Şi cadrele medicale din Mehedinţi au fost în grevã japonezã

Cadrele medicale din spitalele din Mehedinţi s-au alãturat colegilor din ţarã şi au participat la acţiuni de protest organizate împotriva subfinanţãrii sistemului sanitar. Luni au intrat în grevã japonezã, iar medicii, asistentele şi infirmierele au purtat pe braţe sau la piept banderole tricolor. În perioda 14-16 octombrie activitatea s-a desfãşurat în mod normal, iar serviciile medicale acordate bolnavilor nu au fost afectate în niciun fel. Totuşi, întreaga lume medicalã este hotãrâtã sã ajungã la grevã generalã şi apoi la demisia în masã dacã revendicãrile lor vor rãmâne fãrã rãspuns din partea Ministerului Sãnãtãţii.
Conform declaraţiei doctorului Cristian Jianu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Filiala Mehedinţi, în judeţul nostru au participat la proteste 500 de medici şi 1000 de infirmiere şi asistente, personal angajat în unitãţile cu paturi din Mehedinţi. Pânã în prezent, 80% din cadrele medicale au semnat cã susţin acţiunile revendicative, care se vor întinde pe durata întregii luni.
Coaliţia Profesioniştilor din Sãnãtate şi-a propus şase deziderate:
1. minim 6% din PIB pentru sãnãtate;
2. legislaţie care sã garanteze independenţa profesionalã a celor care lucreazã în sistemul public şi în cel privat;
3. o lege a salarizãrii specificã sistemului de sãnãtate;
4. apãrarea demnitãţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de cãtre autoritãţi;
5. organizarea unitãţilor medicale cu paturi în sistem public, pentru asigurarea unor servicii promte şi de calitate pentru pacienţi;
6. consultarea realã a Coaliţiei Profesioniştilor din Sãnãtate cu privire la orice mãsurã ce poate afecta funcţionarea sistemului sanitar.
Greva japonezã vine dupã ce au fost organizate în capitalã pichetãri a Ministerului Sãnãtãţii şi a celui de Finanţe. Acestea s-au soldat cu discuţii între reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sãnãtate şi ministrul sãnãtãţii Eugen Nicolãescu, însã concluziile nu s-au concretizat şi în scris.
„Aceste mişcãri de protest sunt pentru ca autoritãţile centrale sã respecte rezultatul întâlnirilor pe care le-am avut cu ele. Au afirmat doar verbal cã sunt de acord cu revendicãrile noastre, dar nu s-a încheiat niciun acord scris. Vrem finalizarea întâlnirii cu un acord scris şi implementarea acceptãrii acestor revendicãri în legea sãnãtãţii.” – Mitrea Grãniceru, preşedinte SANITAS Mehedinţi.
În cazul în care nu vor obţine rezolvarea cererilor, reprezentanţii medicilor au anunţat cã dupã greva japonezã urmeazã sã se organizeze, în capitalã, pe 2 noiembrie, marşul tãcerii, la care vor participa mii de cadre medicale din toatã ţara.
„Guvernanţii nu au reuşit sã îndeplineascã niciuna din cererile noastre pe care le ştiţi foarte bine: un procent mai mare din PIB, salarii mai mari, mai ales pentru rezidenţi, condiţii de muncã omeneşti, europene. Nicio cerinţã de felul ãsta nu a fost realizatã, guvernanţii noştri au promis marea cu sarea, dar se fac cã au uitat, cã nu aud.” – Radu Iman, vicepreşedinte Colegiul Medicilor din România, Filiala Mehedinţi.
Marşul tãcerii va începe la ora 11:00 şi se va desfãşura pe traseul Piaţa Parlamentului-Ministerul de Finanţe-Guvern.

Tags: ,

About autor