Cântecul de lebãdã al PDL pe heleşteul politicii

E clar pentru toatã lumea cã Victor Ponta a vrut cu tot dinadinsul sã se debaraseze de Mircea Geoanã, nu neapãrat pentru cã acesta din urmã i-ar fi putut deveni la un moment dat un concurent în interiorul PSD – puţin probabil dupã eşecul din 2009, când s-a fãcut de râs cu relaxarea acasã la S.O.V.- cât mai ales, vorba’ceea, pentru a-şi arãta forţa în partidul pe care-l pãstoreşte sub atenta îndrumare a lui Nãstase şi Iliescu. Geoanã s-a arãtat candidatul ideal pentru micul exerciţiu de forţã al micului Titulescu, mai ales cã Geoanã, prin atitudinea sa, îl contesta în mod tãcut, tronând ca al patrulea sau al cincilea om în stat. Victor Ponta şi-a fãcut pohta ce-a pohtit şi, în ciuda zburlirilor de moment, acest lucru va trece.

   Pentru tabãra portocalie momentul de nervozitate internã din PSD a venit ca o gurã de aer, în condiţiile în care cazul primarului din Cluj, ortac de al lui Boc – Bãsescu, a picat cum nu se poate mai prost. ªi ce poate fi mai prost pentru un partid şi aşa ruinat de o guvernare pãguboasã decât ca unul sau altul dintre demnitarii lui sã fie acuzat de corupţie ? ªtampila aceasta va fi greu de şters din mintea electoratului sãtul pânã peste cap de guvernanţii portocalii, un electorat care abia aşteaptã sã scape de ei la viitoarele alegeri, cã vor fi ele comasate sau nu.

   Exasperarea populaţiei creşte alarmant, pe zi ce trece, iar perspectivele – trasate deja de structura bugetului pe 2012 – nu sunt deloc optimiste. PDL nu are viaţã bunã nici chiar cu tãtucul Bãsescu care-i invitã sã ia lecţii din manualele PSD-ului, şi sã reducã numãrul viitorilor parlamentari nu doar la 388, ci chiar la 300, cât avansa PSD într-o propunere legislativã.

   Prins în corzi, ba de unii ba de alţii, ba chiar de proprii sãi membrii de vazã, PDL îşi cântã singur cântecul de lebãdã pe heleşteul politicii autohtone, iar de acest lucru va profita la maxim nãzdrãvanul de Victoraş şi colegul sãu de bancã, Crin. Cã ne convine sau nu, anul politic 2012 aparţine USL, iar visele lui Boc şi ale Elenei Udrea cum cã PDL va guverna pânã în 2016 eventual cu minusculul UNPR şi servila UDMR sunt doar atât, vise, iar visele sunt, ştim, fenomene ale inconştientului. Raţiunea ne spune cu totul altceva, şi anume cã PDL a ratat lamentabil aceastã guvernare, şi cã oamenii sunt departe, foarte departe de a trãi bine, aşa cum ne invita pe toţi preşedintele Bãsescu.

   Pãcat cã la acest recensãmânt nu a existat şi o astfel de întrebare: trãiţi bine? Guvernanţii şi parlamentarii puterii ar fi priceput, poate, cã dincolo de bâlbâielile, de micile interese, de autoîncântãrile lor România realã e alta, şi nu cum viseazã ei adunaţi lângã ciolanul puterii.

About autor