RAAN – UN AN ŞI JUMÃTATE, DEGEABA (4)

Scriu aceste rânduri nu pentru a explica cum a ajuns RAAN Drobeta Turnu Severin în incapacitate de platã, respectiv în faliment. Au fost nenumãrate articole, din care am putut sã reţinem foarte clar matrapazlâcurile nesfîrşite, şi sã cuantificãm dezastrul creat, dupã cum am putut urmãri emisiuni întregi, mai vechi sau mai noi, din care înţelegem ce mult s-au “preocupat” directorii politici (şi parlamentarii aleşi prin voturile angajaţilor), de activitatea regiei, şi ce eforturi supraomeneşti au fãcut pentru a o “salva”.
Nu scriu pentru a lua apãrarea angajaţilor regiei, care aveau impresia cã pot trãi protejaţi la nesfârşit, şi cã vor exista mereu soluţii favorabile pentru ei.
Nu uit cum, recent, un lider sindical se plângea de lipsa de reacţie a locuitorilor municipiului faţã de situaţia dificilã în care au intrat, de lipsa de solidaritate a acestora cu acţiunile lor sindicale. Dar voi unde aţi fost, oameni buni, când plângeau salariaţii de la CELROM, de la CILDRO, de la MEVA, de la ŞANTIERUL NAVAL, de la……..?
Scriu aceste rânduri cu intenţia de a sublinia acum, în ultimul ceas, nevoia de a se aplica un tratament responsabil şi corect în procedurã, de a se antrena, cât mai este timp, rãspunderea Statului român, în calitatea sa de proprietar şi decident, pentru modul defectos în care a condus activitatea regiei, astfel ca sã poatã fi atrase sumele necesare achitãrii obligaţiilor asumate de RAAN Drobeta Turnu Severin.
Pentru cã existã riscul ca fantasmagoricul Plan de reorganizare sã fie din nou confirmat de instanţã şi, apoi (deşi s-au tãiat deja, prin el, 30 % din sumele cuvenite agenţilor economici), acest Plan de reorganizare sã fie modificat, pentru a nu se trece direct la faliment (încã Guvernul României nu are curajul sã declare aceastã intenţie), şi vor fi înlãturate de la platã şi alte sume pe care foarte multe societãţi comerciale le aşteaptã degeaba, de peste un an şi jumãtate.
Pentru cã suspectez reprezentanţii puterii, fie ei miniştrii, prefecţi, administratori speciali şi judiciari, cã vor sã punã batista pe… ambalaj şi sã scoatã castanele din foc cu mâna întreprinzãtorilor privaţi.
Pentru aceştia scriu aceste rânduri. Pentru cei care şi-au luat destinul în propriile mâini, şi au avut curajul sã intre în afaceri, sã angajeze semeni şi sã le asigure un venit lunar, sã angajeze obligaţii de platã cãtre parteneri şi bãnci, şi sã facã ce cred cã pot vinde, servicii sau bunuri. Şi care au înţeles sã lucreze pentru Statul Român, pentru Regia acestuia, sperând cã au un partener credibil care odatã ce le-a semnat facturile pentru muncã prestatã va face tot posibilul sã le şi plãteascã.
Scriu aceste rânduri ca un protest faţã de distrugerea mediului economic Mehedinţean, practicat fãrã responsabilitate de Statul român, binevoitor cu clientela politicã şi cãlãu pentru cei care trudesc cinstit, pentru cã ştiu ce consecinţe dezastroase va avea închiderea sutelor de societãţi comerciale care au lucrat, sau încã mai lucreazã pentru RAAN Drobeta Turnu Severin, dar şi pentru locuitorii acestui oraş, aflat într-o situaţie foarte bine descrisã de un om de litere severinean (respectul meu sincer, domnule) “oraşul ca o ranã deschisã”.
Pentru cã ştiu de ce sunt capabili ”stãpânitorii ”noştrii, şi cât de nepãsãtori sunt faţã de interesul urbei, activitatea lor zilnicã fiind umplerea maţului gros, şi a buzunarelor dosite prin mãrãcini, sau prin bãncile de aiurea (de preferinţã elveţiene).
La o altã societate controlatã de Statul român, SC OLTCHIM SA Rm. Vâlcea, se joacã tontoroiul cu insolvenţa acesteia de peste 2 ani de zile. Fãrã dobânzi, fãrã penalizãri (agenţii economici înţeleg ce scriu). Adicã, a gãsit Statul român pârghiile necesare pentru a nu-şi onora obligaţiile de platã restante, 2 ani de zile.
Pot afirma, cu modestie, cã am contribuit şi eu la relansarea procedurii, aşa cã, în aceastã lunã, se vor supune aprobãrii creditorilor un Plan de reorganizare. Citindu-l am rãmas uluit. Se rad, pur şi simplu, obligaţii de platã de peste 300 milioane de euro, datorate întreprinzãtorilor particulari, respectiv creditorilor chirografari. Planul, cu nonşalanţã, prevede a achita, din datoria cãtre aceşti, 0 lei. Da, aţi înţeles bine, zero lei.
Iar cinismul ”practicienilor” în insolvenţã (sunt şi eu unul, dar nu de tagma acelora) este nelimitat. Deşi au ras creanţa creditorului pe care îl reprezint, colegul meu, practician, administrator judiciar, îmi cere un vot favorabil. Incredibil!!!.
“Cum credeţi cã va arãta o modificare de Plan la RAAN Drobeta Turnu Severin, fãcutã de acelaşi Tudor Ion, care a fãcut fier vechi şi Termocentrala de la Reşiţa”? (aşa scriu ziarele).
Am fost în sala de şedinţã a Tribunalului Mehedinţi şi am solicitat ca acest Plan sã nu fie confirmat, şi sã se dispunã reluarea procedurii de la depunerea unui plan de cãtre debitor, respectiv de Statul român, care sã-şi asume rãspunderea, şi sã suporte consecinţele.
De o sãptâmânã s-a amânat pronunţarea, pentru 9 martie 2015. Când scriu aceste rânduri, pentru a le trimite la redacţie, stau cu calculatorul deschis, pe pagina Tribunalului Mehedinţi.
Suntem în 10 martie 2015, şi încã nu s-a afişat pronunţarea.
CU SPERANŢÃ!.
Alexandru Enache

Tags:

About autor