SÃNÃTATEA PUBLICÃ ŞI COSTURILE EI… PRIVATE! (6)

1. Un secret numit ROMGERMED

   O altã firmã legatã de contractul Consilului judeţean Mehedinţi cu echipa actualã de management a Spitalului judeţean Mehedinţi este ROMGERMED. Cine este Romgermed, şi cum este ea reflectatã în câteva materiale de presã, vom vedea în cele ce urmeazã, pentru cã onor conducerea Consiliului mehedinţean nu a furnizat niciun fel de amãnunte… Este adevãrat, ele ar fi putut fi solicitate, dar atâta vreme cât acesta nu ştia mare lucru – conform declaraţiilor vicepreşedintelui Andi Nodiţ – nici despre cealaltã firmã, Sanomed, atunci când era în discuţie semnarea contractului, de ce am avea certitudinea cã acum lucrurile ar sta altfel? Discreţia prost înţeleasã este o regulã a administraţiei româneşti actuale în materie de contracte asupra cãrora planeazã oarece suspiciuni, întemeiate sau nu, aşa cã, ne resemnãm, şi rãsfoim presa, pânã una-alta. Pânã una alta, spunem, deoarece detaliile vor veni şi ele, la rândul lor, cã nu existã secret, mai ales dacã este vorba, cum se spune în popor, despre cap de om. Aici nu este vorba despre cap de om, în sensul unui omor soldat cu o viaţã omeneascã, nu, ci de bani publici. Ori, cum nu credem cã s-a inventat “secretul perfect” la nivelul Consilului judeţean Mehedinţi, nici mãcar în materie de bani publici, cotrobãim prin arhive. Aşa cã, aveţi rãbdare, vin ele şi secretele de printre filele dosarelor ce pãstreazã contractele….

Aşa cã, reluãm: Cine este ROMGERMED? Pãi, Romgermed este o firmã al cãrui nume reuneşte acronimele ROM, de la România, şi GER, de la Germania, plus prescurtarea MED, de la medicinã, Aşadar, o mixturã de interese româno-germane, în domeniul medical. De unde Germania amestecatã în sãnãtatea de pe plaiurile mioritice, lucru ce nu poate avea decât conotaţii dãtãtoare de speranţe? De la firma OTTER, vestita companie germanã cu activitate în domeniul încãlţãmintei şi a altor produse din piele. Care este legãtura dintre încãlţãmintea celebrã şi medicinã? Pãi, sunt fraţii Schwartz! Cine sunt fraţii aceştia, veţi întreba, pe bunã dreptate. Nu-i niciun secret: Grupul ROMGERMED este controlat de fraţii Dorian-Sam Schwartz, cu 95% acţionariat, şi Filip-Florin Schwartz  cu doar 5%. Dacã încã nu aţi vãzut legãtura cu Germania, membru fondator al Uniunii Europene, iat-o acum: Filip-Florin Scwartz deţine 95% din acţiunile Otter Distribution. Cu alte cuvinte, ROMGERMED este doar o firmã la fraţii Schwartz, care face afaceri în domeniul medical, sunt acţionari, asta e tot, nu-i niciun secret!

Deci nu fraţii Schwartz se ocupã direct de soarta ROMGERMED, cã ei au şi alte afaceri în Ţara lui Bãsescu, ei sunt acţonari, dar nu unii oarecare, ci integrali, pentru cã 95% plus 5% face simplu, 100%, nu-i niciun secret! Prin urmare, sã pronunţãm şi numele administratorului, nici el vreun mare secret, cum încearcã unii sã împrãştie fumigene primprejur: Cãtãlin-George Stãnescu.

În concluzie, aţi înţeles ceva privind legãturile româno-germane şi sãnãtatea publicã mioriticã? Da, da, bine, dacã nu, iar bine, cã tot nu conteazã ce înţelegm noi, plãtitorii de CAS şi CASS, alte taxe şi impozite. Înţelegãtorul total este la ei, care deţin toate secretele şi desecretizãrile, tainele şi destãinuirile. Desigur, pânã la proba contrarie. Prietenii de la DNA ştiu de ce!

 

   2. Fişa ROMGERMED

   Activitatea Medical Group ROMGERMED este una cât se poate de umanitarã,  SERVICIILE MEDICALE. Grupul are sediul nu cum v-aţi putea închipui în Germania, sau în cel puţin, buricul Bucureştilor, nu, ci în comuna Chiajna, strada Industriilor nr. 10, judeţul Ilfov. În schimb, firma, conform propriilor declaraţii de pe site-ul propriu “deserveşte pacienţi din întreaga ţarã prin intermediul a peste 20 de centre medicale, laboratoare de analize medicale şi puncte de lucru în care îşi desfãşoarã activitatea un numãr de peste 500 de cadre medicale, medici specialişti şi profesori universitari. Anual diagnosticãm şi tratãm un numar de peste 150.000 de pacienţi, iar circa 1.500 de companii beneficiazã de serviciul de medicina muncii. Medical Group Romgermed este furnizor de servicii clinice şi paraclinice decontate de cãtre casele de asigurari din Bucureşti şi din mai multe judeţe; astfel pacienţii asiguraţi pot beneficia de analize medicale, consultaţii de specialitate şi ecografii gratuite.”

Deasemenea, tot din aceeaşi sursã, mai aflãm cã Grupul mai are şi servicii de ambulanţã, de programãri on line, de alte facilitãţii ale lumii medicale moderne. Şi, ca sã vedeţi, cã avem dreptate, grafia corectã a Gupului este, conform aceluiaşi site, RomGerMed.

3. Contractele-mamelon ale ROMGERMED

   Sursa de bani a firmei sunt contractele cu Casele de Asigurãri de Sãnãtate. Adicã acele entitãţi aflate în  grija bugetului naţional, împãrţit cum se cuvine cãtre judeţe. Bugetul naţional, acest mamelon generos, la care dacã te conectezi, om te faci, vei plesni de… sãnãtate pentru ani lungi, dacã nu chiar pentru toatã viaţa!

Cã este aşa, o spune chiar RomGerMed, care estimeazã cã, lunar, un numãr de aproximativ 8.500 – 9.000 de pacienţi asiguraţi ai Casei de Asigurãri de Sãnãtate a Municipiului Bucureşti (C.A.S.M.B) beneficiazã de analize decontate, efectuate de cãtre laboratoarele sale. Pentru claritate, sã preluãm o declaraţie a dr.George Mãnoiu, directorul de dezvoltare al RomGerMed: “Analizele decontate sunt acele analize prescrise pe bilete de trimitere standardizate CNAS de cãtre medicii de familie sau specialişti aflaţi în relaţie contractualã cu CASMB (sau cu altã Casã de Asigurãri), pentru care pacienţii nu plãtesc nimic, dacã le efectueazã în laboratoarele care primesc un anumit plafon lunar de decontare de la CASMB.”

Sã desfacem puţin cele aflate: aşadar, Casele de asigurãri de sãnãtate, cele judeţene sau cea a municipiului Bucureşti, primesc, lunar, nişte plafoane financiare, cu care se plãtesc analizele medicale ale plãtitorilor de contribuţii, pe state de platã. Acele sume, la nivelul tuturor contractelor încheiate de RomGerMed, în România, se vireazã în contul RomGerMed. Frumoasã afacere, de nivel naţional, dacã nu integral, cel puţin parţial, dar cu perspectiva integralitãţii, cã nu am aflat ca vreo altã firmã sã mai acţioneze în acest sens, pe piaţa româneascã. RomGerMed are, aşadar, exclusivitate, cum s-ar spune, nefiresc, dacã ar fi s-o luãm dupã normele economiei de piaţã, atât de promovate de prerogativele Uniunii Europene, printre ai cãrei membri fondatori se numãrã şi Germania lui her Schwatz!

RomGerMed lucreazã mai mult în Bucureşti, în judeţe preferând subcontractarea serviciilor. Aşa este cazul SANOMED, care furnizeazã servicii medicale la nivelul judeţului Mehedinţi. Lucrurile, în cazul acestor contracte de subcontractare funcţioneazã cam aşa: Casele de Asigurãri de Sãnãtate vireazã banii în contul RomGerMed, iar aceasta, mai departe, cãtre firmele cu care are contracte de  subcontractare. Perfect legal. Numai cã au existat situaţii în care firmele subcontractante au reclamat faptul cã, pentru a-şi recupera banii cuveniţi de la RomGerMed, a trebuit sã apeleze la instanţã.

Pe piaţa medicalã a Bucureştiului, RomGerMed ocupã, în 2012, locul 1 la sumele alocate în paraclinic, de la bugetul C.A.S.M.B, mai mult, afirmã sursa, decât toate sumele la un loc din toate celelalte judeţe   unde firma are contracte şi subcontractãri!

Un exerciţiu logic elementar, ne duce la concluzia cã şi Casa de Asigurãri de Sãnãtate Mehedinţi practicã acelaşi sistem de decontare. Aşa este doamna director, Doina Borugã? Şi dacã, da, care este totalul decontãrilor pe anul trecut sã spunem, cãtre SANOMED-ROMGERMED?      Sau e secret?

Despre unele contracte ale RomGerMed, care au fãcut subiectul unor materiale de presã, despre care precis conducerea Consiliului judeţean Mehedinţi nu ştie nimic, cã doar astea sunt… “secrete”, dar şi alte delicatese de genul ãsta, bine “secretizate”, dinspre Senatul României, în episodul urmãtor.

 (va urma)                    Sanita.ro

 

Tags: