Miting de amploare al salariaţilor de la RAAN Drobeta Turnu Severin

Peste 1000 de salariaţi de la Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare Drobeta Turnu Severin au protestat, marţi, 14 iulie 2015, în faţa Palatului Administrativ (Prefectura şi Consiliul Judeţean Mehedinţi) în speranţa cã autoritãţile publice locale şi guvernamentale vor ţine seama de doleanţele lor.
Aşa cum au anunţat liderii de sindicat, duminicã, în cadrul unei conferinţe de presã, salariaţii din schimburile 1, 2 şi libere de pe platformele ROMAG PROD (Combinatul de Apã Grea), ROMAG TERMO şi administrativ regie, la care s-au alãturat şi mineri de la Unitatea Minierã Husnicioara, au pornit într-un marş de protest cãtre municipiul Drobeta Turnu Severin, parcurgând circa 7 km şi s-au oprit pe platoul din faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean Mehedinţi „înarmaţi” cu pancarte, cu vuvuzele şi alte instrumente de fãcut zgomot. Aceasta în timp ce colegii lor din schimbul 3 nu şi-au pãrãsit locurile de muncã, autoblocându-se.
Timp de douã ore protestatarii au ascultat discursurile liderilor de sindicat, inclusiv pe cel al lui Ilie Gheorghe, vicepreşedinte al BNS, dar şi-au fãcut şi simţitã prezenţa scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale, cea mai des folositã fiind: „N-avem bani, n-avem mâncare, vrem cu Ponta la-nchisoare!” sau „RAAN este Grecia noastrã”. Protestatarii au aflat de la liderii de sindicat cã, colegii lor care au rãmas în schimbul 3 la locurile de muncã atât la Combinatul de Apã Grea cât şi la Termocentralã, chiar dacã 6 dintre ei au avut nevoie deja de îngrijiri medicale, sunt hotãrâţi sã rãmânã autoblocaţi şi nu vor pãrãsi unitãţile pânã când revendicãrile lor nu vor fi rezolvate: acordarea celei de-a doua tranşe de 25 de milioane lei în vederea funcţionãrii platformei şi a plãţii salariilor restante; continuarera funcţionãrii platformei ROMAG PROD pânã la epuizarea duratei de viaţã a instalaţiilor Combinatului, adicã pânã în luna mai 2016; preluarea la rezerva de stat a încã 50 de tone de apã grea pânã la completarea celor 3500 de tone de apã grea necesare Centralei Nucleare de la Cernavodã, conform Memorandumului încheiat cu Guvernul României; mãsuri de protecţie socialã, conform Ordonanţei 36, în cazul disponibilizãrilor colective şi respectarea contractului colectiv de muncã.
Salariaţii RAAN vor continua sã rãmânã pe platformele celor douã sucursale, liderii de sindicat anunţând, la finalul protestului, cã vor face demersurile necesare pentru organizarea unui marş de protest şi a unui miting, zilele urmãtoare, de o mai mare amploare. Aceasta ca urmare a promisiunilor de a li se alãtura colegii de la sindicatele CELROM, HIDROSERV, HIDROELECTRICA, şi alte sindicate din cadrul BNS şi Cartel ALFA Mehedinţi.
La final atât liderii de sindicat cât şi protestatarii şi-au exprimat nemulţumirea faţã de indiferenţa autoritãţilot locale, în special a prefectului Nicolae Drãghiea, reprezentantul guvernului în teritoriu, care au refuzat sã primeascã delegaţia manifestanţilor pentru a înmâna lista cu revendicãrile lor.
Ultima orã.
Dupã mai bine de 40 de ore de permanenţã la locurile de muncã, salariaţii din schimbul 3 au ieşit din turã, 15 dintre aceştia, de laTermocentrala Halânga, având nevoie de îngrijiri medicale. Pichetarea celor douã sucursale, Romag Prod şi Romag Termo, a continuat şi va continua şi zilele urmãtoate, liderii de sindicat fãcând demersurile necesare pentru continuarea acţiunilor de protest, de o mai mare amploare.
Miercuri dimineaţa, dupã ce luni de zile a fost aşteptat, Viorel Marian, administratorul special al RAAN, a venit la Combinatul de Apã Grea în vizitã de lucru, iar salariaţii ce pichetau legal unitatea nu i-au mai permis sã pãrãseascã Sucursala Romag Prod.
Dupã aproape patru ore de negocieri, protestatarii au obţinut promisiunea cã vor primi, azi, 600 lei, pentru tichetele cadou şi 1000 lei avans din salariile restante, iar Viorel Marian a pãrãsit unitatea, sub protecţia jandarmilor şi a liderilor de sindicat de la Combinatul de Apã Grea, care au negociat pentru colegii lor.

Tags: ,

About autor