USL a murit, trãiascã cine poate!

Cel mai aşteptat eveniment al momentului nu este nici intrarea în Schengen, nici decizia privind proiectul Roşia Montanã, ci chiar destructurarea USL, divorţul oficial al PNL de PSD şi al PSD de PNL. Nu spunem nimic despre PC pentru cã ştim bine cã partiduleţul acesta va urma pe cei care rãmân la putere, adicã pe social-democraţi.
Adevãrul este cã aproape nimeni, nici cele mai optimiste şi naive figuri de pe scena politicã, nu mai dã vreo şansã alianţei dintre social-democraţi, liberali şi conservatori. Sunt voci liberale care deja afirmã cã USL nu va rezista pânã la Crãciun, în ciuda declaraţiilor oficiale, şi cã se aşteaptã doar semnalul intrãrii în luptã contra foştilor colegi de alianţã. Sunt voci social-democrate care tremurã de emoţie la ideea unei grabnice rupturi cu oastea condusã de Crin Antonescu. Proximitatea alegerilor europarlamentare grãbeşte serios tranşarea chestiunii între cei doi parteneri, încã, de uniune şi guvernare. În vreme ce PSD îşi asigurã o majoritate parlamentarã de crizã, liberalii îşi fac deja planuri de opoziţie. Planurile includ, evident, regrupãri, constituirea informalã a altor alianţe, cu PDL şi PPDD partide care nu se aflã deloc în amor cu tabãra Victor Ponta. Intrarea în opoziţie nu e pe placul tuturor liberalilor, normal, e dulce mierea puterii, dar pânã la urmã se vor conforma, dacã Crin Antonescu le-o cere. Sunt şi destule avantaje la orizont. Liberalii mizeazã pe o vertiginoasã cãdere în sondaje a PSD, pe fondul unei guvernãri ce va crea nemulţumiri grave în rândurile populaţiei. E o tacticã veche dar eficace. Nu au decât sã aştepte şi sã sancţioneze erorile de guvernare, trecându-şi în conturi supãrarea electoralã. Doi ani nu moare nimeni în opoziţie, iar liberalii ştiu bine acest lucru. În plus, necondiţionat, vor avea de partea lor şi PDL şi partidele rupte din aripa lui Traian Bãsescu, dar şi pe Dan Diaconescu. Pe moment PSD ar putea rãsufla uşurat, dacã scenariul rupturii cu PNL va funcţiona. Se face mai mult loc la masa puterii şi va putea sã-şi desemneze propriul candidat pentru Cotroceni. Social-democraţii ar scãpa de jocul ipocrit al declaraţiilor de amiciţie de nezdruncinat cu liberalii, când toatã lumea ştie de fapt cum stau lucrurile.
Sunt o mulţime de judeţe în care USL nici nu mai existã de facto, e doar o iluzie în joc: Botoşani, Vâlcea, Dâmboviţa, Caraş Severin, Dolj, Sibiu, Ilfov, Braşov etc. USL mai existã doar pe hârtie şi pânã când va veni, mai devreme sau mai târziu, momentul marii rupturi. Nu va fi un moment de sãrbãtoare, ci unul de noi îngrijorãri şi reconfigurãri ale unui spectru politic şi aşa zbuciumat. Anul viitor vin puternice confruntãri de orgolii şi interese politice, şi poate cã e normal ca drumurile liberale şi social-democrate sã se desprindã din fostul mare drum comun. Omul care i-a legat, Traian Bãsescu, se apropie de finalul mandatului sãu de preşedinte al ţãrii. E puţin probabil sã se apropie şi de finele mandatului sãu de om politic, aşa cã ar trebui sã ne aşteptãm ca Traian Bãsescu sã mai facã nişte combinaţii şi nişte jonglerii, cu gândul deloc gingaş la ’’amicul’’ Victor Ponta.

Tags:

About autor