Se scufundã sau pluteşte în derivã PSD?

Grea situaţie pentru PSD. Victor Ponta a decis cã e mai bine sã se suspende din funcţia de preşedinte al partidului. Aproape instantaneu au început scenariile privind succesiunea: Rovana Plumb, Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea, Nicolae Şerban, Ecaterina Andronescu, Nicolae Bãnicioiu. Opoziţia nu e mulţumitã doar cu aceastã demisie, ar vrea ca Ponta sã plece şi din fruntea guvernului. Povestea e abia la început şi nu are un final previzibil. E posibil orice. Ponta lasã în urma lui un PSD confuz şi nervos. Un PSD care se afla în plin proces de alegeri interne şi de pregãtire a înfruntãrilor electorale din 2016.
La Mehedinţi situaţia PSD e parcã mai dificilã ca oricând. Pe de o parte existã zilele acestea o imensã presiune socialã datoratã protestelor sindicaliştilor de la RomagProd şi RomagTermo, proteste legitime şi disperate ce au în centrul acuzelor indolenţa şi neclaritatea deciziilor guverna-mentale privind soarta celor de la RAAN. Oamenii fac grevã sau picheteazã o prefecturã lipsitã de reacţie şi de soluţii pentru ei. RAAN e o ranã socialã deschisã iar factura acestui eşec o va plãti PSD, guvernul Victor Ponta, nu altcineva. Nu e singura problemã cu care se confruntã Mehedinţiul dar e cea mai durã şi mai vociferantã dintre toate, iar costurile electorale vor fi imense pentru PSD Mehedinţi. S-a creat, prin protestele sindicaliştilor de la Termo şi Romag, un semnificativ val de antipatie la adresa PSD şi acest lucru nu e de bun augur pentru social-democraţi. Pe de altã parte PSD nu mai are vigoarea de altã datã. Criza, care e una de reacţie şi de fermitate, s-a declanşat la un an dupã câştigarea alegerilor locale din 2012, dupã ce preşedintele ales al PSD Mehedinţi, Adrian Duicu, a fost arestat, apoi suspendat din funcţii. Problema PSD a fost aceea cã nu a mai reuşit, de la Adrian Duicu încoace, sã umple vidul de autoritate lãsat de fostul preşedinte al Consiliului judeţean, ci doar sã mimeze, birocratic, aflarea la putere.
Cã ne place sau nu, Adrian Duicu era foarte reactiv politic, aşa cum şi trebuie sã fii dacã eşti om politic şi nu doar o formã fãrã fond. Se implica, ieşea la tv în tot felul de chestiuni, zicea una sau alta, enerva sau nu dar era prezent în realitatea momentului. Dãdea mesajul unui lider care ţinea hãţurile în mânã, deşi asupra manierei în care le ţinea sunt multe de discutat. Dar le ţinea, şi de aici autoritatea, politicã şi administrativã, pe care nimeni nu o putea contesta. În fond, fusese votat de mii şi mii de mehedinţeni, în mod direct. Dupã ce a scãpat hãţurile din mânã nimeni nu a mai reuşit sã se ridice la acest nivel de autoritate. Aşa s-a instalat, încet încet, apatia şi lipsa de cap-coadã.
M-am uitat la ce s-a întâmplat la alegerile interne din cadrul Consiliului judeţean, la lipsa de tact politic ce a dus la o situaţie conflictualã inutilã. Pe baza noii legi, consilierii judeţeni l-au ales pe Aladin Gigi Georgescu preşedinte pentru un mandat de aproape un an, chestiune previzibilã şi normalã, odatã ce Aladin Georgescu a deţinut onorabil un mandat de preşedinte interimar foarte dificil. Însã când a fost vorba de alegerea vicepreşedintelui Consiliului judeţean, trecând peste chestiunea punerii abrupte pe ordinea de zi a şedinţei a acestui punct controversat, fapt ce a iritat opoziţia, pe bunã dreptate, lucrurile s-au precipitat. În loc sã se prefere, în linia cooperãrii înţelepte cu UNPR, un vicepreşedinte al acestui partid (Alin Tiberiu Nicolicea), a fost votat tot un membru al PSD (Ionicã Negru), fapt ce nu a fãcut decât sã conflictualizeze şi mai abitir relaţia PSD-UNPR. Ce s-a întâmplat în Consiliul judeţean a fost o mostrã de lipsã de tact şi de viziune din partea PSD, o inabilitate politicã juvenilã, şi un act la fel de grav ca o declaraţie de rãzboi la adresa UNPR cu care PSD se aflã, cel puţin formal, în alianţã.
Cum crede PSD cã poate duce un rãzboi deschis şi cu PNL, şi cu UNPR, dar şi sã reziste presiunii din stradã? Nu are cum. UNPR nu or fi el un partid prea extins, dar are voci puternice şi va juca mai dur decât se aşteaptã PSD, cel puţin la nivelul Severinului.
Pentru PSD Mehedinţi problemele nu se opresc, din pãcate, nici la nivelul conflictelor politice deschise, fie cu PNL, fie, acum, cu UNPR, nici la nivelul celor mocnite, de exemplu cu PC-PLR (ALDE). E de notorietate deja faptul cã unii (Veronica Nicolae) au plecat din PSD spre ALDE, şi nu chiar unii oarecare. În plus, la capitolul comunicare publicã, vizibilitate, atitudine deschisã, PSD stã incredibil de precar. Îi numeri pe degetele de la o singurã mânã pe cei din PSD care mai apar în spaţiul public. Fragmentarea din PSD, faptul cã unii vin dinspre PD, unii dinspre PC –PLR, alţii din PNL sau pur şi simplu nu au nicio treabã cu PSD dar au rãmas pe funcţii, ei bine, aceastã fragmentare acum dã roade, în sensul cã respectivii nu se implicã în acest rãzboi ci doar aşteaptã noul guvern ca sã se readapteze şi sã-şi pãstreze poziţiile. Colac peste pupãzã a venit şi autosuspendarea lui Victor Ponta. Aşa cã de abia acum începe balul. Din pãcate însã nici opoziţia nu se agitã sau nu ştie cum sã profite de situaţia de faţã. Parcã aşteaptã sã se scufunde de la sine PSD, fãrã sã se opinteascã prea mult. Şi dacã nu se scufundã ci doar pluteşte, aşa, în derivã?

Tags: ,

About autor