Cine vor fi candidaţii la Primãria Orşova?

La Orşova se anunţã o bãtãlie electoralã extrem de disputatã la scrutinul local de anul viitor. Situaţia politicã, dar mai ales cea legatã de administraţia publicã localã din municipiul Orşova, este una tensionatã. Nu cu mult timp în urmã, în acest frumos oraş dunãrean a fost dizolvat Consiliul Local, fapt care a determinat formarea unui nou for local din supleanţii de pe listele partidelor care au depãşit pragul electoral. Mai mult, la Orşova nu a existat niciodatã continuitate la funcţia de primar, cu alte cuvinte niciun primar nu a mai fost reales la finalul mandatului sau într-un alt mandat. Existã şanse mari ca nici anul viitor sã nu fie continuitate, întrucât actualul primar al orşului, liberalul Ion Manea, nu stã prea bine la nivelul încrederii în rândurile orşovenilor. Viaţa politicã din Orşova a fost una extrem de disputatã, politicienii din acest oraş pãrând mai interesaţi de disputele politice decât de gãsirea unor soluţii pentru dezvoltarea municipiului. Şi totuşi care ar fi variantele pentru scrutinul local de anul viitor?

Doiniţa Mariana Chircu, un candidat cu şanse la Orşova
O posibilã candidaturã ar fi Doiniţa Mariana Chircu, acum membrã a PSD Mehedinţi. Doiniţa Chircu a mai candidat la ultimele alegeri locale, cele din anul 2012, pentru Primãria municipiului Orşova. Atunci era membrã a PDL Mehedinţi şi a candidat din partea MNMH, alianţa electoralã formatã la nivelul judeţului din PDL, UNPR, PNŢ-CD şi PER. Deşi a fãcut o campanie electoralã intensã, Doiniţa Chircu nu a reuşit sã câştige simpatia orşovenilor, aceştia votând într-o proporţie covârşitoare cu Ion Manea. Actualul primar al Orşovei a fost ajutat şi de o masivã susţinere politicã, fiind candidatul USL Orşova pentru aceastã funcţie, o alianţã aflatã atunci la o cotã foarte mare de încredere. Cu siguranţã aceastã susţinere i-a fost foarte utilã, însã este foarte posibil ca Ion Manea sã fi câştigat oricum mandatul de primar, întrucât Doiniţa Chircu era din start defavorizatã datoritã alianţei din partea cãreia candida, dar şi din cauza faptului cã nu era un cetãţean al acestui municipiu. Între timp, ea a recuperat foarte mult din încrederea orşovenilor. Se pare cã, în acest moment, Doiniţa Chircu stã foarte bine, câştigând încrederea unui segment numeros din populaţia municipiului Orşova, suficient pentru a obţine mandatul de primar. În aceste condiţii nu este exclus ca Doiniţa Chircu sã candideze, pentru a doua oarã consecutiv la funcţia de primar al municipiului Orşova, de data aceasta cu mari şanse de reuşitã. Cu siguranţã şansele ei au crescut foarte mult, iar dacã va candida, în mod sigur o va face din partea PSD Orşova sau a unei alianţe din care acest partid sã facã parte.

Adrian Cican, un profil de candidat credibil
Un alt posibil candidat redutabil ar putea fi şi Adrian Cican, un politician care în ultimii ani s-a implicat activ în cadrul PDL Mehedinţi. Numai cã Adrian Cican a fost exclus din PNL Mehedinţi, partid în care a ajuns dupã fuziunea PDL cu PNL. A fost o eroare politicã a PNL Mehedinţi, întrucât Adrian Cican parea un politician orşovean de perspectivã, mai ales într-un context în care politica din acest oraş traverseazã o perioadã de totalã lipsã de credibilitate. Adrian Cican întrunea calitãţile unu candidat redutabil. Un politician tânãr, dinamic, cu experienţã în administraţia publicã localã, om de afaceri şi orşovean. Cu alte cuvinte, Adrian Cican era o variantã cât se poate de credibilã, cu atât mai mult cu cât cunoaşte foarte bine problematica municipiului Orşova. Nu ştiu care a fost motivul pentru care Adrian Cican a fost exclus din PNL Mehedinţi, însã, cu siguranţã, este o mare pierdere pentru acest partid.

Cu cine va merge PNL Mehedinţi la Orşova?
În aceste condiţii este interesant de vãzut care va fi candidatul PNL Orşova pentru funcţia de primar. Pentru PNL Mehedinţi municipiul Orşova este o mare mizã politicã, cu atât mai mult cu cât actualul primar, Ion Manea, a fost ales în anul 2012 din postura de membru al acestui partid. Tot la fel de interesant de observat este şi ce va face Ion Manea. Este posibil ca actualul primar al Orşovei sã-şi depunã candidatura pentru un nou mandat, sau, dacã renunţã, sã încercere transferarea capitalului de imagine pe care îl are spre un nou candidat.

Tags:

About autor