TS TV a pornit prin Mehedinţi în cãutarea tradiţiilor româneşti

Tezaurul original şi arhaic al tradiţiei, al artei vindecãrii dar şi modul natural de menţinere a sãnãtãţii, sunt unele din cele mai importante moşteniri ale unui popor.
Aceste argumente au stat la baza fondãrii de cãtre Ancu Dincã, fizician şi inventator al bio-fito-modulatorilor, a noului post de televiziune online „Tradiţie şi Sãnãtate TV” (TS TV), care va fi lansat în preajma Zilei Naţionale.
„Acest proiect a pornit din dorinţa de a înţelege tradiţiile poporului român în relaţia sa cu natura. Pentru a le descoperi realizatorii TS TV au strãbãtut toate regiunile ţãrii”, explicã dl. Dincã. „Dorim sã oferim publicului un spaţiu pus în slujba omului şi a stãrii de bine a acestuia, unde se întâlnesc cei care preţuiesc valorile româneşti autentice, cei care promoveazã bunul gust şi respectul faţã de tradiţie”, a precizat fondatorul TS TV.
Emisiunile difuzate de www.traditiesisanatate.ro vor prezenta metode de întreţinere a sãnãtãţii, oferite atât de medicina alopatã, cât şi de cea complementarã. Totodatã, ele vor încerca sã dezvãluie înţelesul, chiar şi cel ascuns, al obiceiurilor populare, al portului tradiţional, al gastronomiei sau al cultivãrii plantelor sau creşterii animalelor.
Reporterii TS TV ajunşi pe meleagurile mehedinţene au filmat Podul lui Dumnezeu, uriaşa arcadã de piatrã aflatã pe şoseaua Baia de Aramã – Drobeta Turnu Severin, dupã care s-au îndreptat spre Cheile Sohodolului, la celebrul “Inel al doamnei”, locul cu cea mai mare biodiversitate din România.
A urmat drumul pe Clisura Dunãrii, spre renumitele plantaţii de smochini de la Şviniţa, locul unde o comunitate micã de sârbi a reuşit sã valorifice la maximum ce îi oferã natura. Primarul Nicolae Curici le-a declarat cã se mândreşte cã a reuşit sã înregistreze la OSIM drept marcã dulceaţa şi palinca de smochine de Şviniţa.
La Ponoarele, au descoperit un loc unde tradiţia cusutului iilor este continuatã cu pasiune. Aici se aflã un grup de talentate ţesãtoare, care fac parte din cooperativa Arta Casnicã Tismana.
Ştefania Prunã, preşedinta cooperativei, a explicat cã „existã o imensã bogãţie de modele, care are drept sursã obiceiul din trecut al fetelor, în special al celor de la munte, care iarna stãteau în casã şi coseau, într-un fel de întrecere cu celelalte. Ele nu permiteau nici vecinelor sau rudelor sã vadã modelul pe care îl creau, iar primãvara, de Paşte apãreau fiecare cu costumul nou creat. De aici provine varietatea de modele, din sufletul fetelor, inspirate de la flori, plante, de la culorile lor”.
„Poporul român este în pericol de a-şi pierde identitatea întrucât nu mai este educat sã-şi respecte tradiţiile şi sã-si aprecieze sãnãtatea. Obiceiurile populare, dar şi vechile metode de vindecare pot dispãrea, iar globalizarea a produs obiceiuri nesãnãtoase. De aceea, ne vom strãdui sã oferim o alternativã «curatã» programelor actuale de televiziune. Nu dorim sã criticãm pe cineva sau ceva, dar fiecare lucru fãcut temeinic aduce un altul, de şi mai mare valoare, dupã sine”, a încheiat Ancu Dincã.

Tags:

About autor