V.V. Ponta, întâiul cârlan al ţãrii

Premierul Ponta a plecat la turci. Deja asta nu mai este o ştire. E ca şi cum ai scrie despre apa care curge la robinet sau cã vine trenul la fix în garã. Acestea sunt exemplele clasice date tinerilor care vor sã devinã ziarişti şi nu ştiu cu ce sã înceapã. Dupã 1990 şi cam pânã în 2000 dacã se vorbea prin târg de o femeie, oricare ar fi fost ea, cã a plecat în Turcia, 100 de cetãţeni din 100 erau convinşi cã a mers acolo sã practice prostituţia. Era o „deschidere” mare la vremea aceea cãtre Turcia. Între picioarele României. Erau importate sucuri, gumã de mestecat, blugi, cafea şi alte tinichele pe post de aur. Cât despre femei, aproape toate îşi cãutau un rost prin fostul Imperiu Otoman, având în vedere calitãţile fizice şi altele.
Cu timpul s-a cam ales praful de producţia de fetiţe trimise în Turcia. Între timp multe au mers sã îşi caute soţi acolo şi şi-au întemeiat familii pe malurile Bosforului. Adicã s-a mers pe cucerirea în sens invers. Dar era nevoie de milioane de femei care sã realizeze supunerea Turciei. Între timp, în Turcia s-a mers mai mult în vacanţe şi în concedii sau în scopuri medicale sau de afaceri. Mai importãm mase plastice din Turcia şi alte fructe şi legume. Li se spune cã sunt turceşti, atunci când le cumperi din piaţã.
Sã revenim la micul nostru premier. Pânã la urmã, 42 de ani nu ar fi o recomandare sã ajungi premier. Unii au ajuns şefi de stat la vârsta respectivã, precum Clinton, dar nu poţi sã compari merele cu perele. Clinton a fost guvernator şi nu a ars etapele în politicã. O fi minţit şi el de-a lungul vieţii, în special pe nevastã-sa. Probabil cã mai mult decât pe alegãtori, dar ca realizãri este de departe de apreciat. În timpul administraţiei Clinton SUA au prosperat. Sigur cã nu compari merele economice de atunci cu perele de acum. Clinton nu şi-a copiat teza de doctorat şi nici alte acte care îi trebuiau pe la serviciu. Sau dacã le-o fi copiat nu a aflat nimeni pânã acum. Adicã este o diferenţã între cei doi politicieni. Sigur, e ca şi cum ai compara merele cu perele. Chiar şi acum Clinton conduce un imperiu financiar de peste un miliard de dolari, printr-o fundaţie umanitarã.
Pânã la urmã, de ce a plecat Ponta la turci? Dacã asimilãm într-un rãspuns variantele prezentate mai sus, cel puţin teoretic, se potriveşte varianta legatã de turismul medical. Adicã s-a dus sã îşi taie piciorul. Parcã nu i-l puteau tãia şi românii. Poate cã unii nici nu luau şpagã. Ponta aratã cã nu e cu nimic mai prejos decât Bãsescu. Şi fostul şef al statului a mers la Viena sã îşi rezolve hernia. Adicã tot în afara ţãrii. Problema este cã Ponta face ce face şi îl copiazã pe Bãsescu la cam toate. Inclusiv la dorinţa de a ne fi tãtuc tuturor. Ponta nu are stilul direct al lui Bãsescu şi vrea sã ne fie tãtuc prin surprindere. Pânã şi Nãstase vroia sã ne devinã tãtuc direct şi nu pe ocolite. Asta ar fi în mintea lui Ponta marea sa calitate politicã şi viclenie. Cã îşi poate reveni dupã orice loviturã primitã moralã sau fizicã. Adicã fizicul se opereazã, iar moralitatea se vindecã repede, dacã individul e adaptabil. Ponta a arãtat cã ştie sã mintã, dar îl recunoaşte toatã lumea. Nu are acea eleganţã rezonabilã, care sã te facã sã spui cã minte, dar are şi nişte limite acceptabile de cãtre ascultãtor. Ponta greşeşte când vrea cu orice preţ sã transforme minciuna într-un mare adevãr şi nu doar sã înfrumuseţeze o minciunã. Pentru politicienii grei ai lumii, Ponta e abia un ţânc. Abia a ieşit din ou şi vrea sã parã un cocoş între hotare. A primit o loviturã şi la Baku, unde plecase sã spere cã cineva îl va surprinde în timp ce dã mâna cu Putin sau mãcar cu preşedintele Turciei. Nu a fost sã fie, sã arate cã poate întoarce din încheieturã soarta ţãrii sau a sa. Sau din genunchi.Sau în genunchi. Adicã s-o fi gândit cã trage o mare palmã Europei sau României, dacã apare în cadru cu Putin. Tipul acesta, adicã Ponta, încã mai ţine lada cu jucãrii în dormitorul conjugal şi îşi poartã imaturitãţile peste hotare. Treaba e cã el e şeful turmei. Ţipã o datã cã vine lupul, şi lumea îi trece cu vederea. Minte a doua oarã cã vine lupul la oi. Mai treacã-meargã. Minte şi a treia oarã, o sã-i mãnânce pânã la urmã lupul turma, cu genunche cu tot. Aşa bolşevic cum e Nea Nelu, a spus adevãrul despre Ponta: un cârlan! Nu îţi dai seama dacã va fi cal sau mârţoagã. Mai ales dacã a dat copy paste la pedigree. E posibil sã rãmânã mereu la stadiul de cârlan. De obicei, când suferã o loviturã gravã în zona picioarelor sau între picioare, cârlanul nu mai e de folosinţã.

Tags:

About autor