Rãspunderea lui Iohannis şi jocurile lui Dragnea, egal salatã guvernamentalã

Preşedintele Iohannis râde degeaba pe la tv, când vine vorba de modul în care a reuşit sã câştige Palatul Victoria, cu un premier ce pare ascultãtor la indicaţiile care îi sunt transmise. Cert este cã multã lume se laudã cã ştia cã varianta Cioloş era în pregãtire şi de acum o lunã de zile se tot discuta înlocuirea lui Ponta cu Cioloş, un fel de tehnocrat şcolit pe lla UE şi în alte locuri. Dar un politician pânã la urmã, pentru cã în UE politica face şi desface. Chiar a fost dispus sã schimbe grupul parlamentar pentru a-şi pãstra fotoliul cãlduţ din structurile UE.
Aşadar este un politician pânã la urmã sau un tehnocrat dispus sã facã politicã, dacã prin asta îşi atinge scopurile. Iohannis nu alegea cu siguranţã un tehnocrat pur sânge care sã îi spunã verde în faţã ce are de gând sã facã, ci are nevoie de un funcţionar ascultãtor şi care sã-i dea rãgaz preşedintelui sã mai cloceascã vreo schemã pe la Cotroceni sau sã mai doarmã liniştit un an de zile de acum încolo.
Dar poate cã pe Iohannis au început sã îl preocupe şi sondajele de opinie şi de accea a început de acum o lunã sã pregãteascã evacuarea lui Victor Ponta, iar momentul protestelor de stradã a fost ocazia optimã. Ponta nici nu prea avea de ales, având în vedere cã foştii sãi colegi de la PSD l-au aşteptat cu şutul pregãtit şi chiar i-ar fi forţat abdicarea de la palatul executiv. De altfel, Dragnea nici nu l-a invitat la serbarea organizatã pentru Cioloş la sediul PSD, când şeful social-democraţilor i-a urat bun venit în PSD premierului desemnat. Şulfã mare domnul Dragnea şi de mult timp aştepta sã se rãcoreascã, deşi pe la tv şi în adunãri publice a tot gãsit puterea sã se gratuleze cu Ponta în loc sã scuipe şi invers e valabil pentru Ponta. Dar aşa fac politicienii: sunt capabili de cât mai multã mizerie pentru a-şi atinge scopurile.
Cu siguranţã cã nu era posibil mandatul lui Cioloş fãrã „complicitatea” lui Liviu Dragnea şi fãrã negocieri sau consultãri prealabile dintre pesedişti şi preşedintele Iohannis. Poate cã social-democraţii l-au trezit pe şeful statului din Marea Letargie şi i-au propus vânzarea lui Ponta şi târgul cu Dragnea. Cine ştie dacã Iohannis era capabil cã punã la cale de unul singur şi din proprie iniţiativã povestea cu noua guvernare. Uite aşa a fost scos de sub umbrela prezidenţialã înlocuitorul optim al lui Victor Ponta, respectiv tehnocratul în România, Dacian Cioloş. La Bruxelles este om politic cu siguranţã, pentru cã acolo boşii sunt foarte sensibili la culorile politice şi nu îşi pun consilieri pe fiştecine.
Dacian a început cu stângul, dar e bine cã a fost ascultãtor şi a eliminat de pe lista de propuneri pe ministeriabilul în chiloţi şi pe doamna care nu avea nicio legãturã cu domeniul justiţiei, deşi era vãzutã ca o luptãtoare pe felia ei de acţiune. Sigur cã dacã te uiţi şi la Ministerul Energiei, de exemplu, şi acolo este un jurist, iar la justiţie fusese propusã o inginerã, cum este o chimistã la Fonduri Europene. Bine cã mai treacã meargã, dar un ministeriabil în chiloţi cu siguranţã cã nu este compatibil cu jalea din Sãnãtate şi cu agenda plinã de la ministerul respectiv, mai ales dupã momentul Colectiv.
La Justiţie desigur cã un om din afarã şi de altã meserie cu siguranţã cã în ciuda intenţiilor bune ar fi avut nevoie mai mult de un an de zile sau de consilieri foarte buni pentru a înţelege cum funcţioneazã lucrurile sau care sunt deciziile potrivite pentru a nu-l gripa sau a-i aduce mai multe probleme pe cap decât are. Este totuşi un lucru pozitiv cã Dacian Cioloş a avut o reacţie rapidã şi a operat modificãrile care se impuneau. Este totuşi şi un semnal cã unii ministeriabili i-au fost îndesaţi pe gât sau cã nu prea era pregãtit sã preia puterea.
Este destul de greu sã le facã pe plac tuturor partidelor pentru a beneficia de susţinerea parlamentarã şi este posibil ca în salata respectivã guvernamentalã sã mai aparã şi ingrediente nepotrivite. A mai retras ulterior şi din programul de guvernare comasarea alegerilor, mandatul de 5 ani şi altele care pãreau prea îndrãzneţe, semn cã Dacian are ca obiectiv sã ţinã maşina pe autostradã pânã la alegeri nu sã o repare sau sã îi aducã îmbunãtãţiri. Problema este cã drumul sau autostrada pânã la alegeri e cam crãpatã şi e posibil sã aibe parte de multe zdruncinãri Guvernul Cioloş.

Tags:

About autor