ZIUA DUNÃRII

În fiecare an, pe 29 iunie, la propunerea ţãrilor dunãrene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunãrea (ICPDR), serbãm Ziua Internaţionalã a Dunãrii. Aceastã zi marcheazã semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilã a fluviului Dunãrea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria).
Dunãrea – al doilea mare fluviu al Europei dupã Volga, atât ca lungime (2.857 km) cât şi ca debit (aproximativ 5.600 m3/sec la intrarea în România) – reprezintã o adevãratã axã a Europei Centrale, pe care o leagã de Marea Neagrã. Izvorãşte din Munţii Pãdurea Neagrã din Germania prin douã izvoare (Brege şi Brigach), şi se varsã în Marea Neagrã prin cele trei braţe: Chilia, Sulina şi Sf. Gheorghe. În drumul sãu, strãbate teritoriul a 10 ţãri (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Moldova şi Ucraina) şi 4 capitale (Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad).
Manifestãrile dedicate Zilei Dunãrii se desfãşoarã în toate statele dunãrene, pentru a marca dorinţa comunã a acestora de a-şi uni forţele în sprijinul protejãrii acestui fluviu unic în Europa.
În data de 26 iunie 2015 la Muzeul Hidrocentralei Porţile de Fier I, Gura Vãii, a fost sãrbãtoritã anticipat Ziua Dunãrii şi Ziua personalului penitenciarelor din România printr-o manifestare la care au participat persoane private de libertate, implicate într-un proiect educaţional cu Muzeul Regiunii Porţilor de Fier. Pe lângã vizitarea expoziţiei permanente şi a sãlii turbinelor, persoanele private de libertate au participat la o expunere tematicã, interactivã – “Dunãrea – fluviul care uneşte Europa”.
În data de 29 iunie 2015, la Muzeul de Artã, muzeografii Secţiei Ştiinţele Naturii au organizat un colocviu interactiv „Peisaje danubiene”, la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor cu preocupãri legate de managementul şi protecţia apelor Dunãrii, dar şi elevii ai Colegiului Tehnic de Transporturi Auto. Colocviul a debutat cu un microrecital susţinut de elevi ai Liceului de Artã „I. Şt. Paulian”.

Tags: ,

About autor