Dacã Ponta pierde, pierde totul

Premierul Victor Ponta ezitã pe bunã dreptate sã îşi anunţe oficial candidatura la şefia statului, pentru cã nu este sigur de victorie, chiar dacã sondajele îl declarã învingãtor. Nu se potriveşte tot timpul socoteala de acasã cu cea din târg şi chiar invers. Aşa e şi treaba cu sondajele care una pot sã spunã şi alta sã transparã. E destul de greu de luat o decizie, având în vedere cã în raport cu Iohannis, Ponta era la un moment dat în marja de eroare a sondajului. Lucrurile pot fi chiar periculoase şi e necesarã o politicã a paşilor mãrunţi, chiar dacã Ponta vorbeşte destul de des fãrã sã îşi punã şi mintea la contribuţie. Îi place sã parã cel mai isteţ fiu al naţiunii sau mãcar cel mai viclean. Ponta are darul minciunii, iar pentru un politician este un lucru esenţial. Sigur cã îţi trebuie şi o anumitã inteligenţã pentru a spune minciuni cât mai credibil cu putinţã. Ponta a progresat mult în ultimii ani, iar la aroganţã aproape cã se apropie de mentorul sãu Adrian Nãstase.
Ponta mai are pânã sã devinã la fel de şulfã ca Iliescu, de exemplu. Uneori e foarte tranşant şi chestiile tranşante îi asigurã de multe ori duşmani. Vezi şi cazul declaraţiilor despre Adrian Sârbu, fostul pãrinte al PROTV. Adicã, în mogulismul sãu, Adrian Sârbu credea cã încã mai sperie pe cineva în Românica, dacã a pus deoparte ceva dolari. Iar Ponta a dat cu orgoliul peste oalã, dacã considerã cã îşi face capital de imagine pentru cã a pus la punct un mogul care i-a propus sã îl facã şef de stat. Poate cã şi PRO TV a înclinat uneori balanţa de putere în timpul vreunor alegeri, dar, în prezent, nu mai este ce a fost. E valabil şi pentru Adrian Sârbu.
Victor Ponta este destul de des prea arogant pentru a fi preşedinte. E nevoie de mult mai multã dibãcie, diplomaţie şi fler. Ponta a arãtat în câteva rânduri cã nu poate depãşi stadiul de club de prieteni care îşi dau cu pãrerea pe diferite teme internaţionale şi naţionale. Victor Ponta este aproape zero la economie, ca pricepere. Nici nu trebuie sã se priceapã, ci sã fie suficient de inteligent, sã lucreze cu cei care se pricep. Economia îl doare cel mai tare pe român, încã din cele mai vechi timpuri. Este şi nivelul de trai o altã problemã care a preocupat poporul, la modul cel mai stringent, dar şi pe conducãtori, cel puţin declarativ. De aceea postul de premier este unul mai greu decât cel de şef de stat. Premierul se mai şi erodeazã, dar este foarte greu sã cucereşti puterea prezidenţialã. De regulã, cine pierde nu mai revine în postura de a fi ales. Sunt suficient de multe cazuri cã cine a pierdut nu a mai revenit. Cazul premierului Nãstase care aproape cã îşi securizase fotoliul de la Cotroceni şi chiar a modificat Constituţia pentru un parcurs prezidenţial favorabil. Nu a fost sã fie. Votul popular, dacã nu e mãsluit, nu iartã pe nimeni. Adrian Nãstase a fost premier, a avut la un moment dat totul, a controlat totul şi a avut tentaţia de a candida la şefia statului. Controla chiar mai mult decât Ion Iliescu şi tot nu a reuşit sã devinã preşedinte. Nãstase a pierdut şi a pierdut totul. Nu a devenit preşedintele României şi a pierdut şi şefia partidului. A ajuns atât de jos, încât lumea a şi uitat cã este în prezent în puşcãrie, pentru corupţie.
Victor Ponta are o încercare grea din punct de vedere politic. Dacã se angajeazã în cursa pentru Cotroceni şi pierde, poate sã piardã aproape totul, cu atât mai mult cu cât este încã tânãr şi fraged ca politician. Mai are timp sã candideze, dacã nu o face acum. Dacã pierde lupta pentru şefia statului, riscã sã piardã şi postul de preşedinte al PSD şi sã înceapã sã poarte şoşonii lui Nãstase, pe care acesta din urmã îi purta dupã ce nu a mai fost nimic.
Ponta se va putea întoarce la catedrã, dar cine ştie ce se va întâmpla cu lucrãrile sale nãscute din arta copy-paste-ului, dupã cum s-au pronunţat unii specialişti. A ştiut sã profite de mãrimea funcţiei şi sã scape de belele, dar mai târziu nu se ştie ce s-ar putea petrece cu viitorul sãu politic. Poate fi pasul câştigãtorului sau drumul pierzaniei. Dacã Ponta pierde lupta pentru Cotroceni, pierde totul. Deja unii din PSD îi cautã înlocuitor la partid. Dacã se va urca în trenul spre Cotroceni, primul aruncat pe şine va fi cel mai probabil Felix.

Tags: ,

About autor