liste. Adicã politicieni pur sânge, dar cinstiţi şi relativ sãraci şi bine crescuţi şi care sã nu fie nişte furãcioşi şi care sã fie şi patrioţi, pe deasupra şi de dedesubt. Unde sã gãseascã asemenea candidaţi: în mediul academic, la universitãţi, în educaţie, în învãţãmânt, în industrie, în privat, în IT, peste hotare. Ar aduna câteva sute de români excelenţi care sã compunã viitorul Parlament şi vreo câteva zeci care sã compunã viitorul Guvern. Mulţi ar spune cã vor fi greu de gãsit, dar nu este aşa. Alţii vor zice cã nu au experienţã în politicã şi cã le va fi foarte greu. Depinde şi de clasa politicã actualã dacã va face un pas înapoi şi va termina cu şulfãnelile şi va lupta pentru România. Deja de pe acum partidele ar trebui sã stea pe brânci şi sã caute pe judeţe candidaţi pentru parlament. Chiar oameni noi. Mãcar jumãtate dintre parlamentarii de anul viitor sã fie oameni noi. Nu ar fi o problemã cu lipsa de experienţã. Un an de zile va fi suficient sã vadã cum funcţioneazã treburile, în sensul de formalitãţi nu de modul denaturat al mersului lucrurilor pe care îl propune sistemul actual politic.
Sigur gãsim jumãtate dintre candidaţi printre românii din afara ţãrii. Unii poate chiar vor sã se întoarcã acasã. Unii sunt în pragul pensionãrii, alţii pensionari, unii sunt tineri care vor acasã şi care sunt curaţi. Sunt destui români curaţi care vor reformarea serviciilor şi a clasei politice. Pânã la urmã România nu are decât o şansã: sã meargã pe calea cea dreaptã şi sã renunţe la scurtãturi şi improvizaţii. E timpul sã triumfe elitele şi sã conducã cei care meritã sã conducã. Partidele şi alegãtorii trebuie sã facã alegerile potrivite. Dar primii care vor alege vor fi liderii politici. Ei vor da tonul pentru cum va arãta România peste 10 ani.

Tags:

About autor