PSD va fi încolţit şi scos din joc, pânã la anul

Toatã tevatura aceasta cu MRU şi directoratul SIE nu cred cã-i preocupã prea mult pe cetãţeni, nici nu ar avea de ce, ci poate doar pe parlamentari, pe politicieni, în genere. Doar pentru ei pare un lucru foarte important, odatã ce s-au tot agitat şi scremut, ba sã-l voteze, ba nu, de parcã directoratul SIE ar fi unul dintre acele lucruri esenţiale şi absolute fãrã de care nici nu ar ploua, nici grâul nu ar creşte. E doar o bãtãlie politicã, nimic altceva. Un episod obscur şi fãrã nicio relevanţã pentru cei din stradã.
Credeţi cã pentru salariaţii de la RAAN aflaţi în pragul disponibilizãrii, ba chiar dincolo de acesta, are vreo importanţã cine e MRU sau cine e şef la SIE? Poate sã fie şi mãtuşa Tamara, tot una e, privind de aici, de la nivelul strãzii. Mult zgomot, pentru mai nimic. Un mare fâs pentru cetãţeni, dar încã un prilej de hârjoanã între putere şi opoziţie, ba chiar şi între cei de la putere.
Devine din ce în ce mai clar faptul cã PSD şi UNPR nu se aflã chiar în luna de miere. Ba chiar am spune cã se aflã undeva între o cãsnicie cãznitã şi un divorţ cu scântei. Zilele lui Ponta în fruntea guvernului par numãrate. E doar o chestiune de luni. UNPR va gãsi „curajul” politic sã identifice un nou „interes naţional”, cam cum fãcea cândva UDMR, ghidaţi cu fineţe germanã de Johannis.
Ponta şi Dragnea nu reuşesc sã ţinã lucrurile în echilibru, taman acum, când se apropie alegerile locale şi mizele cresc ameţitor. Dacã nu e la guvernare în 2016, PSD va avea mari probleme sã le câştige, şi foarte mari când va fi vorba sã le abordeze pe cele parlamentare. Foarte posibil sã vedem un PSD plimbându-se în jurul a 25% (la europarlamentarele din 2007 PSD a luat 23%).
Sã ne amintim cã dupã pierderea alegerilor din 2009, PSD a coborât sub 30%. „Noroc” cu mãsurile de austeritate ale PDL şi cu formarea USL, chestiuni care au dus la accederea la guvernare. De UNPR sã nu ne facem griji. Oştenii lui Gabriel Oprea se vor descurca pe frontul politic al alianţelor de conjuncturã, susţinând un guvern liberal. Nu ar fi ceva nou pentru scena politicã. Şi PSD a susţinut, ani buni, guvernul Tãriceanu. Şi chiar a coabitat, o scurtã vreme, cu guvernul Boc. Vom vedea dacã Ponta va reuşi sã pãstreze cârma guvernãrii pânã în 2016. De la toamnã încolo totul e posibil.
Ceea ce va fi interesant de urmãrit sunt consecinţele unei eventuale ieşiri de la guvernare a PSD în plan local, la nivelul judeţului, şi cum se va schimba raportul de forţe dintre PSD, UNPR şi PNL. În mod cert liberalii vor „trage” foarte tare pentru a câştiga şefia Consiliului judeţean, şi un numãr cât mai mare de primãrii, pe fondul guvernãrii, normal, nu al propriilor forţe de convingere, care sunt cam puţintele, ce e drept. Dacã guvernul Ponta cade pânã atunci, în 2016, acest lucru, „absorbţia” primarilor e foarte posibilã.
UNPR, care pare sigur pe poziţia de primar al Severinului, îşi va juca şi el şansele şi pe alte paliere, şi vorbim aici de consilieri locali şi judeţeni, şefi de instituţii, primari, poate chiar postul de prefect. Totul în contul bãtãliei pentru parlamentare, din toamna anului viitor. În aceste condiţii, PSD va fi efectiv încolţit şi pe jumãtate scos din joc, mulţumindu-se cu un numãr oarecare de primari, de consilieri locali şi judeţeni, dar insuficienţi ca sã-şi impunã voinţa.
Cât despre parlamentare, şi aici şansele PSD ar fi mici, dacã iese de la guvernare. Actualii parlamentari PSD absenteazã cu „succes” din spaţiul public. Iar atunci când se fac prezenţi spun lucruri trãznite sau vor pensii speciale, spre maxima iritare a unui electorat şi aşa nemulţumit de prestaţia lor. Sã ne mai amintim de declaraţia unui deputat de Mehedinţi conform cãreia parlamentarii nu-s oameni obişnuiţi, ca toţi ceilalţi? Mã întreb cine ar mai vota vreodatã aşa ceva? „Eu cred cã nu putem sã punem egalitate între un demnitar, înalt funcţionar public, care are o rãspundere extraordinarã şi un cetãţean normal, fie el muncitor, inginer, medic, şamd.” – e declaraţia lui Marius Manolache, deputat de Mehedinţi. Eu zic cã omul are şi dreptate, chiar cã nu putem pune semn de egalitate între cele douã entitãţi, dintre care una, parlamentarul, e de origine extraterestrã. Un cetãţean normal, muncitor, inginer, medic, profesor, ce o fi el, acolo, e un cetãţean inteligent şi decent, cu bun simţ, şi aici e marea diferenţã.

Tags:

About autor