Constantin Gherghe nu poate relansa UNPR Mehedinţi

Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, s-a înscris în UNPR Mehedinţi, fiind numit şi preşedinte al organizaţiei judeţene a acestei formaţiuni politice. Propulsarea lui Constantin Gherghe drept lider al UNPR Mehedinţi nu conduce la relansarea acestei formaţiuni, partidul având în continuare serioase probleme de imagine.

Gherghe nu este om politic
Înainte de a ajunge în fruntea UNPR Mehedinţi, Constantin Gherghe a mai trecut prin alte partide. Adus în PSD Mehedinţi de cãtre deputatul Eugen Nicolicea, Constantin Gherghe a ajuns ulterior viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin. La finalul mandatului s-a înscris în PDL Mehedinţi, partid cu ajutorul cãruia a câştigat primul mandat de primar. A ajuns preşedintele organizaţiei municipale PDL Drobeta Turnu Severin, funcţie politicã în care nu a excelat cu nimic. Constantin Gherghe a demonstrat, prin toatã atitudine sa publicã, cã nu are vocaţie de politician. Cu toate acestea, a existat o preocupare a sa pentru zona politicã, întrucât, vrând-nevrând, avea nevoie de o susţinere politicã. În timpul primului mandat a beneficiat de susţinerea necondiţionatã şi totalã a PDL Mehedinţi, graţie sprijinului constant pe care l-a avut din partea senatorului Mihai Stãnişoarã. Datoritã acestei susţineri a putut sã demareze marile proiecte de dezvoltare localã. Pentru cã banii atraşi nu au venit pentru cã dl. Gherghe are o capacitate administrativã remarcabilã, ci pentru cã senatorul Mihai Stãnişoarã a fãcut lobby la ministrele de resort, conduse atunci de PDL. Nu ştiu cât de mult a contat pentru dl. Gherghe aceastã susţinere, privitã sub aspect politic, însã Domnia Sa nu s-a manifestat nici pe departe ca un lider incontestabil de partid. A lãsat tot timpul impresia cã este preocupat doar de latura administrativã, mai puţin de cea politicã. Aşa se explicã şi de ce a fost o diferenţã foarte micã între procentul obţinut de M N MH şi cel obţinut de USL Mehedinţi în Drobeta Turnu Severin. Dacã dl. Gherghe s-ar fi implicat ferm ca un veritabil lider politic, în mod cert altul ar fi fost rezultatul. Acum se aflã într-o altã conjuncturã, deoarece trebuie sã guverneze în municipiu alãturi de USL Mehedinţi. E greu de spus dacã existã o relaţie apropiatã între Constantin Gherghe şi USL Mehedinţi, însã e imposibil de crezut cã primarul Severinului nu avea cunoştinţã de trãdãrile unor consilieri M N MH şi de numele viitorilor viceprimari. Dacã dl. Gherghe ar fi fost, într-adevãr, om politic cel puţin ar fi luptat cu toate forţele pentru a pãstra majoritatea în Consiliul Local de cãtre alianţa din partea cãreia a candidat pentru încã un mandat de primar. Asta demonstreazã cât se poate de limpede cã dl. Constantin Gherghe nu are stofã de politician, dar şi cã este dispus sã accepte compromisuri, putând foarte uşor sã colaboreze cu orice partid sau alianţã, fãrã nicio mustrare de conştiinţã.

UNPR Mehedinţi, un partid fãrã forţã politicã
Ascensiunea politicã a lui Alin Nicolicea, fostul preşedinte al UNPR Mehedinţi, a fost favorizatã de conjunctura familialã. Alin Nicolicea este nepotul experimentatului politician Eugen Nicolicea, deputat la cel de-al şaselea mandat consecutiv şi lider naţional al UNPR, în prezent ministru pentru Relaţia cu Parlamentul în guvernul Ponta 3. Datoritã acestei relaţii de familie, Alin Nicolicea a fost numit încã de la constituirea sa preşedinte al UNPR Mehedinţi. A rãmas în aceastã funcţie pânã în prezent, timp în care a fost, deopotrivã, un preşedinte extrem de implicat, dar şi unul anost. În ultima perioadã tânãrul Alin Nicolicea nu s-a mai dovedit un politician activ. A fost ciudatã aceastã atitudine, deoarece Alin Nicolicea a manifestat un interes deosebit în special în forul legislativ judeţean. În ceea ce priveşte activitatea politicã, Alin Nicolicea s-a implicat cu multã responsabilitate în fruntea UNPR Mehedinţi preponderent în prima parte a existenţei acestei formaţiuni politice. Evident, strategul politic al UNPR Mehedinţi a fost deputatul Eugen Nicolicea, însã şi Alin Nicolicea a avut o implicare în consolidarea acestui partid. La începutul anului 2012, UNPR Mehedinţi a fost o formaţiune politicã lansatã în forţã, aceasta reuşind, la ultimul scrutin local, sã obţinã o performanţã electoralã notabilã. Cu toate acestea, UNPR Mehedinţi nu a mai fost o prezenţã publicã la fel de constantã cel puţin în ultimul an. Acest partid a oscilat de la momente de implicare şi afirmare politicã, la perioade de adevãratã letargie politicã. În prezent, UNPR Mehedinţi nu mai are forţa politicã pe care o avea în urmã cu mai bine de un an de zile, sau cel puţin aşa lasã impresia. Este paradoxalã aceastã atitudine pentru o formaţiune care nu doar cã a reuşit sã obţinã un numãr rezonabil de aleşi locali, dar care se şi consolidase politic la nivelul judeţului. În ultimul timp, UNPR Mehedinţi pare sã fi intrat într-un veritabil con de umbrã, nemaiavând aceeaşi activitate politicã susţinutã. Nimic din acţiunea politicã a acestui partid nu mai trãdeazã o implicare fermã. Este ciudatã aceastã evoluţie politicã, deoarece UNPR Mehedinţi a lãsat impresia unui partid de forţã, unul care poate fi o alternativã politicã serioasã. De asemenea, partidul avea dupã o perioadã foarte scurtã de la înfiinţare organizaţii teritoriale în toate localitãţile judeţului şi structuri de conducere la toate nivelele, dar şi un numãr impresionant de membri, ceea ce reprezenta mult pentru un partid proaspãt înfiinţat. A fost, fãrã îndoialã, o performanţã politicã de invidiat pentru un partid aflat într-o etapã incipientã de construcţie politicã. Nu e mai puţin adevãrat cã şi contextul politic a fost unul extrem de favorabil, în condiţiile în care au dispãrut unele formaţiuni politice. Cu toate acestea, nu se putea spune despre UNPR Mehedinţi cã a umplut un gol în politicã localã.

Tags:

About autor