Evenimente culturale desfãşurate de Muzeul Regiunii Porţilor de Fier în sãptãmâna 21-27 septembrie 2015

În perioada 24-25 septembrie 2015, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier a fost gazda Simpozionului Internaţional DROBETA, simpozion de înaltã ţinutã, care a reuşit sã reuneascã în cadrul celor cinci secţiuni (Etnografie, Artã plasticã, Ştiinţele Naturii, Conservare-Restaurare şi Pedagogie muzealã) peste 70 de specialişti din mediul universitar, cercetãtori, muzeografi, conservatori şi restauratori din ţarã, dar şi din strãinãtate.
Deschiderea oficialã a avut loc joi, 24 septembrie 2015, ora 11,30 la Hotel Bulevard în prezenţa doamnei Doiniţa Mariana Chircu, managerul muzeului care le-a urat un bun venit participanţilor. Din partea oficialitãţilor ne-a onorat cu prezenţa domnul prof. Nicolae Drãghiea, prefectul judeţului Mehedinţi, iar din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi, partenerul nostru în relaţia cu şcolile, domnul prof. Ion Tufiş, inspector şcolar general adjunct.
Simpozionul a continuat cu lucrãrile în plen ale doamnei Prof. Univ. Dr. Narcisa Ştiucã de la Universitatea Bucureşti şi ale domnului Dr. Ion Xenofontov, cercetãtor superior la Academia de Ştiinţe a Moldovei din Chişinãu, dupã care participanţii s-au îndreptat fiecare cãtre secţiunile la care au fost înscrişi.
Toate comunicãrile susţinute în cadrul acestui simpozion se vor regãsi între coperţile anuarului DROBETA XXV, distincte pentru fiecare secţiune.
Simpozionul s-a încheiat cu o excursie documentarã în data de 25 septembrie 2015, având ca obiective de vizitat, ruinele podului lui Traian de pe malul sârbesc, cât şi Muzeul din Cladova, Serbia.
O altã manifestare organizatã de Secţia Istorie-Arheologie a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier a fost expoziţia Repere istorice ale Cetãţii Severinului, vernisatã sâmbãtã, 26 septembrie 2015, în cadrul Cetãţii Severinului, cetate redeschisã publicului larg, cu ocazia evenimentelor culturale dedicate Toamnei Severinene.

About autor