„Acum tremurãm pentru furturile altora aici, în complicitate cu sindicatele…”

Nu ştim ce rost mai au adunãrile din faţa sediului RAAN, unde se strâng foarte puţini oameni sã asculte nişte lideri de sindicat habarnişti, adevãraţi complici la jaful care a cuprins Regia. Toţi au tãcut din gurã la momentul când Regia era devalizatã, iar interesele angajaţilor nu au însemnat nimic. Aşa cum nu îndseamnã, acum, balivernele rostite de lideri ai unor siondicate care nici ele nu mai ştiu pe cine reprezintã. RAAN a fost vaca de muls şi din ţâţa ei s-au înfruptat mulţi, cã laptele e mai bun ca apa grea…
În prag de sãrbãtori, angajaţii RAAN nu mai ştiu ce sã creadã, nu mai vorbeşte nimeni-nimic de soarta lor, banii curg în conturile administratorilor, directorilor şi jefuitorilor cu o linişte care-ţi dã de gândit. Numai liderii de sindicat se ţin de „gargarã” în faţa sediului RAAN, de parcã nu ar avea ce sã punã-n brad.
„De luni de zile ne mint aşa. Avem de primit lichidarea pe octombrie care trebuia sã se dea pe 25 noiembrie, şi acum mai sunt cinci zile şi trebuie sã se dea avansul pe decembrie şi peste o sãptãmânã trebuie sã ne dea lichidarea pe decembrie, pãi de unde? Nu suntem prinşi la buget, nu ne spune nimeni nimic”, spune un angajat prezent la protest.
„Situaţia e criticã cã au terminat banii, toatã treaba e de la bani. E greu în toatã ţara, dar e greu şi pentru noi, deci Romag-ul este singura noastrã sursã de bani, familiile noastre nu au ce mânca. Vin sãrbãtorile şi avem doar promisiuni şi ne temem şi pentru locurile de muncã cã suntem deja într-o situaţie criticã, atmosfera în combinat e încordatã”.
„Anul trecut când ai negociat când ţi-au spus decât şapte salarii compensatorii de ce n-ai venit sã dai sfoarã în ţarã: mã, bãieţi ãştia nu dau decât şapte salarii compensatorii, cum fac? ªi noi veneam aici, 10, 20, 500 şi tu negociai înãuntru şi sub presiune obţineai şi tu cum a obţinut Hidroserv-ul. Nu 24, nu 40, obţineai 10, obţineai 15, nu 7”, reproşa un protestatar lui Florin Rogobete, un lider al unui sindicat.
„Vrem sã fim plãtiţi la zi, am 23 de ani de când lucrez în Combinatul Chimic. Am ajuns aici din cauza furturilor care s-au comis şi a Guvernului care nu se ţine de cuvânt. Guvernul României a fãcut cu RAAN-ul un contract, noi am fãcut marfa, de ce nu dau banii? Suntem curioşi de ce nu se dau banii, fiindcã suntem regie autonomã a statului, noi nu vindem pãtrunjel pe piaţã, noi vindem apã grea. Acum tremurãm pentru furturile altora aici, în complicitate cu sindicatele, toţi ştiau ce se întâmplã. Credeţi cã sindicatele nu a ştiut ce s-a întâmplat, acum ne spune sã ieşim în stradã şi ce facem, tremurãm şi ne mint”.
În timp ce oamenii îşi strigau of-urile, dintr-o maşinã bancarã au coborât trei oameni cu un sac în care s-ar fi aflat bonurile de masã. O masã din care s-au înfruptat şi se înfruptã, în continuare, cei din INTERIOR. Cã afarã e prea frig şi ca sã strigi!

Tags: