Documente ale municipalitãţii severinene. Cum a depãşit municipalitatea anul de crizã 1929

Zilele trecute a avut loc lansarea volumului al IX-lea din seria „Documente ale municipalitãţii severinene”, semnat de prof. dr. Tudor Rãţoi, directorul Arhivelor Naţionale Mehedinţi.
Prin apariţia acestui volum, sunt introduse în circuitul public 186 de documente provenind exclusiv din fondul administraţiei severinene din anul 1929.
A fost un an greu pentru municipalitatea severineanã care a trebuit sã gãseascã soluţii de atenuare, prin mijloace economice sau de solidarism social, a efectelor crizei economice, lãsând pe plan secund manifestãrile de ordin cultural.
„Este un an cu o administraţie care a funcţionat foarte bine dincolo de interesele de partid. Sunt pilduitoare discuţiile care s-au purtat în Delegaţia Permanentã şi în Consiliul comunal şi gradul înalt de respect reciproc manifestat pe care l-au manifestat membrii acestor douã organisme ale administraţiei severinene. De pildã, Ion Gogan, care era liberal ca orientare politicã a fãcut apel şi a subliniat de foarte multe ori necesitatea de a trece peste toate diferenţele, aşa încât în acel an greu sã lucreze cât mai constructiv şi în folosul oamenilor”, spune autorul volumului, prof. dr. Tudor Rãţoi.
A existat din partea administraţiei publice locale un interes real ca în acel an de crizã sã uşureze viaţa oamenilor şi, într-adevãr, a şi reuşit la nivelul posibilitãţilor pe care le-a avut la îndemânã:
„S-au înfiinţat patru cantine care au funcţionat pe lângã şcolile primare din oraş şi care au dat hrana pentru 200 de copii, care erau completamente lipsiţi de orice posibilitãţi de subzistenţã. S-a avut în vedere chiar şi adulţilor sã li se acorde astfel de ajutoare însã posibilitãţile nu au permis acest lucru. De asemenea, s-a avut în vedere ca alte ajutoare sã porneascã chiar în condiţiile grele spre alţi nevoiaşi. Spre exemplu, s-a trimis un ajutor cãtre cartierul sârb din Târgovişte unde arseserã locuinţele multor locuitori”.
Tot în 1929, douã cantitãţi a câte 66 şi 150 de vagoane de porumb au fost aduse pentru înfometaţii din judeţ în lunile februarie şi mai şi, ţinând cont de destinaţia lor, au fost scutite de primãrie la plata taxei de uzaj al pavajului.

About autor