Potop în Mehedinţi

Autoritãţile locale şi judeţene i-au însoţit, marţi dupã amiazã, pe reprezentanţii Guvernului, Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea, care au sosit cu un elicopter în municipiul Orşova, judeţul Mehedinţi, în jurul orei 15.10. Alãturi de o delegaţie oficialã cei doi au vãzut cu ochii lor dezastrul din Orşova şi Eşelniţa, au discutat cu oamenii afectaţi de viiturã şi au promis mãsuri urgente pentru remedierea situaţiei. Dragnea şi Oprea au aterizat pe stadionul municipiului Orşova, iar prima vizitã au efectuat-o pe strada Graţca din municipiu, acolo unde, din nefericire, în cursul zilei de luni un bãrbat în vârstã de 55 de ani şi-a pierdut viaţa dupã ce a fost surprins de o avalanşã de mâl.
100 de jandarmi din Craiova vor ajunge în Mehedinţi
“Situaţia este într-adevãr criticã. Am vãzut locul unde a avut loc tragedia de ieri(luni-n.r.) când un bãrbat aflat într-un autoturism a fost surprins de viiturã. Am intrat în casele oamenilor de aici şi am vãzut cum apa le-a afectat gospodãriile. Au fost salvate din calea viiturilor zeci de familii. De asemenea, sunt mobilizate şi la aceastã orã sute de jandarmi, pompieri şi poliţişti care ridicã nãmolul adus de pe versanţi”, a declarat Liviu Dragnea. Acesta a mai transmis autoritãţilor cã miercuri 100 de jandarmi din Craiova vor ajunge în Mehedinţi pentru a ajuta la degajarea şoselelor şi a strãzilor din judeţ.
Dupã ce au evaluat pagubele înregistrate în Orşova, cei doi oficiali au mers şi în Eşelniţa unde situaţia este şi mai criticã: nici o casã din localitate nu a scãpat de viiturã. Peste 900 de gospodãrii afectate şi douã persoane dispãrute. “Este foarte important sã-i gãsim pe cei doi oameni luaţi de viiturã în viaţã. Localitatea Eşelniţa este pur şi simplu acoperitã de ape. Vom discuta cu reprezentanţii administraţiei locale de aici şi vom lua mãsuri urgente pentru a-i ajuta pe oamenii afectaţi de aceste calamitãţi”, a mai adãugat Liviu Dragnea, prezent în Mehedinţi alãturi de Gabriel Oprea.
Pagubele sunt URIAŞE
Cei doi oficiali au fost conduşi în toate zonele unde furia apelor a fãcut prãpãd de cãtre prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drãghiea, subprefectul Felix Manta, preşedintele interimar al CJ Mehedinţi, Aladin Georgescu, primarul municipiului Orşova, Ion Manea, primarul comunei Eşelniţa, Ioan Ciuru, dar şi de şefii instituţiilor publice din Mehedinţi: Poliţia, Pompierii şi Jandarmii.
Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea au promis, la finalul vizitei, sprijin pentru sutele de familii afectate de inundaţii, având în vedere cã pagubele materiale înregistrate sunt uriaşe. Unele case din Eşelniţa au fost distruse în totalitate, oamenii fiind disperaţi pentru cã nu au mai reuşit sã salveze nimic..
Au mai fost inundate gospodãrii şi în localitãţile: Baia de Arama, Brezniţa de Ocol, Burila Mare, Dudaşul Schelei, Gura Vãii.

About autor