O poliţistã de frontierã s-a clasat pe locul I la concursul de romane poliţiste organizat de Ministerul Afacerilor Interne

Comisarul şef Cenea Mariana, ofiţer psiholog în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontierã Timişoara s-a situat pe locul I în urma evaluãrii creaţiilor literare participante la concursul de romane poliţiste, ediţia a III-a organizat de Editura Ministerului Afacerilor Interne.
Premierea a avut loc la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne în cadrul Salonului de carte juridicã, poliţistã şi civicã în prezenţa secretarului de stat chestor Irina Alexe şi a unor personalitãţi ale vieţii culturale contemporane.
Absolventã a Facultãţii de Psihologie din cadrul Universitãţii Bucureşti, Mariana Cenea este nu numai un psiholog pasionat, cu o vastã experienţã profesionalã, ci şi o scriitoare ce s-a remarcat în domeniul sãu de specialitate, acela al psihologiei practice, cât şi al literaturii poliţiste contemporane.
„Tortul-surprizã” este al şaselea roman al comisarului şef Mariana Cenea şi al cincilea din seria de romane poliţiste dupã “Roşu transfrontalier”, “Eveniment la frontierã”, „Traficantul de femei” şi „Joc dublu la frontierã” toate fiind inspirate din cazuistica poliţiei de frontierã.
Ca de obicei autoarea s-a inspirat din munca poliţiştilor de frontierã (acţiunea se petrece în zona de frontierã a Mehedinţiului), reuşind sã redea într-o manierã literarã personalã, riscurile profesionale, gândurile, trãirile şi temerile poliţistului de frontierã angrenat în lupta complexã cu infracţionalitatea transfrontalierã. Pe lângã presiunea psihologicã exercitatã asupra sa de un înalt-funcţionar de o moralitate îndoielnicã, contrabanda cu ţigãri şi ingineriile financiare fictive pentru producerea evaziunii fiscale sunt infracţiunile principale ce-i dau bãtãi de cap comisarului şef Radu Moldovan – personajul principal al romanului.
Nu lipsesc conspiraţia şi umorul care condimenteazã paginile cãrţii. Titlul este de fapt „cheia” romanului pe care cititorul o va descoperi pe final. O lecturã antrenantã şi captivantã ce contureazã, în paralel, douã profiluri umane opuse: profilul celui care luptã împotriva infracţionalitãţii şi profilul parvenitului, al dependentului patologic de bani şi putere.
În cei 23 de ani de activitate profesionalã cms şef Mariana Cenea a demarat programe de psihoprofilaxie în cadrul cãrora a organizat numai puţin de opt simpozioane naţionale şi a condus mai multe campanii de prevenire, conştientizare şi promovare a sãnãtãţii psihice a poliţiştilor de frontierã. Colega noastrã este şi coordonatorul principal a patru volume de psihologie ce constitue un real material didactic pentru pregãtirea psihologicã a tuturor lucrãtorilor Ministerului Afacerilor Interne.
Purtãtor de cuvânt,Comisar şef de poliţie VALERIU PERA

Tags: ,

About autor