PSD vrea şi la putere, şi cu pantofii rupţi

Interimarul PSD Liviu Dragnea a apãrut la festivitatea de lansare a candidaturii sale, în Teleorman, cu pantofii rupţi. Sigur cã pot fi fãcute tot felul de speculaţii, mai ales cã şeful baronilor locali era chiar la el acasã şi putea trimite un elicopter, un tir, o limuzinã, un logan sau pe un argat cu o trotinetã, sã îi aducã de la vila de pe domeniul sãu o pereche de încãlţãri. Sau poate şi mai simplu ajungea un argat la cel mai apropiat magazin şi îi cumpãra o pereche interimarã de pantofi scumpi sau ieftini. Cred cã scumpi. Nu gãsea poate pantofi atât de scumpi pentru Dragnea.
Recent am vãzut pe o agenţie de ştiri clienţi de vazã ai unui magazin din SUA, celebru şi despre care se spune cã este cel mai scump din lume. Cei mai buni clienţi ai magazinului sunt afişaţi în fereastra magazinului, pe o placã de granit. Adicã unul dintre ei este Vladimir Putin, urmat de ceva lideri Israelieni şi alte figuri cunoscute din lumea întreagã. În vitrinã, sãpate în granit, sunt şi numele a doi români: Dan Ioan Popescu şi Buzãianu. Adicã bãieţii deştepţi din energia de pe vremuri. Unul dintre ei a fost membru al cabinetului Nãstase şi le promitea minerilor locuri de muncã şi cã Oltenia va deveni inima energeticã a ţãrii şi alte promisiuni. Cei doi nu mai sunt trãitori în România, ci prin Elveţia şi alte zãri, unde nu li se rup pantofii. Adicã îţi dai seama cã e o distanţã de la cer la pãmânt în privinţa pantofilor purtaţi de politicieni şi vedete şi ţãranul de rând care îşi achitã factura mãritã la curent şi la gaze.
Dar ce mesaj transmite un politician putred de bogat şi cu pantofii rupţi şi cu domeniu vast şi lider de partid interimar şi vicepremier la un moment dat şi despre care s-a spus cã a controlat afaceri cu statul. Se poate spune cã ori este extrem de zgârcit. Adicã cine are foarte mulţi bani vrea sã aibe şi mai mulţi bani. Aceasta ar fi o interpretare clasicã. A doua variantã ar fi chiar cea a neglijenţei, pe care a mers şi Dragnea, dat fiind faptul cã omul este extrem de ocupat şi nu verificã exact toate treburile lumeşti. Mai este şi varianta sã îi placã foarte mult o pereche de pantofi şi sã renunţe foarte greu la ea. Nu în ultimul rând, pentru cei care se duc mai departe cu imaginaţia, pantofii rupţi la un politician de soi pot fi şi o strategie de imagine cu impact emoţional profund, mai ales la masele de ţãrani, muncitori şi cei care au nevoie de salariul pe douã luni pentru a trãi o lunã. Ei sunt extrem de impresionaţi de astfel de situaţii, semn cã au şi ei şansa de a fi egalii unui politician bogat şi influent, mãcar în domeniul pantofilor rupţi. O altã categorie de sãraci încearcã sã depisteze frauda în povestea pantofilor rupţi. Ceva de genul, adicã ãsta bogat şi mare şef nu are bani de pantofi? Pe cine vrea sã ducã el de nas? Pe noi cei care suntem experţi în purtatul pantofilor rupţi. Deşi în ţara magazinelor second hand de haine şi încãlţãminte cu greu mai vezi pe cineva cu pantofii rupţi. Adicã dai un zece lei şi îţi cumperi un pierre cardin sau un tommy hilfiger sau o curea armani mai ponositã sau nişte pantofi italieneşti fãcuţi de vreun puşcãriaş român. Nu mai e chiar ca pe vremuri. Poate numai vreun homeless sã foloseascã aceeaşi pereche ponositã cu talpa desprinsã. Nu e cazul lui Dragnea. Unii sãraci chiar au mai multe perechi de încãlţãminte şi chiar saci cu haine, graţie cãruţaşilor rromi care vând toatã vara vechituri prin sate şi comune sau a magazinelor second hand pe care le gãseşti la orice parter de bloc din comunele cu titlul de oraş sau în oraşele care tind sã se desprindã de statutul de comunã.
La modul cel mai sincer, oricine apare într-o pereche de pantofi rupţi nu are pe unde sã scoatã cãmaşa demnitãţii şi sã îi poarte cu mândrie, decât dacã a dat toţi banii în şpãgi la medici sã îşi salveze de la moarte un copil sau o altã rudã. Restul nu au cum sã nu se simtã ruşinaţi sau jenaţi, indiferent de motivul pentru care poartã nişte vechituri rupte.
A mai fost un caz similar în România, când un funcţionar de la Banca Mondialã a fost fotografiat cu pantofii dezlipiţi. Parcã şi Elena Udrea a avut o problemã similarã. Sau Elena Udrea uitase sã dezlipeascã eticheta de pe pantofii noi. Asta chiar era o treabã de dat în media. Cert este cã pânã şi cei mari şi bogaţi pot fi acolo jos şi pot trece prin aceleaşi drame mãrunte de trãitori pe acest pãmânt. Oare cum dau pantofii rupţi ai lui Dragnea cu un partid de sãraci bogaţi, cum este PSD, şi baroni moderni? Povestea interesantã este cã şeful baronilor din PSD a explicat cã nu este vorba de pantofi scumpi şi cã i-ar fi dus la lipit, la un cizmar. Nu avea cum sã fie Ceauşescu. Adicã omul trage de mult de perechea respectivã, cum trage PSD de perechea Dragnea şi Ponta, fãrã sã ia decizia sã îi punã definitiv într-un sac, în cãmarã, sau sã îi doneze la un second hand, sã-i foloseascã un partid mai sãrac şi fãrã posibilitãţi.

Tags:

About autor