Constantin Gherghe, incompatibilitatea şi pierderea controlului în Consiliul Local

Atunci când a fost ales prima datã în funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe avea anvergura unui salvator al oraşului. Proaspãtul primar dãdea senzaţia cã poate sã rezolve orice problemã; oricine ar fi venit, gãsea în primar înţelegerea şi sprijinul necesar pentru soluţionarea problemei cu care se confrunta. Mai mult, primarul degaja o siguranţã şi o capacitate de efort extraordinarã, ca şi când ar fi spus sã spunã cã resurse financiare sunt suficiente pentru orice proiect edilitar, iar cã predecesorul sãu, Constantin Dinu, a lãsat oraşul în paraginã tocmai datoritã indolenţei şi lipsei de viziune administrativã, nu din alte motive. Aşa se explicã şi demararea în forţã şi concomitent a numeroase lucrãri, de la canalizare, la reabilitarea pieţelor, modernizarea pãrculeţelor şi crearea de parcãri. Primarul Gherghe era peste tot, omniprezent, explicând importanţa acestor lucrãri pentru comunitate. Dupã ultimele alegeri locale, primarul Constantin Gherghe a intrat într-un fel de con de umbrã, o tãcere inexplicabilã. Constantin Gherghe nu se mai poate considera omul providenţial pentru municipiu, aşa cum s-a crezut o lungã perioadã de timp, edilul care are capacitatea şi viziunea administrativã de a rezolva de unul singur orice situaţie. Constantin Gherghe a fost preocupat pânã la excesiv de propria sa imagine publicã pe tot parcursul mandatului trecut, vrând sã fie unicul beneficiar al realizãrilor Primãriei pe care o conducea. Mai mult, fluctuaţiile sale politice, plecând din PSD Mehedinţi la PDL Mehedinţi, pentru ca acum sã ajungã preşedinte al UNPR Mehedinţi, au dus la decredibilizarea sa ca om politic.

În stare de incompatibilitate
Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, s-a aflat într-o stare de incompatibilitate constatatã de Agenţia Naţionalã de Integritate (ANI) prin actul emis la data de 3.07.2009. Decizia a fost determinatã de faptul cã Gherghe a deţinut simultan atât funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin, cât şi calitatea de avocat în Baroul Mehedinţi. La rândul sãu, Curtea de Apel Craiova a transmis ANI faptul cã primarul Constantin Gherghe nu a contestat, la instanţa competentã, actul prin care Agenţia Naţionalã de Integritate a constatat starea de incompatibilitate. Prin adresa din data de 21.08.2009, Inspecţia de Integritate din cadrul Agenţia Naţionalã de Integritate transmitea Consiliului Local al municipiului Drobeta Turnu Severin actul de constatare emis în cazul incompatibilitãţii primarului Constantin Gherghe. Cu toate acestea, niciun prefect nu a fãcut demersurile necesare pentru încetarea mandatului. Este adevãrat cã primarul Gherghe a prezentat nişte documente în favoarea susţinerii nevinovãţiei sale. Nu ştiu dacã vreun prefect a încãlcat sau nu legea, însã este cert cã au existat interese politice. Fostul prefect Ion Mîţu, provenit din PDL Mehedinţi, avea tot interesul ca Gherghe sã rãmânã primar pentru a câştiga un nou mandat din partea fostului sãu partid, fapt care de altfel s-a şi întâmplat, deoarece în anul 2012 Constantin Gherghe a fost reales primar din postura de membru al PDL Mehedinţi. De cealaltã parte, actualul prefect, Nicolae Drãghiea, nu avea, la rându-i, nicio motivaţie, dupã ce USL Mehedinţi a câştigat puterea localã, iar Constantin Gherghe era în relaţii foarte apropiate cu fostul preşedinte al CJ Mehedinţi, Adrian Duicu.
A trecut prin mai multe partide în funcţie de propriul interes

Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, s-a înscris în UNPR Mehedinţi, fiind numit şi preşedinte al organizaţiei judeţene a acestei formaţiuni politice. Propulsarea lui Constantin Gherghe drept lider al UNPR Mehedinţi nu conduce la relansarea acestei formaţiuni, partidul având în continuare serioase probleme de imagine. Înainte de a ajunge în fruntea UNPR Mehedinţi, Constantin Gherghe a mai trecut prin alte partide. Adus în PSD Mehedinţi de cãtre deputatul Eugen Nicolicea, Constantin Gherghe a ajuns ulterior viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin. La finalul mandatului s-a înscris în PDL Mehedinţi, partid cu ajutorul cãruia a câştigat primul mandat de primar. A ajuns preşedintele organizaţiei municipale PDL Drobeta Turnu Severin, funcţie politicã în care nu a excelat cu nimic. Constantin Gherghe a demonstrat, prin toatã atitudine sa publicã, cã nu are vocaţie de politician. Cu toate acestea, a existat o preocupare a sa pentru zona politicã, întrucât, vrând-nevrând, avea nevoie de o susţinere politicã. În timpul primului mandat a beneficiat de susţinerea necondiţionatã şi totalã a PDL Mehedinţi, graţie sprijinului constant pe care l-a avut din partea senatorului Mihai Stãnişoarã. Datoritã acestei susţineri a putut sã demareze marile proiecte de dezvoltare localã. Pentru cã banii atraşi nu au venit pentru cã dl. Gherghe are o capacitate administrativã remarcabilã, ci pentru cã senatorul Mihai Stãnişoarã a fãcut lobby la ministrele de resort, conduse atunci de PDL. Nu ştiu cât de mult a contat pentru dl. Gherghe aceastã susţinere, privitã sub aspect politic, însã Domnia Sa nu s-a manifestat nici pe departe ca un lider incontestabil de partid. A lãsat tot timpul impresia cã este preocupat doar de latura administrativã, mai puţin de cea politicã. Aşa se explicã şi de ce a fost o diferenţã foarte micã între procentul obţinut de M N MH şi cel obţinut de USL Mehedinţi în Drobeta Turnu Severin. Dacã dl. Gherghe s-ar fi implicat ferm ca un veritabil lider politic, în mod cert altul ar fi fost rezultatul. Acum se aflã într-o altã conjuncturã, deoarece trebuie sã guverneze în municipiu alãturi de USL Mehedinţi. E greu de spus dacã existã o relaţie apropiatã între Constantin Gherghe şi USL Mehedinţi, însã e imposibil de crezut cã primarul Severinului nu avea cunoştinţã de trãdãrile unor consilieri M N MH şi de numele viitorilor viceprimari. Dacã dl. Gherghe ar fi fost, într-adevãr, om politic cel puţin ar fi luptat cu toate forţele pentru a pãstra majoritatea în Consiliul Local de cãtre alianţa din partea cãreia a candidat pentru încã un mandat de primar. Asta demonstreazã cât se poate de limpede cã dl. Constantin Gherghe nu are stofã de politician, dar şi cã este dispus sã accepte compromisuri, putând foarte uşor sã colaboreze cu orice partid sau alianţã, fãrã nicio mustrare de conştinţã.

A pierdut controlul în Consiliul Local
Preluarea funcţiei de preşedinte al UNPR Mehedinţi de cãtre Constantin Gherghe, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, a fost fãrã îndoialã o mişcare strategicã a deputatului Eugen Nicolicea. Cei doi au fost membri în cadrul aceluiaşi partid, PSD Mehedinţi. Mai mult, Gherghe a fost susţinut de deputatul Eugen Nicolicea, la acea datã preşedinte al PSD Mehedinţi, sã ocupe funcţia de viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, ulterior cei doi devenind veritabili adversari politici dupã ce primarul Severinului a optat pentru PDL Mehedinţi. În mod sigur „împãcarea politicã” a celor doi a fost una pur conjuncturalã, UNPR Mehedinţi sperând cã la viitoarele alegeri locale Gherghe va candida pentru un nou mandat de primar şi astfel partidul va repurta o victorie rãsunãtoare. Pânã la alegerile de anul viitor, scrutin la care nu se ştie cu siguranţã dacã va mai candida, Constantin Gherghe nu mai are cine ştie ce influenţã la nivelul legislativului local. Este cât se poate de limpede cã primarul Severinului a pierdut controlul în Consiliul Local. Aceastã realitate a fost demonstratã cu prilejul alegerii actualilor viceprimari. Cel puţin realegerea liberalului Daniel Cîrjan în funcţia de viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin nu a fost pe placul primarului. În mod sigur, Constantin Gherghe şi-a dorit alţi viceprimari. De altfel, proaspãt ales în funcţie, Daniel Cîrjan a intrat în conflict direct cu primarul Constantin Gherghe, acuzându-l cã a cheltuit din bugetul Primãriei în mod nejustificat anumite sume de bani, în acest sens prezentând şi un raport al Curţii de Conturi Mehedinţi.

About autor