Marian Boţilã, vizat de percheziţiile poliţiei, este martor cheie în dosarul baronului Adrian Ioan Duicu şi ar putea conduce Primãria Orşova

Marian Boţilã, secretarul Primãriei Orşova, la domiciliul cãruia poliţia din Mehedinţi a efectuat, miercuri dimineaţã, o percheziţie, este unul din martorii importanţi din dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie baronul PSD de Mehedinţi, Adrian Ioan Duicu.
Dupã ce fiul sãu, Eduard Boţilã, s-a trezit, la începutul acestui an, cu dosar penal fiindcã a postat pe Facebook o fotografie cu o armã de vânãtoare în mânã, iatã vizat de aceastã datã a fost Marian Boţilã, secretarul Primãriei Orşova, martor cheie în dosarul lui Adrian Duicu.
Percheziţiile au fost efectuate de poliţiştii de la IPJ Mehedinţi, în baza unui mandat emis de Curtea de Apel Craiova pentru conflict de interese şi abuz de serviciu:
„Mandatul de percheziţie are ca scop descoperirea şi strângerea unor probe ca urmare a faptului cã existã indicii cã numiţii Boţilã Marian şi Boţilã Elena deţin înscrisuri cu valoare probatorie pentru sãvârşirea infracţiunii de conflict de interese şi abuz în serviciu în acest imobil” (mandatul emis de Curtea de Apel Craiova în data de 4 septembrie).
Marian Boţilã a revenit în funcţia de secretar al Primãriei Orşova abia anul trecut dupã ce a câştigat în instanţã procesele intentate primãriei, fiind dat afarã în trei rânduri în perioada în care Adrian Duicu deţinea puterea absolutã în Mehedinţi, fiind preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi.
„Ca persoanã publicã este normal sã fii oricând suspect şi verificat, cu atât mai mult cu cât eu sunt primul martor în dosarul lui Popescu, Ponea, Duicu. Eu am destule documente. Gândiţi-vã cã au fost 11 dosare numai în perioada în care m-au dat afarã de trei ori, dar sunt documente care îmi foloseau mie şi solicitate oficial de la diferite instituţii, inclusiv de la Primãrie. Dacã nu mã apãram nu câştigam. S-a verificat şi nu a fost gãsit niciun document compromiţãtor aşa cum se dorea, probabil, sau cum era fãcutã sesizarea respectivã”, ne-a declarat Marian Boţilã.
Din câte se pare se doreşte din nou îndepãrtarea lui Marian Boţilã, care are şanse foarte mari sã conducã Primãria Orşova în perioada urmãtoare, dat fiind faptul cã recent a fost dizolvat Consiliul Local Orşova, iar procesul primarului Ion Manea privind constatarea conflictului de interese a ajuns deja la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
„Acum douã sãptãmâni am înaintat prefectului judeţului referatul privind încetarea de drept a mandatului primarului Orşovei şi ţinând cont de faptul cã şi Consiliul Local este dizolvat, secretarul preia conducerea instituţiei”, a mai spus Marian Boţilã.
De la domiciliul secretarului Marian Boţilã au fost ridicate de poliţişti douã arme neletale, deţinute legal de fiul sãu, nefiind pãstrate aşa cum cere legea, adicã într-un fişet metalic încuiat.
Consiliul Local Orşova, vizat de procurorii DNA
Potrivit procurorilor DNA, în perioada martie-iunie 2013, preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, ar fi afirmat, într-o discuţie cu şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, cã are influenţã asupra unor membri ai Guvernului, şi funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, dar şi asupra şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe de o parte, precum şi asupra unor consilieri locali din CL Orşova, pe de altã parte.
Astfel, Duicu i-ar fi promis lui Ponea cã îşi va folosi aceastã influenţã pentru a-i determina pe membrii Guvernului, funcţionarii publici din conducerea MAI şi pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobã, sã îl menţinã temporar pe Ponea în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi, iar la o datã ulterioarã sã îl numeascã director adjunct al Direcţiei de Ordine Publicã din Inspectoratul General al Poliţiei Române, precum şi sã numeascã o persoanã din familia acestuia într-o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public.
„În ceea ce îi priveşte pe membrii Consiliului Local al municipiului Orşova, influenţa urma a fi exercitatã pentru a-i determina sã aprobe scoaterea din domeniul public şi concesionarea, cãtre o altã persoanã din familia lui Ponea Constantin Ştefan, la un preţ «convenabil», a douã suprafeţe de teren (în suprafaţã totalã de aproximativ 200 de metri pãtraţi, terenuri situate în centrul municipiului Orşova şi reprezentând acostamentul unei strãzi)”, au scris procurorii.
Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obţinut cele douã suprafeţe de teren, în urma intervenţiei lui Duicu, care şi-a folosit influenţa asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orşova, prin intermediul şi cu ajutorul preşedintelui PSD Orşova, Constantin Popescu.
„Ca urmare a exercitãrii influenţei, consilierii locali au votat scoaterea din domeniul public şi concesionarea celor douã suprafeţe de teren. Cele douã suprafeţe de teren erau înscrise în cartea funciarã a localitãţii Orşova ca aparţinând domeniului public al Statului Român, prin urmare, ele nu puteau fi trecute în domeniul privat al localitãţii Orşova (şi apoi concesionate); în aceste împrejurãri, folosul obţinut prin dobândirea acestor douã suprafeţe de teren în condiţiile arãtate, este unul necuvenit, obţinut prin nesocotirea prevederilor legale care reglementeazã regimul juridic al proprietãţii publice”, au precizat procurorii.

About autor