Pericol la Orşova din cauza unor alunecãri de teren

Mai multe case din Orşova sunt în pericol de a se prãbuşi din cauza alunecãrilor de teren, care au afectat oraşul în mai multe puncte. În mare pericol sunt trei case situate pe un deal, fiindcã zidul de sprijin a cãzut în prãpastie.
Problema alunecãrilor de teren la Orşova este una veche, însã precipitaţiile devastatoare din 15 septembrie 2014 nu au fãcut altceva decât sã agraveze situaţia şi sã punã în pericol mai multe locuinţe. Odatã cu zidul de sprijin în vale au cãzut şi câteva anexe gospodãreşti şi bucãţi din gardurile împrejmuitoare. Oamenii dorm cu frica în sân şi se gândesc cã şi casele lor pot sã o ia la vale în orice clipã.
„A fugit un zid de sprijin care a fost fãcut în urmã cu 20 de ani, s-au investit mulţi bani şi din fonduri proprii, dar din cauza autoritãţilor care nu au continuat lucrarea în urma precipitaţiilor din luna septembrie a fugit acest zid de sprijin. Risc sã plece toate anexele şi casa în josul vãii. Este foarte grav pentru cã pânã acum a fugit o suprafaţã de vreo 40 de metri pãtraţi, noi am investit foarte mulţi bani în acest zid şi autoritãţile nu fac nimic”, spune un orşovean.
„Autoritãţile locale îşi bat joc de noi. Dupã inundaţiile din septembrie, o suprafaţã de 125 de metri s-a dus în fundul ogaşului la o adâncime de 30 metri. Mai este un metru şi jumãtate pânã la casã şi autoritãţile nu au fãcut nimic pânã acum, nu au luat nicio mãsurã, numai vorbe şi minciuni. Ne e fricã sã mai dormim noaptea în casã, ne gândim cã dacã mai vine un val de ploi, ca cele de anul trecut, ne ducem şi noi cu casã cu tot în ogaş”, se plânge o doamnã.
„Am cerut ajutor la Primãrie şi nu mi-a dat niciun rãspuns. Am fost şi în audienţã la domnul primar a dat din umeri, cã sã vadã în raport de ce bani o sã primeascã. Suntem foarte speraţi, noaptea când aud cel mai mic zgomot tresar din pat şi ies afarã”, spune un alt orşovean afectat de alunecãrile de teren, care locuieşte pe strada Teilor.
Viceprimarul oraşului Orşova, Constantin Negulescu, spune cã Primãria Orşova a alocat fonduri de la bugetul local pentru ridicarea unui zid de sprijin şi cã cel mai probabil lucrãrle vor începe pânã la finele acestui trimestru.
„În urma inundaţiilor din toamna anului 2014, cât şi din primãvara lui 2015, foarte multe zone au fost afectate. În urma unui amendament am cuprins în programul de investiţii realizarea unui zid de sprijin şi estimez cã pânã la finele trimestrului unu vom începe lucrãrile”, a precizat viceprimarul Constantin Negulescu.
Probleme sunt şi pe strada Traian din Orşova, unde ploile din aceastã primãvarã au reactivat alunecãri de teren mai vechi, punând în pericol mai multe locuinţe.

About autor