Colegiul Medicilor Mehedinţi cere protecţie fermã din partea autoritãţilor

Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin va face o anchetã administrativã, dupã incidentul deosebit de grav care a avut loc zilele trecute, când un medic cardiolog a fost agresat de rudele unui pacient chiar în timp ce efectua manevre de resuscitare.
Colegiul Medicilor Mehedinţi este revoltat de ceea ce s-a petrecut în incinta Spitalului din Turnu Severin şi cere sancţiuni drastice, având în vedere cã este cel de-al doilea incident de acest gen în ultimele douã luni.
„Colegiul Medicilor este ferm împotriva unor astfel de acte, considerã cã medicii şi asistentele trebuie sã-şi desfãşoare activitatea, şi aşa foarte dificilã, în condiţii mãcar de siguranţã psihicã şi fizicã. Noi punem la dispoziţia doctoriţei maltratate de aparţinãtori un avocat care sã o apere dacã se constituie parte civilã în proces împotriva acelui cetãţean furios şi considerãm cã dacã suntem într-un stat de drept nu putem sã ne facem dreptate cu ciomagul. Existã întotdeauna, la orice nivel, organisme care se ocupã de reglementarea diferendelor, în cazul nostru medic şi pacient”, declarã medicul Cristian Jianu.
Joi seara, medicul cardiolog Vilhelmina Toman a fost agresat chiar în timp ce efectua manevre de resuscitare unui pacient. O poliţistã aflatã în timpul liber a intervenit pentru a aplana conflictul, dar a fost bãtutã de acelaşi agresor. Foarte grav este faptul cã incidentul nu este primul de acest gen, la sfârşitul lunii iunie, un alt medic şi un asistent medical au fost agresaţi în incinta spitalului de doi indivizi, care produseserã scandal şi la botezul unde participaserã. Aceştia s-au automutilat, unul şi-a spart o sticlã în cap, iar celãlalt a spart pahare în mânã şi s-a tãiat apoi cu cioburile pe braţe. Din cauza rãnilor au ajuns la spital, unde şi-au vãrsat nervii pe medici. Indivizii au devenit extrem de agresivi, au lovit, îmbrâncit şi înjurat asistenta şi doctoriţa, care le pansa rãnile şi au lovit chiar un gardian în timp ce acesta încerca sã-i imobilizeze.
„Noi constatãm cã exact aşa cum s-a întâmplat şi acum o lunã şi jumãtate existã o dolce far niente, adicã nimeni nu vrea sã se implice pentru cã vezi Doamne s-ar putea sã fie atacaţi de pesoanele respective, care ar afla cã s-a luat poziţie împotriva lor. Deja notele în care se desfãşoarã activitatea în Spitalul Judeţean sunt note de medicinã în jungla africanã. Atunci înseamnã cã transformãm spitalul în fortãreaţã”, considerã dr. Cristian Jianu.
Doctoriţa, ameninţatã cu moartea
Incidentul este deosebit de grav, mai ales cã medicul cardiolog a fost ameninţat cu moartea de cãtre agresor:
„Ţin sã spun cã doctoriţa a fost maltratatã. Ba mai mult, dacã nu era o poliţistã care venise ca aparţinãtoare la un vecin de pat, putea chiar sã o omoare individul acela furios. Şi doamna aceasta a fost bãtutã şi maltratã de individul respectiv, care a spus cã dacã el intrã în puşcãrie o omoarã pe doctoriţã. Aceste afirmaţii, indiferent cum au fost fãcute, ele nu trebuie sã scape nepedepsite, dacã trãim într-o ţarã europeanã. Dacã ni se spune cã trãim în Uganda atunci e în regulã, suntem ugandezi şi ştim cum sã ne purtãm, pentru cã pânã la urmã ce vrem? Doctorii sã aibã la ei pistoale, bastoane electrice, pistoale cu bile ca sã se apere””, mai spune preşedintele Colegiului Medicilor Mehedinţi.
Anchetã la spital
Spitalul judeţean de urgenţe din Drobeta Turnu Severin va face o anchetã administrativã. Este foarte posibil ca firma care asigurã în momentul de faţã paza spitalului sã piardã contractul cu unitatea medicalã şi, de asemenea, ca o primã mãsurã de protecţie pentru personalul medical, aparţinãtorilor sã nu li se mai permitã accesul în zonele de terapie intensivã.
„Conducerea Spitalului Judeţean va face o anchetã administrativã şi probabil se va stabili interzicerea accesului aparţinãtorilor în zonele de terapie intensivã. Şi, de asemenea, se va rediscuta problema firmei de pazã, care în cazul nostru a dovedit încã o datã cã este ineficientã şi cã îşi primeşte banii de pomanã. Noi nu considerãm cã spitalul judeţean trebuie sã plãteascã bani unor persoane care sunt simpli spectatori şi nu care nu intervin absolut deloc”, spune medicul Cristian Jianu.
„Poliţia a venit cu mare întârziere”
Preşedintele Colegiului Medicilor Mehedinţi aduce în discuţie şi modul cum a intervenit poliţia în acest caz. „Poliţia a venit cu mare întârziere, ca de obicei, fiindcã a mai fost un incident acum o lunã şi jumãtate, şi iarãşi au venit dupã nu ştiu cât timp. Ba mai mult au fãcut nişte aprecieri pe care eu le consider injurioase la adresa sectorului sanitar, în sensul cã şi-aşa lumea este nemulţumitã şi vezi Doamne ar fi îndreptãţiţi sã-şi facã dreptate cu pumnul şi nu cu argumente. Pãi, într-o astfel de societate în care pumnul dicteazã şi nu argumentele, cred cã este dificil sã fii orice, nu mai vorbesc de medic sau de asistente”, mai spune medicul Cristian Jianu.

Tags:

About autor