Constantin Gherghe va fi noul lider al PSD Mehedinţi?

Menţinerea în arest a lui Adrian Duicu a ridicat mai multe semne de întrebare atât în ceea ce priveşte cariera politicã a fostului preşedinte al CJ Mehedinţi, cât şi posibilitatea continuãrii sale în fruntea social-democraţilor locali. Chiar dacã PSD Mehedinţi a intrat în campania electoralã pentru alegerile europarlamentare cu o conducere colectivã, se vehiculeazã mai multe variante pentru funcţia de preşedinte al celui mai mare partid al judeţului. Una dintre acestea este cea a primarului municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, o persoanã care, deşi a cochetat cu politica localã, nu a avut nicio performanţã notabilã în acest domeniu.
Dupã ce USL Mehedinţi a câştigat puterea localã, în urma alegerilor din vara anului 2012, iar Gherghe a fost reales primar, acesta n-a mai arãtat niciun fel de apetit pentru zona politicã. Domnia sa a încercat sã facã un joc politic dublu: pe de-o parte a rãmas membru al PDL Mehedinţi dintr-un interes personal, pentru cã, dacã ar fi demisionat din partid, şi-ar fi pierdut mandatul de primar, iar, pe de altã parte, a încercat o apropiere de PSD Mehedinţi şi liderul sãu, Adrian Duicu, politician cu care pare sã se înţeleagã de minune pe plan local.
Cu toate acestea colaborarea administrativã dintre Constantin Gherghe şi PSD Mehedinţi nu este una lucrativã, cel puţin în plan administrativ. Probabil cã primarul Constantin Gherghe nu s-a simţit tocmai confortabil întorcând spatele PDL Mehedinţi, partidul care l-a susţinut şi ajutat sã-şi punã în aplicare programul administrativ în mandatul trecut. Constantin Gherghe a demonstrat, prin toatã atitudinea sa, cã nu are vocaţie de politician, dar nici cã nu doreşte sã devinã. Cu toate acestea, a existat o preocupare a sa pentru zona politicã, întrucât, vrând-nevrând, avea nevoie de o susţinere politicã. În timpul ultimului mandat a beneficiat de susţinerea necondiţionatã şi totalã a PDL Mehedinţi, graţie sprijinului constant pe care l-a avut din partea senatorului Mihai Stãnişoarã. Datoritã acestei susţineri a putut sã demareze marile proiecte de dezvoltare localã. Pentru cã banii atraşi nu au venit pentru cã Constantin Gherghe ar avea o capacitate administrativã remarcabilã, ci pentru cã senatorul Mihai Stãnişoarã a fãcut lobby la ministrele de resort, conduse atunci de PDL. Nu ştim cât de mult a contat pentru Gherghe aceastã susţinere, privitã sub aspect politic, însã Domnia sa nu s-a manifestat nici pe departe ca un lider incontestabil de partid. A lãsat tot timpul impresia cã este preocupat doar de latura administrativã, mai puţin de cea politicã.
Conjunctura actualã este total diferitã, pentru cã Gherghe trebuie sã împace orgoliul sãu de primar ales cu majoritatea voturilor cetãţenilor cu cel politic al majoritãţii existente. În urmã cu un an şi jumãtate, USL Mehedinţi câştiga alegerile locale din judeţ la o diferenţã micã faţã de principalul adversar politic, M N MH. De precizat cã victoria USL Mehedinţi la scrutinul local nu a fost una categoricã şi totalã, deoarece în municipiul Drobeta Turnu Severin aceastã alianţã a pierdut alegerile. În cele din urmã, USL Mehedinţi a reuşit sã obţinã majoritatea graţie trãdãrii unor consilieri locali democrat-liberali.
Paradoxal, victoria USL Mehedinţi în alegerile locale din anul 2012 a fost posibilã pe fondul unor rezultate administrative notabile consemnate de fosta administraţie a PDL Mehedinţi.

Tags:

About autor