Cetatea Medievalã a Severinului inauguratã… şi nu prea

Chiar dacã sâmbãtã a fost inauguratã oficial, Cetatea Medievalã a Severinului este acum închisã pentru vizitatori. Câţiva poliţişti locali au grijã sã nu permitã nimãnui accesul în cetate.
Istoria Cetãţii Severinului nu se încheie în anul 1524, când Balibeg-paşa o distruge din cauza trãdãrii voievodului Transilvaniei, Ion Zapolia, aşa cum spun istoricii. Prin grija Primãriei Drobeta Turnu Severin, istoria cetãţii continuã sã fie una zbuciumatã.
Inauguratã la sfârşitul sãptãmânii trecute cu surle şi trâmbiţe, cetatea a fost deschisã practic doar douã zile, sâmbãtã şi duminicã, atât cât a ţinut “Toamna severineanã”. De luni, accesul publicului larg este interzis, poliţiştii locali având grijã ca nimeni sã nu pãtrundã în cetate.
Din 2010 aici s-a lucrat pentru reabilitarea cetãţii, în cadrul unui proiect integrat cu fonduri europene în valoare de aproximativ 13 milioane de euro, care a vizat reabilitarea Cetãţii Medievale şi a Palatului Cultural “Teodor Costescu”.
Severinenii dar şi multe alte persoane care ajung în oraşul de la Dunãre şi-ar fi dorit zilele acestea sã viziteze cetatea. Mai au de aşteptat, cel puţin pânã la sfârşitul anului, dupã cum declarã edilul şef, fiindcã Primãria trebuie sã facã angajãri, vreo 10-12 funcţionari publici.
„Cetatea trebuie încadratã cu personal şi ca sã încadrezi personal e nevoie de o hotãrâre de consiliu, sã modificãm organigrama. Este nevoie de oameni care sã stea la intrare la punctul de informare turisticã, de oameni care sã-i însoţeascã pe traseu, sã le explice şi este nevoie de bani ca sã angajãm acolo 10-12 oameni. Trebuie sã rectificãm bugetul, sã modificãm organigrama şi sã angajãm oamenii, luna viitoare sperãm sã obţinem avizul de la Agenţia Naţionalã a Funcţionarilor Publici”, spune primarul Severinului, Constantin Gherghe.
Cei doi viceprimari ai Severinului, Liviu Nicolicea şi Daniel Cârjan, considerã cã inaugurarea trebuia fãcutã atunci când erau finalizate lucrãrile de reabilitare şi la Palatul Cultural „Teodor Costescu”.
„Nu sunt în localitate aflu şi eu despre acest aspect din presã. Mã gândesc cã aşa se poartã în Mehedinţi, este vreun sindrom, findcã şi maternitatea a fost inauguratã de vreo zece ori”, spune viceprimarul Liviu Nicolicea.
„A fost o inaugurare de faţadã pentru a-şi face imagine primarul. Strict şi pur electoral a fãcut-o. În mod normal trebuiau recepţionate în comun şi teatrul şi cetatea. A vrut sã facã un eveniment fastuos, îl chemase pe vicepremierul Gabriel Oprea”, declarã, la rândul sãu şi viceprimarul Daniel Cârjan.
Oricum, pânã în momentul de faţã nici nu a avut loc predarea obiectivului de cãtre firma constructoare Primãriei Drobeta Turnu Severin. Constructorul mai are de lucru vreo douã sãptãmâni, de efectuat finisaje, racorduri, ridicarea gardului şi alte construcţii de şantier, de mutat fântâna din zonã.
Inaugurarea lucrãrilor de reabilitare a Cetãţii Medievale a Severinului a avut loc sâmbãtã, 26 septembrie, începând cu ora 11,00, în cadrul manifestãrilor „Toamna severineanã”. Evenimentul a fost marcat printr-un spectacol medieval în care a fost regizatã întâlnirea care a avut loc în anul 1406 în Cetatea Medievalã dintre domnitorul Mircea cel Bãtrân şi Sigismud, regele Ungariei.
Sâmbãtã, înainte de începerea spectacolului, primarul Constantin Gherghe a fost îmbrâncit violent de un grup de protestatari de la RAAN, care veniserã la Cetate în speranţa cã cineva din rândul autoritãţilor locale va veni sã vorbeascã cu ei despre problema salariilor restante.

About autor