25 octombrie – Ziua Armatei Române la Drobeta Turnu Severin

În fiecare an, pe 25 octombrie se sãrbãtoreşte Ziua Armatei Române, aniversându-se victoria finalã pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupaţia fascistã. Ziua forţelor armate române a fost sãrbãtoritã pe 2 octombrie în primii ani dupã sfârşitul celui de-al Doilea Rãzboi Mondial. Din anul 1959, 25 octombrie a fost stabilitã ca ziua în care se aniverseazã eliberarea definitivã a teritoriului naţional temporar ocupat în urma Dictatului de la Viena. În general armatele din Occident nu au stabilitã o datã anume ca sãrbãtoare a armatei. Excepţie de la aceastã regulã fac Franţa, care îşi sãrbãtoreşte armata la 11 noiembrie (ziua armistiţiului dintre Aliaţi şi Germania – 11 noiembrie 1918), Italia, a cãrei zi a armatei este la 4 noiembrie (data semnãrii armistiţiului de la Villa Giusti – 4 noiembrie 1918) şi România care îşi sãrbatoreşte Ziua Armatei la 25 octombrie.
Duminicã dimineaţã, pe o vreme ceţoasã şi rece de toamnã (4 grade) la Monumentul Eroilor din Parcul Rozelor cadrele militare din Garnizoana Drobeta Turnu Severin au participat, împreunã cu autoritãţile locale, la un ceremonialul militar-religios.
Ceremonialul de anul acesta a avut câteva “premiere” şi anume: din Garda de Onoare a fãcut parte, dupã mulţi ani, un pluton de militari de la unitatea de Radiolocaţii Corlãţel, iar cea de a doua premierã a constat în prezenţa unei mici delegaţii de cadre militare în rezervã din Kladovo-Serbia. De asemenea, s-au acordat diplome aniversare cadrelor militare în rezervã şi retragere.

Tags: ,

About autor