Cu cine merge PNL Mehedinţi în bãtãlia pentru Severin?

Competiţia internã din interiorul PNL Mehedinţi pentru desemnarea candidaţilor pentru funcţia de primar în municipiul Drobeta Turnu Severin nu s-a încheiat, sau cel puţin nu a fost anunţat oficial numele candidatului. În cãrţi sunt doi politicieni: senatorul Marius Bãlu şi liderul liberalilor severineni, viceprimarul Daniel Cîrjan. Evident este foarte important cine va fi în final candidatul PNL Mehedinţi pentru funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin, deoarece acest partid are un mare potenţial electoral.
Cu alte cuvinte, candidatul sãu pleacã din start cu o puternicã susţinere politicã. PNL Mehedinţi este avantajat şi de contextul politic extrem de favorabil. Principalul sãu adversar politic, PSD Mehedinţi, pare în acest moment un partid fãrã lider, dar şi cu o mare problemã de imagine dupã evenimentele din ultimele luni, cele legate de foştii salariaţi ai RAAN şi problema agentului termic în municipiul Drobeta Turnu Severin, situaţii pe care nu le-a gestionat bine, chiar dacã ele s-au rezolvat favorabil în cele din urmã.
În ciuda unei imagini nu tocmai bune, PSD Mehedinţi rãmâne în continuare un partid foarte puternic şi un adversar redutabil al PNL Mehedinţi. Tocmai de aceea bãtãlia pentru funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin se anunţã una extrem de disputatã, cu atât mai mult dacã şi social-democraţii vor avea propriul candidat. Pentru PNL Mehedinţi scrutinul electoral de anul viitor constituie o mare mizã politicã cel puţin în municipiul Drobeta Turnu Severin. Este pentru a doua oarã, dupã exact 12 ani de la candidatura lui Ion Sârbulescu, când PNL Mehedinţi are o mare şansã sã câştige Primãria Drobeta Turnu Severin.
Pentru atingerea acestui obiectiv electoral este important atât numele candidatului, dar şi strategia pe care o va adopta.
Marius Bãlu pare un politician mai echilibrat sau cel puţin are mai multã experienţã în administraţia publicã localã. Din acest punct de vedere are toate şansele sã fie candidatul PNL Mehedinţi pentru funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin.
De partea cealaltã, Daniel Cîrjan, reales la începutul acestui an viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, face un soi de joc politicianist cu scopul iluzoriu de a-şi crea un capital de imagine în perspectiva scrutinului local de anul viitor, o strategie ieftinã prin care încearcã sã câştige simpatia severinenilor. Cîrjan lasã senzaţia unui politician satisfãcut de preluarea funcţiei pe care a mai deţinut-o, dar şi de perspectiva electoralã, având convingerea cã anul electoral 2016 poate fi o mare oportunitate de a obţine ceea ce îşi doreşte cu toatã convingerea – mandatul de primar al oraşului. Acest entuziasm politic e alimentat şi de potenţialul de creştere politic pe care îl are PNL Mehedinţi, dupã scrutinul prezidenţial de anul trecut. Daniel Cîrjan, preşedintele PNL Drobeta Turnu Severin, a beneficiat de conjunctura politicã favorabilã creatã, reuşind sã-şi recâştige în cele din urmã funcţia pierdutã. Fãrã îndoialã cã tânãrul liberal şi-a dorit sã revinã în aceastã funcţie, însã aceasta s-a datorat exclusiv dorinţei sale de a se pregãti pentru candidatura la funcţia de primar al municipiului. În calitatea sa de viceprimar, Daniel Cîrjan nu a demonstrat mare lucru şi nici nu prea mai are timp sã demonstreze cã este un edil mai implicat sau mai competent decât a fost în perioada în care a mai deţinut aceastã funcţie.
Cât priveşte funcţia sa politicã, rolul sãu nu este unul determinant în partid. PNL Mehedinţi s-a întãrit deja prin fuziunea cu PDL Mehedinţi, iar partidul este pe val dupã scrutinul prezidenţial din toamna anului trecut. Însã chiar şi aşa este imposibil de crezut cã PNL Mehedinţi, oricât de puternic ar fi, are forţa de a-l impune pe Daniel Cîrjan, bazându-se doar pe activul de partid şi pe simpatia crescândã în rândul alegãtorilor. Daniel Cîrjan nu este nici pe departe un lider politic de imagine, capabil sã vinã, individual, cu propriul sãu capital electoral, ci, dimpotrivã, cota de încredere a PNL Mehedinţi i-ar aduce câteva procente în plus, însã insuficient pentru a emite pretenţiile unui candidat redutabil, cu şanse reale, cel puţin pentru Primãria municipiului Drobeta Turnu Severin.

Tags:

About autor