PDL Mehedinţi – piatra de moarã legatã de gâtul liberalilor locali

Marea alianţã a dreptei politice locale, ACL Mehedinţi, pare o construcţie politicã destul de şubredã. Evoluţia şi rezulatele electorale ale partidelor care o compun aratã cã aceastã alianţã nu are un potenţial politic deosebit. PNL şi PDL Mehedinţi sunt partide care au suferit la nivelul structurilor teritoriale, ele având în continuare probleme din acest punct de vedere. Dintre aceste douã formaţiuni politice, PDL Mehedinţi este cel mai vulnerabil, acesta fiind de fapt piatra de moara care atârnã de gâtul liberalilor locali şi care trage în jos alianţa din care face parte.
PDL Mehedinţi, un partid în cãdere
PDL Mehedinţi a fost, fãrã îndoialã, un partid care a jucat un rol esenţial în administraţia publicã localã, fiind, o lungã perioadã de timp, şi principala forţã politicã a judeţului. Ascensiunea acestei formaţiuni politice a fost una spectaculoasã, însã la fel de spectaculoasã a fost şi decãderea sa. Momentul de prãbuşire politicã al PDL Mehedinţi s-a produs dupã alegerile locale din anul 2012, scrutin în urma cãruia partidul a devenit extrem de vulnerabil. Situaţia politicã, în special în teritoriu, a PDL Mehedinţi a devenit una extrem de dificilã. Pãrãsit de membri şi aleşi importanţi, PDL Mehedinţi a fost pus în imposibilitatea de a mai fi o formaţiune puternicã, forţa sa politicã diminuându-se constant. Chiar dacã preşedintele partidului, senatorul Marius Bãlu, şi-a asumat rolul de lider al unui partid de opoziţie, resursele politice limitate de care dispune propria sa formaţiune nu-i permit o reafirmare la nivelul judeţului. Însã, dincolo de acest aspect, existã o realitate cât se poate de evidentã: în acest moment, PDL Mehedinţi nu se poate baza pe aportul unui important numãr de primari, consilieri judeţeni şi locali. Pentru cã, deşi sunt, în continuare, membri de partid, aceştia au ales sã rãmânã în funcţii pentru a nu-şi pierde mandatele, în realitate ei declarându-şi ataşamentul pentru alte formaţiuni politice. Toate acestea aratã cât se poate de limpede cã PDL Mehedinţi şi-a diminuat considerabil potenţialul politic.
Un scor sub aşteptãri la europarlamentare
Alegerile europarlamentare din judeţul Mehedinţi au constituit un examen important pentru partidele locale, unul în care aceştia şi-au mãsurat forţele. La capãtul acestui scrutin europarlamentar, s-a observat o altã realitate politicã a judeţului, pentru cã acest scrutin nu a fost lispsit de surprize. PDL Mehedinţi este singurul partid din judeţ care a înregistrat cel mai scãzut procent, raportat atât la cota de încredere pe care o avea, comparativ cu nerealizãrile administrative ale PSD Mehedinţi. Cu toate acestea, PDL Mehedinţi a obţinut sub 10% la nivelul judeţului, un scor net inferior, ţinând seamã mai ales de faptul cã acest partid are numeroşi aleşi locali, primari, consilieri judeţeni şi locali. Se poate spune, aşadar, cã PDL Mehedinţi s-a prãbuşit la recentul scrutinul europarlamentar. Un astfel de rezultat pune serioase semne de întrebare cu privire la forţa politicã a PDL Mehedinţi în judeţ, evidenţiind faptul cã aceastã formaţiune continuã sã treacã printr-o perioadã dificilã. Democrat-liberalii mehedinţeni au fost serios afectaţi dupã scrutinul local din anul 2012, iar procesul de transformare internã prin care a trecut nu şi-a pus o amprentã pozitivã asupra evoluţiei partidului. PDL Mehedinţi a fãcut o serie de modificãri în structura sa politica, însã încercarea de a întãrãri partidul se dovedeşte un eşec, pentru cã acest partid este departe de a spera cã poate reveni la forţa politicã pe care a avut-o înaintea ultimului scrutin local.
Vulnerabilitatea democrat-liberalilor mehedinţeni
Eşecul lamentabil de la scrutinul europarlamentar aratã cã PDL Mehedinţi nu şi-a revenit, în ciuda încercãrilor noii conduceri a partidului de a redresa formaţiunea în judeţ. Frustrant pentru democrat-liberalii locali este cã a pierdut în municipiul Drobeta Turnu Severin în faţa PMP Mehedinţi, un partid înfiinţat nu de puţin timp în judeţ. O astfel de clasare face ca PDL Mehedinţi sã fie un partid extrem de vulnerabil, existând pericolul sã-şi diminueze şi mai mult forţa politicã. PDL Mehedinţi a fost, fãrã îndoialã, un partid care a jucat un rol esenţial în administraţia publicã localã, fiind, o lungã perioadã de timp, şi principala forţã politicã a judeţului. Ascensiunea acestei formaţiuni politice a fost una spectaculoasã, iar ea s-a datorat, în primul rând, fostului preşedinte al partidului, Mihai Stãnişoarã, un politician local cu multã experienţã, care a ştiut, pe de-o parte, sã formeze o echipã redutabilã la conducerea partidului, şi, pe de altã parte, sã identifice o serie de oameni care s-au dovedit variante electorale câştigãtoare. În felul acesta, partidul s-a întãrit considerabil, iar rezultatele administrative n-au încetat sã aparã. Declinul politic, chiar dacã într-o primã fazã lent, al PDL Mehedinţi a început dupã ultimele alegeri locale, iar acesta s-a datorat unor factori obiectivi, care nu aveau nicio legãturã cu vreo strategie politicã eronatã. Din acel moment, situaţia politicã, în special în teritoriu, a PDL Mehedinţi a devenit una extrem de dificilã. Pãrãsit de membri şi aleşi importanţi, PDL Mehedinţi a fost pus în imposibilitatea de a mai fi o formaţiune puternicã, forţa sa politicã diminuându-se constant.
PNL Mehedinţi, principalul partid de dreapta
PNL Mehedinţi este principalul partid de dreapta din judeţ. Acestã realitate politicã a fost demonstratã de scrutinul electoral, examen la care PNL Mehedinţi s-a clasat pe locul 2 la nivelul judeţului. PNL Mehedinţi a fost partidul local care, pe parcursul întregului an 2013, a trecut prin cea mai profundã transformare. Liberalii mehedinţeni au, începând cu luna noiembrie a anului trecut, şi o nouã conducere judeţeanã, statutar aleasã. Cum era de aşteptat, Virgil Popescu, preşedintele interimar al formaţiunii la acea datã, a fost ales în funţia de preşedinte al PNL Mehedinţi. Alegerea lui Virgil Popescu în fruntea PNL Mehedinţi a coincis cu încetarea unei prea lungi perioade de interimat, timp în care partidul a suferit mult atât din punct de vedere organizatoric, dar şi la nivelul imaginii publice.
Virgil Popescu are experienţa necesarã şi capacitatea politicã de a demara procesul intern pentru reafirmarea liberalismului mehedinţean. El va trebui sã întãreascã organizaţiile locale, slãbite evident ca urmare a instabilitãţii de la nivelul conducerii filialei, dar şi datoritã faptului cã mulţi primari liberali au decis sã se alãture PSD Mehedinţi, dar şi PLR Mehedinţi. PNL Mehedinţi a obţinut la ultimul examen electoral, scrutinul europarlamentar, un procent mulţumitor, respectiv 15%, ceea ce înseamnã cã acest partid şi-a atins obiectivul electoral propus. Oricum acest partid avea o ţintã mai micã. Mai mult, spre deosebire de alte judeţe, PNL Mehedinţi a reuşit o adevaratã performanţã electoralã prin clasarea pe locul 2, devansând astfel PDL Mehedinţi, un partid mult mai bine cotat în preferinţele electorale înaintea campaniei electorale.
Animozitãţi între liberali şi democrat-liberali
Deşi sunt aliaţi în prezent, între PNL şi PDL Mehedinţi au existat dispute şi animozitãţi de-a lungul ultimelor ani. Practic, cele douã formaţiuni au fost adversare politice în adevãratul sens al cuvântului. Liderii, dar şi membri din conducerile lor s-au acuzat reciproc ori de câte ori au avut ocazia, în special atunci când PDL Mehedinţi deţinea toate pârghiile puterii politice şi administrative în judeţ, iar liberalii se aflau în opoziţie. Din acest punct de vedere, aşezarea la aceeaşi masã şi urmãrirea aceluiaşi scop politic pare o atitudine cel puţin ciudatã, dacã nu chiar una ridicolã.

Tags: ,

About autor