Conferinţã de presã cu ocazia Zilei Pompierilor din România

Vineri 12 septembrie a.c., la ora 12.00, la sediul Detaşamentului de pompieri Drobeta Turnu Severin a avut loc o conferinţã de presã, la care a participat comanda ISU „Drobeta”. În cadrul conferinţei, inspectorul –şef al ISU „Drobeta”, dl. colonel Stãnãşel Petre, a prezentat jurnaliştilor informaţii despre Ziua Pompierilor, care se sãrbãtoreşte în fiecare an la data de 13 septembrie.
Tot în cadrul conferinţei de presã, plt. Nache Florian a fost felicitat pentru contribuţia pe care a avut-o, aflându-se în timpul liber, la salvarea unei persoane grav rãnite, ca urmare a unui accident rutier. Plt. Nache Florian a participat, fiind în timpul liber, la accidentul rutier, anunţat prin 112, în data de 06 septembrie a.c., la ora 20.49. Accidentul a avut loc pe DN 56A, pe raza localitãţii Hinova, unde o autoutilitarã a lovit o cãruţã în care se aflau 4 persoane, printre care şi un copil de 10 ani. În urma impactului, o persoanã a fost grav rãnitã, fiind aruncatã în şanţ.
Dl. Nache este subofiţer în cadrul Detaşamentului de pompieri şi a urmat cursul de prim-ajutor calificat. Cunoştinţele medicale dobândite, dar şi abilitãţile şi deprinderile pe care le are, au contribuit, în mare mãsurã, la salvarea persoanei rãnite. Practic, pânã la sosirea colegilor lui, el a rãmas lângã victimã, fãrã sã-i lase pe cei din jur sã o mişte, a fãcut tot ce a putut în acel moment ca persoana sã rãmânã în viaţã pânã la sosirea colegilor sãi de la SMURD, dar şi SAJ, care se deplasau la acel accident. A participat la salvarea persoanei ca şi cum s-ar fi aflat la datorie, în tura de serviciu, aşa cum este obişnuit sã o facã ori de câte ori este nevoie.
Conferinţa s-a încheiat cu prezentarea autospecialei pentru salvãri de la înãlţime, de cãtre cpt. Pãdureţu Marin.
Autospeciala BTM-48-D BUMAR-KOSZALIN Polonia pentru intervenţia la înãlţime a intrat în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţã „Drobeta” în urmã cu douã zile. Autospeciala a costat 613.250 Euro şi a fost achiziţionatã în cadrul Programului Operaţional Regional al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitarã S-V Oltenia, în cadrul proiectului ”Îmbunãtãţirea dotãrii cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţã din S-V Olteniei”, în care Consiliul Judeţean Mehedinţi este cofinanţator. Autospeciala este unicã la nivelul ISU Mehedinţi şi la nivelul judeţului Mehedinţi şi poate asigura intervenţii la o înãlţime de pânã la 48 de metri, faţã de scara de pe autospeciala veche a unitãţii, care putea asigura intervenţii la înãlţimi de doar 30 de metri. Autospeciala de intervenţii este fabricatã în Polonia, iar pompierii mehedinţeni vor face un stagiu de pregãtire de o lunã de zile pentru a învãţa sã foloseascã autospeciala şi echipamentele cu care aceasta este dotatã. Autospeciala de intervenţie la înãlţime are o scarã telescopicã dotatã cu nacelã care poate prelua în acelaşi timp patru-cinci persoane cu o greutate maximã de 400 de kilograme. Datoritã faptului cã este comandatã electrico-hidraulic permite intervenţia la cele mai înalte clãdiri din municipiul Dr.obeta Turnu Severin. Braţul telescopic se poate întinde pânã la 48 de metri. De asemenea, permite ca nacela sã transporte simultan 5 persoane. Odatã cu intrarea autospecialei în dotare va fi eficientizatã intervenţia pentru stingerea incendiilor la clãdiri înalte.
Activitãţile desfãşurate cu ocazia ZILEI POMPEIRILOR DIN ROMÂNIA s-au încheiat sâmbãtã, 13 septembrie, când aceastã zi s-a sãrbãtorit de cãtre pompierii din întreaga ţarã.
Începând cu ora 10.00, pe str. Traian, în faţa Prefecturii, a avut loc un ceremonial militar-religios, organizat de ISU “Drobeta”, urmat de defilarea cadrelor ISU „Drobeta” şi prezentarea unui numãr mare de autospeciale de intervenţie.
PURTÃTOR DE CUVÂNT, Plt. maj. Ramona NISTOR

About autor