Protest extrem la Combinatul de Apã Grea

Protest extrem la Combinatul de Apã Grea
Angajaţii de la Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare au reluat protestele, marţi pichetând sediul regiei din Drobeta Turnu Severin, nemulţumiţi cã administraţia nu şi-a respectat angajamentul de a achita salariile restante pânã la data de 31 august a.c. Un dispecer de producţie a intrat de patru zile în greva foamei.
Salariaţii RAAN au pichetat marţi sediul RAAN pentru cã administraţia nu a respectat protocolul încheiat cu sindicatele în data de 10.08.2015, în care se specifica cã pânã la 31.08.2015 toate drepturile salariale restante vor fi achitate la zi.
Mihaela Cozma, de 53 de ani, dispecer de producţie la Combinatul de Apã Grea, lucreazã aici din data de 1 octombrie 1987. La fel ca şi colegii ei nu a mai primit salariul din luna mai. De patru zile a intrat în greva foamei şi este hotãrâtã sã continue protestul pânã când se va rezolva problema salariilor restante. S-a împrumutat de bani la vecini şi cunoştinţe, dar situaţia nu mai poate continua aşa.
“Sunt în greva foamei din data de 28 august, de la ora 24,00. Am fãcut acest protest fiindcã am fost convinsã cã nu se vor da banii conform protocolului încheiat între administraţie, domnul Viorel Marian şi sindicate. La unul dintre puncte spunea în felul urmãtor: pânã la data de 31 august 2015 toate drepturile salariale restante vor fi achitate la zi. Nu s-a întâmplat acest lucru. Mai mult, s-a fãcut o minutã la minister, unde scrie <>. Colegii mei au copii care pe 14 septembrie pleacã la şcoalã. Cu ce îi îmbracã, cu ce îi încalţã, ce le dã de mâncare la ei? Domnul Ponta are copii, are cu ce sã-i trimitã la şcoalã?”.
Culmea este cã angajaţii de la RAAN plãtesc penalitãţi la administraţia blocurilor unde locuiesc pentru neplata la zi a serviciilor de furnizare a apei calde. Adicã tocmai angajatorul care nu achitã drepturile salariale la zi vine pe altã parte şi le percepe penalitãţi.
„Nu îţi dã banii, dar la asociaţia de locatari îţi pune penalitãţi cã nu ai plãtit. Pãi dacã tu nu mi-ai dat banii de ce mã pui sã plãtesc aceste penalitãţi?”, a mai spus un alt angajat de la RAAN, prezent la protest.
„Pentru banii care nu mi-au dat eu plãtesc penalitãţi la regie, ceea ce este o situaţie absurdã. Pleacã copiii la şcoalã nu ai cu ce îi încãlţa, facturile nu avem cu ce le plãti, sunt oameni cu datorii la bãnci. Nu vine nimeni sã ne spunã ceva concret”, s-a plâns un alt participant la protest.

About autor