PSD pe post de hopa-miticã

Sigur cã ieşirea social-democraţilor de la guvernare nu era, cum se zice, în plan, şi cã decizia lui Victor Ponta de a demisiona din funcţia de premier le-a stricat bunã parte din planurile pentru anul electoral 2016. Anul ce se apropie vertiginos se anunţã a fi unul extrem de dificil pentru cam toate partidele politice de la noi, pe fondul acestei stãri de spirit generale de dezamãgire împletitã cu dispreţ vizavi de clasa politicã.
Dar pentru social-democraţi, anul electoral 2016 nu e totuşi la fel de greu cum este pentru alţii, mai ales pentru liberali. Degajaţi de la guvernare, social-democraţii nu mai au acum asupra lor uriaşa presiune a guvernãrii, şi pot sta foarte bine pe margine şi comenta mişcãrile guvernului Cioloş şi ale preşedintelui Johannis. Pot comenta şi mai ales se pot lãuda cu unele chestiuni mai populiste ce au stat sub semnãtura guvernului Ponta. Iar unele nu sunt chiar de ici de acolo şi au un impact destul de serios la nivel electoral. Ponta nu a ratat ocazia sã puncteze imediat dupã ce Johannis a promulgat legea de majorare a salariilor bugetarilor, ceea ce orice politician ar fi fãcut. „Mã bucur foarte tare cã aceastã mãsurã adoptatã de noi este în vigoare de la 1 decembrie! Era ilogic şi incorect sã vezi cã România are creştere economicã 4 ani la rând (cea mai mare din UE în ultimul trimestru) şi cã acest lucru nu se reflectã şi în “buzunarul” omului obişnuit. Relaxare fiscalã şi creştere a veniturilor – acestea au fost baza Programului economic şi social al USL.” A comentat fostul premier, cu satisfacţie şi maliţie. Nu a uitat sã transmitã şi un post-scriptum: „foarte probabil cã dacã eram tot eu prim ministru dl. Iohannis ar fi respins legea spunând cã “nu e sustenabilã şi are scop electoral”. Aşa a acceptat cã e foarte bunã şi sustenabilã, şi nici nu are efect electoral !!! Deci tot rãul spre bine!”.
Corect. Sigur, ce ar fi putut face preşedintele? Sã nu promulge legea şi sã-şi punã toţi bugetarii în cap? Victor Ponta l-a cam obligat sã meargã pe linia trasatã de el la vremea când conducea guvernul. Motiv pentru social-democraţi sã se batã cu pumnul în piept în 2016. Încã un argument electoral serios şi substanţial pentru un partid, PSD, care nu se va lãsa bãtut în confruntãrile ce se apropie, chiar dacã nu mai e la butoanele puterii. Cei care trebuie sã demonstreze ceva pânã în primãvara viitoare sunt oamenii lui Johannis, nu social-democraţii. Liberalii însã sunt iarãşi trecuţi în umbrã, acum de tehnocraţii din guvern. Practic, liberalii nu prea mai au timp sã demonstreze ceva, cã ştiu sã guverneze, cã au idei şi oameni de valoare şi pot veni cu mãsuri valabile economic şi social.
Din multe puncte de vedere tot social-democraţii vor fi mai relaxaţi în 2016, la locale şi mai ales la parlamentare. Pentru primarii PSD e nesigur sã dezerteze spre PNL, şi probabil mulţi nu o vor face cãci nu simt în PNL vreo forţã, vreun mesaj politic puternic. Aşa cã mulţi vor rãmâne tot la PSD, aşteptând toamna, adicã alegerile şi constituirea noului parlament ce va da, în final, un nou premier şi un nou guvern. Dacã tehnocraţii lui Cioloş nu conving, pun pariu cã vom avea o majoritate PSD în viitorul parlament şi, în consecinţã, un nou guvern social-democrat condus de exemplu de Liviu Dragnea. Nu vãd cum se poate ieşi din acest scenariu dacã lucrurile merg ca pânã acum.

Tags:

About autor