Motivele pentru care Victor Ponta ar trebui sã voteze cu Iohannis

Se ia sloganul PSD, „Mândru cã sunt român!“ şi genealogia candidaţilor, se combinã cu un vot acordat lui Crin Antonescu, în 2009, se orneazã cu un fost premier liberal susţinut de PSD – Cãlin Popescu Tãriceanu şi se serveşte cu o garniturã de logicã dichisitã cu un alt fost preşedinte de dreapta – Emil Constantinescu. Rezultatul? Victor Ponta corespunde profilului votantului de dreapta. Sã detaliem:
1. P.S.D a insistat, în campanie, pe mândria românului de a se fi nãscut în spaţiul carpato-danubiano-pontic şi nu în zona mediteraneanã, de pildã, unde urmaşii olimpienilor, grecii, ar fi cât se poate de invidioşi pe asemenea date geografice excepţionale. O privire la originile candidaţilor aratã, însã, cã, matematic vorbind, Iohannis ar avea mai multe motive sã fie mândru cã e român.
Sã privim, în oglindã, declaraţiile candidaţilor referitoare la originea lor. Victor Ponta, de exemplu, spune cã familia sa, iniţial numitã Ponte, a venit în România din Trieste, cu peste o sutã de ani în urmã, adusã de împãratul austro-ungar.
„Mã întreabã foarte multã lume de unde e numele de «Ponta». Pot sã vã spun cã familia mea a venit din Trieste, la Pecica, a fost adusã de cãtre împãratul austro-ungar pentru a construi şi a pietrui drumul de la Pecica la Nãdlac“, a afirmat, cu mândrie, Victor Ponta.
Dar strãmoşii lui Klaus Iohannis? „Strãmoşii mei au venit acum 850 de ani în Transilvania, în zona Sibiului, şi de atunci tot acolo trãim. Pentru ţara nostrã, 850 de ani pot sã spun cã e destul de mult. Pot sã spun cã sunt de aici. Am documente scrise care atestã cã familia Iohannis a existat în zona Sibiului, în Cisnãdie, cam de la 1500. Familia mea, indiferent cât mergem în urmã, a fost una de condiţie medie, nici bogaţi, nici lipiţi pãmântului“, a spus Iohannis.
Concluzia este cã amândoi pot fi mândri cã sunt români, dar Iohannis are vreo 750 de ani de mândrie în plus faţã de contracandidat. O asumare sincerã a sloganului ar însemna sã îl votãm pe “cel mai român”?
2. Dacã privim, de asemenea, istoria opţiunilor politice, gãsim în Victor Ponta un admirator sincer al liberalismului, de vreme ce a votat un promotor al valorilor liberale, pe nimeni altul decât Ion Raţiu. Pentru cârcotaşi, sã nu uitãm nici de votul din 2009, când Victor Ponta a declarat cã ar fi optat nu pentru Mircea Geoanã, ci pentru Crin Antonescu, fost preşedinte PNL.
„În turul întâi l-am votat pe Crin Antonescu, am considerat cã e schimbarea de care are nevoie România“, a spus Ponta, care în 2009 era, desigur, membru PSD.
Ulterior, actualul premier a preferat rãul cel mai mic şi l-a ales pe Geoanã.
3. Un alt motiv pentru care Ponta ar putea sã îşi îndrepte votul cãtre candidatul liberal este alãturarea cu fostul preşedinte PNL, Cãlin Popescu Tãriceanu. Tãriceanu însuşi se declarã urmaş al valorilor liberale, iar Ponta îl propune drept premier şi se aratã un fan al mãsurilor luate de PNL în vremea în care era la guvernare.
4. Nu în ultimul rând, un fost preşedinte din zona de dreapta, Emil Constantinescu, îşi aratã susţinerea pentru Victor Ponta, în special graţie rezultatelor pe care liderul PSD le-a bifat în lupta anticomunistã. Datele indicã, dacã îl credem pe Constantinescu, un votant de dreapta (în cazul în care nu se gândeşte cineva cã Emil Constantinescu ar fi virat la stânga din motive cunoscute doar de dânsul).
5. Dacã luãm în considerare şi opţiunile politice ale altor foşti lideri PSD, situaţia este limpede ca lumina zilei. Nu mai departe de 2009, în plin duel electoral, Traian Bãsescu l-a întrebat pe fostul preşedinte PSD Mircea Geoanã care este soluţia sa la criza economicã proaspãt izbucnitã. “Iohannis!”, a rãspuns Geoanã, categoric. Slavã Domnului cã votul e secret!
În sfârşit, dacã luãm în calcul dorinţele exprimate în nenumãrate rânduri de Victor Ponta, privitoare la refacerea USL, vedem cã actualul premier este cât se poate de ataşat de PNL.
Cum este, însã, o competiţie prezidenţialã, iar oamenii vor pâine şi circ, dupã cum s-a exprimat candidatul PSD într-o altã intervenţie, câte o înţepãturã trebuie sã strãpungã platoşa de campanie a lui Iohannis, sã nu se plictiseascã lumea.
Altminteri, abia aştept ca Ponta sã fie întrebat pe cine a votat în 2014.
preluare adevarul.ro

Tags: