Duicu vs Stãnişoarã – Rãzboiul Stelelor politice, partea a lll a

PPDD – staţi aproape, nici nu ştiţi ce pierdeţi

    Scena politicã localã devine din ce în ce mai fierbinte şi mai tulbure, urmând tiparul celei din capitalã, cu lideri care se înfruntã cu cerbicie, cu alieri şi rupturi, declaraţii şi calcule de tot felul. Intoleranţa, partizanatul şi beligeranţa fac norma, într-o lume care se scufundã încet, încet în supa orgoliilor şi intereselor politice, iar în aceste condiţii obiectivitatea unei radiografii sau a unui diagnostic devine un demers din ce în ce mai anevoios. Taberele se împart, vocile se sufocã în declamaţii, iar tensiunea creşte în aer, vag temperatã de apropierea sãrbãtorilor pascale.

Avem pe de o parte o opoziţie unitã care-şi tureazã motoarele, proaspãt înfierbântatã de propriile congrese (PSD, PNL, PC). Aşa cum avem, pe de altã parte, o putere şi ea coalizatã, în pripã, reformulatã (Mişcarea pentru Noul Mehedinţi) în încercarea abilã de a veni cu un chip nou în faţa unui alegãtor derutat şi supãrat. Pe lângã confruntarea micilor titani politici deja consacraţi mai sunt şi alţii, destul de îndârjiţi: PPDD, PNG, PRM – dispuşi sã-şi joace şansele pânã la capãt, iar unii dintre aceştia, PPDD de exemplu, pot oferi surprize semnificative în 10 iunie, pe fondul acestei uriaşe nemulţumiri sociale de astãzi.

La ora actualã, atât  MNMH, cât şi USL deocamdatã par a neglija PPDD – partid care-şi va valoriza şansele pe seama celor dezamãgiţi atât de USL cât şi de PDL, a celor care vãd în Dan Diaconescu  şi în stilul sãu de a face telepoliticã o soluţie – şi aceştia nu sunt deloc puţini. Pentru PPDD testul localelor va fi doar un prim pas spre parlament, în toamnã deja poate conta ca un jucãtor important, surclasând chiar PDL, gata sã-şi negocieze pe poziţii de forţã poziţiile la masã cu Traian Bãsescu, Crin Antonescu şi Victor Ponta. Nu este exclus ca PPDD, cel care azi nu a intrat în nicio formulã de aliere cu nimeni, sã intre chiar la guvernare, sã încline orice balanţã, fie în favoarea lui Traian Bãsescu, fie a copreşedinţilor USL.

M N MH – altã pãlãrie, mãi, dragã Mãrie

   Întâmplãtor am vãzut o intervenţie televizatã a primarului comunei Gogoşu, Gheorghe Haneş, cel mai vechi primar al PDL, o voce durã, singura, într-un partid, PDL, în care oamenii nu prea ridicã vocea în faţa şefului. Haneş a reuşit nu numai sã câştige pentru PDL cam tot ce a vrut în Gogoşu (chiar şi Traian Bãsescu a vizitat comuna, cu ani în urmã), cu un procent record (undeva peste 90%, ceea ce e destul de rar în plan naţional), dar a reuşit şi o exemplarã figurã de dizidenţã, candidând cu curaj împotriva lui Mihai Stãnişoarã la şefia PDL şi obţinând un numãr impresionant şi neaşteptat de voturi, chiar dacã a pierdut. Dar faptul cã a candidat şi a convins atât de mulţi delegaţi sã-l voteze reprezintã, fãrã discuţie, un act de curaj politic, de verticalitate, aşa cum pentru Mihai Stãnişoarã, atunci, a fost un exerciţiu care i-a pus în discuţie autoritatea în faţa unui partid care pãrea disciplinat.

În respectiva intervenţie televizatã, Gheorghe Haneş s-a dezlãnţuit împotriva conducerii PDL de azi, a lui Mihai Stãnişoarã în mod special, vorbind explicit de intervenţiile tatãlui senatorului şi de influenţa acestuia. Şi se pare cã repercursiunile pentru Haneş nu au întârziat, primarul reclamând faptul cã de la candidatura sa încolo a fost tras într-un con de umbrã şi comuna nu a mai primit bani. “În PD existã legea junglei, legea puterii’’ – spunea Haneş, fãrã menajamente. “Cei care au o pregãtire mediocrã sau submediocrã au fost agreaţi’’.

Iar acum, previzibil, MNMH are un alt candidat pentru comuna Gogoşu, vechiul combatant PDL Haneş fiind lãsat în afara calculelor, ceea ce, fireşte, pe Gheorghe Haneş l-a nemulţumit profund. Pentru MNMH chestiunea Haneş a fost o proastã mişcare tacticã, reuşind sã-şi facã din actualul primar un adversar redutabil şi vociferant.

În chestiunea Haneş, Stãnişoarã a mutat greşit, creându-şi încã un adversar, şi încã unul cu tãrie în glas, cu argumente contondente, dar şi cu prestigiul unui primar vechi şi cu rezultate notabile.

MNMH a mutat greşit şi pentru Orşova, cu Doina Chircu amplasatã pe redutele fostei Dierna. Sigur, Doina Chircu va face tot posibilul sã convingã, dar mai mult ca sigur orşovenii vor prefer un orşovean, şi nu un fost deputat din tabãra lui Boc. Nici Bãsescu nu ar câştiga, acum, primãria de la Orşova. Oamenii sunt prea supãraţi pe PDL, pe Boc, pe toţi. Dar cu ocazia aceasta, a previzibilului eşec orşovean, Doina Chircu nu mai poate sã vinã dupã alegerile locale şi sã atenteze la şefia PDL.

Nici candidatura pentru Strehaia nu e clarã, iar ipoteza unei candidaturi a lui Ion Mâţu acolo e neclarã. În mod normal Ion Mâţu nu poate cãdea în aceastã capcanã. El e prefect, nu ar trebui sã accepte o candidaturã riscantã şi o poziţie mai jos. Ion Mâţu este un om politic vizibil, charismatic, viguros şi poate avea un viitor bun în politicã. Sincer, e cam singurul din PDL care a convins, şi s-a implicat direct în probleme locale, de interes direct pentru cetãţeni. Sigur, unii ar zice cã şi Constantin Gherghe. Da, şi Constantin Gherghe. Doar cã actualul primar e mai nou în PDL. Ironia sorţii e cã acum, sub trifoiul MNMH, stã la masã cu Eugen Nicolicea. Ştim bine cã adresa cãtre A.N.I., şi de care acum se împiedicã actualul primar,  cu ani în urmã, a fost trimisã chiar de Eugen Nicolicea, pe când era liderul PSD şi critica de mama focului la Doiniţa Chircu şi Mihai Stãnişoarã. Ironie a sorţii, cum spuneam.  De ce a plecat Constantin Gherghe din PSD, când era viceprimar, mai ştie cineva? Dupã cum vedem situaţia din MNMH e destul de alambicatã.

Celelalte partide din MNMH, ţãrãniştii, conservatorii, uneperiştii, par a juca roluri secunde, şi nu e de mirare cã se întâmplã astfel. Sunt nevoite sã asculte şi sã  rabde, sub tutela unui PDL mult mai bine organizat şi mai experimentat care îi dominã net.

Sigur, MNMH nu e deloc un adversar de neglijat pentru USL. Ar putea sã convingã pe unii, deşi chestiunea cu trifoiul e uşor tardivã, nu prea e timp sã intre în mentalul colectiv. În plus, MNMH nici nu are lideri prea vocali, mai argumentativi, mai buni vorbitori – pentru a convinge oamenii.  Abia silabisesc nişte idei, din pãcate, pe teme (a noului, a continuitãţii,  a spiritului civic) altfel binevenite. Parcã prea mult stau în umbra cotei lui Gherghe şi aşteaptã sã-i tragã pe toţi, ca o locomotivã. Vorba lui Adrian Duicu, “Gherghe a devenit parcã patriarhul PDL”. Şi poate cã nu e departe de adevãr. Rolul lui Gherghe în jocul localelor e major, cel puţin la Severin.

În plan judeţean, odatã ce Marius Bãlu a fost tras pe linie secundã, Mihai Stãnişoarã trebuie sã-l batã pe Duicu, sã se impunã în fiecare cãtun, comunã, oraş. Dacã-şi suflecã mânecile, dacã-şi adapteazã discursul la nivelul omului simplu, şi trage zi de zi, ar putea sã-şi ia revanşa în faţa lui Duicu, pentru momentele din 2009, europarlamentare şi prezidenţiale, când PSD a bãtut. Mihai Stãnişoarã are experienţã şi tact, mult tact, atuuri majore. Nu are de partea sa contextul social, dar poate veni cu nişte argumente valabile şi mai ales cu forţa mobilizãrii, organizatoricã.

La capãtul celãlalt al frontului, Adrian Duicu e un alt tip de adversar: locvace, plin de vitalitate, de curaj, punctând bine ideologic. Adrian Duicu e un om de stânga şi prinde la electorat. Cred cã va câştiga cel care se va prinde primul cã esenţial rãmâne, metaphoric vorbind, sã-şi dea jos cravata, sacoul, sã-şi suflece mânecile şi sã aibe un contact direct şi convingãtor cu cetãţeanul.

Va câştiga cel care va fi mai plãcut şi mai cald, mai deschis dialogului, mai convingãtor.

Fãrã aroganţe, vorba lui nenea Gigi!

About autor