PSD Mehedinţi şi suportul sãu local de partide

USL Mehedinţi a câştigat alegerile de anul trecut în judeţ, însã le-a pierdut în municipiul Drobeta Turnu Severin. Cu toate acestea, alianţa politicã, de fapt PSD Mehedinţi, pentru cã acest partid este singurul beneficiar al acestei susţineri, a reuşit sã se impunã graţie unor trãdãri. Acest suport politic a venit fie din partea unor formaţiuni politice, fie din partea unor consilieri din partea adversarilor politici.
Conservatorii locali, de formã în USL Mehedinţi
Unul dintre partidele politice mehedinţene care anul trecut a reuşit cât de cât sã revinã este Partidul Conservator. PC Mehedinţi a obţinut la ultimele alegeri locale mai mulţi aleşi locali decât în anul 2008 când, practic, acest partid a înregistrat un adevãrat dezastru electoral. Performanţa conservatorilor mehedinţeni de anul trecut a fost posibilã datoritã faptului cã au candidat pe listele USL Mehedinţi. Asta în ceea ce priveşte Consiliul Judeţean şi cel municipal severinean, pentru cã în judeţ PC Mehedinţi a candidat pe liste proprii. Cu toate acestea, PC Mehedinţi a reuşit cel mai important lucru, acela de a reveni în administraţia publicã judeţeanã, chiar dacã având un numãr foarte mic de consilieri. Fiind într-o alianţã politicã, aceştia sprijinã majoritatea USL Mehedinţi. Sprijinul acordat este unul total dezinteresat, fiindcã PC Mehedinţi nu deţine nicio poziţie în conducerea administraţiei publice judeţene, fiind doar un partid de formã. Teoretic, PC Mehedinţi este mai bine plasat, în sensul cã, spre deosebire de legislatura trecutã, are totuşi unii aleşi şi este parte a guvernãrii locale. Însã, dacã e sã ne referim strict la situaţia politicã din USL Mehedinţi, practic doar PSD conteazã şi-şi impune autoritatea.
PNŢ-CD Mehedinţi – o decizie asumatã
PNŢ-CD Mehedinţi a traversat o perioadã destul de lungã de timp presãratã pe de-o parte de lupte interne, iar pe de altã parte de incapacitatea liderilor care s-au perindat la conducerea partidului de a identifica o strategie menitã sã relanseze formaţiunea în judeţ. Anul 2012, în schimb, a fost unul de bun augur pentru PNŢ-CD Mehedinţi, unul în care partidul a reuşit sã revinã cel puţin în consiliul municipal severinean. Dupã ce la alegerile locale, PNŢ-CD Mehedinţi a obţinut un consilier municipal, graţie participãrii în alianţa electoralã denumitã MN MH, postul revenindu-i preşedintelui formaţiunii, Marian Carindãţoiu. Însã, la alegerile pentru cele douã funcţii de viceprimari ai municipiului Drobeta Turnu Severin, Marian Carindãţoiu a votat pentru candidaţii severineni ai USL. Aceastã atitudine nu a rãmas nesancţionatã, deoarece preşedintele PNŢ-CD Mehedinţi, Marian Carindãţoiu, a fost acuzat de reprezentanţii PDL Mehedinţi cã a trãdat în Consiliul Local, votând alãturi de USL pentru alegerea celor doi viceprimari. Este clar cã ţãrãniştii locali au ajuns la o înţelegere cu USL Mehedinţi în administraţia publicã severineanã, înţelegere care, dacã la momentul respectiv a pãrut una necesarã, deoarece USL Severin nu avea majoritatea, în cele din urmã nu s-a dovedit a fi una esenţialã, deoarece au exista şi consilieri democrat-liberali care au votat la fel. Chiar şi aşa, Marian Carindãţoiu şi-a asumat aceastã decizie politicã.
Gabi Medragoniu, marele profitor politic
Un al partid care a susţinut şi susţine USL Severin este PER Mehedinţi. Singurul partid ecologist din judeţ a reuşit sã obţinã un consilier municipal severinean tot datoritã faptului cã a candidat la ultimele alegeri locale pe listele M N MH. Aceastã funcţie i-a revenit preşedintelui PER Mehedinţi, Gabi Medragoniu. Acesta s-a dovedit de fapt un adevãrat profitor politic, cãzut şi el pradã trãdãrii. Gabi Medragoniu, preşedintele PER Mehedinţi, a profitat cel mai mult de pe urma scrutinului local, fiindu-i atribuit mandatul de consilier local. Spunem acest lucru deoarece Gabi Medragoniu a fost ales consilier nu din partea propriului electorat şi nici pentru presupuse competenţe administrative ale sale, ci, paradoxal, datoritã elecoratului altor partide. Pentru cã dacã PER Mehedinţi ar fi candidat separat nu credem cã acest partid ar fi obţinut, în cea mai optimistã situaţie, mai mult de 200 de voturi în tot judeţul. PER Mehedinţi este un partid inexistent, despre care nu s-a auzit nimic şi care n-a avut nicio acţiune politicã în ultimii ani. Dacã s-a acceptat cooptarea acestui partid în alianţa electoralã numitã M N MH a fost pentru cã noua construcţie electoralã s-a dorit mai mult un concept politic, al cãrui scop era coagularea forţelor de dreapta în jurul unor idei, ca o alternativã la stânga reprezentatã de USL. PER Mehedinţi nu avea cum sã vinã în aceastã alianţã cu vreo contribuţie electoralã notabilã, deoarece este foarte slab reprezentat în teritoriu. Probabil cã organizaţiile sale din judeţ, statutar constituite, se pot numãra pe degetele unei singure mâini. Cu toate acestea, PER Mehedinţi a fost acceptat în cadrul M N MH, participând la negocierile şi deciziile care s-au luat.
Trãdarea unor democrat-liberali
PSD Mehedinţi mai este susţinut atât în Consiliul municipal severinean, cât şi în Consiliul Judeţean şi de unii consilieri ai democrat-liberalilor mehedinţeni. Aceastã situaţie este una cât se poate de ciudatã, deoarece cel puţin în cazul Consiliului Judeţean USL Mehedinţi avea deja majoritatea necesarã chiar de la validarea mandatelor de consilieri judeţeni. Consilierii PDL Mehedinţi, municipali şi judeţeni, au trãdat pentru a beneficia de anumite favoruri, fapt care s-a observat ulterior fie prin pãstrarea lor în funcţiile deţinute deja, fie prin ocuparea altor funcţii publice.
De asemenea, şi cei doi consilieri judeţeni ai PP-DD Mehedinţi au decis sã sprijine majoritatea uselistã din legislativul judeţean, deşi nu se justifica sub nicio formã susţinerea lor.

Tags:

About autor