Concluzia ultimei ediţii „Seara Româneascã” de la Kladovo – „Româncele sunt frumoase pretutindeni”

Preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Românilor „Dunãrea“ din Kladovo, Tihan Matasarevici, a pãstrat şi anul acesta tradiţia şi a organizat, pe 9 august, „Seara româneascã“. Petrecerea a ţinut, ca la români, pânã în zori, iar seara a debutat cu un concurs de Miss „Cea mai frumoasã româncã“. A mai fost premiat şi cel mai frumos costum popular românesc.

   Mijlocul verii este, an de an, un minunat prilej pentru Tihan Matasarevici de a organiza, aşa cum ştie el cel mai bine, tradiţionala manifestare „Seara Româneascã“, un prilej de exprimare vie a identitãţii culturale româneşti, dar şi un prilej de a vorbi şi a se distra româneşte alãturi de fraţii din localitatea aflatã peste Dunãre, Drobeta-Turnu-Severin. Numai cã inimosul organizator a mai instituit o tradiţie de neclintit a serii româneşti: alegerea celei mai frumoase românce din zona Kladovo şi desemnarea celui mai frumos costum popular. Un adevãrat regal de frumuseţe impresioneazã anual asistenţa, iar fetele îşi etalezã splendoarea atât de binecunoscutã româncelor de pe tot globul. Pentru membrii juriului este cumplit de greu sã aleagã între atâtea şi atâtea frumuseţi, însã în fiecare an, trei dintre domnişeoarele ce poartã cu mândrie costume populare româneşti sunt desemnate frumuseţile anului, primind cadouri de la sponsorul concursului. Locul de desfãşurare este deja cunoscut şi încetãţenit: hotelul Djerdap, aflat pe malul Dunãrii în Kladovo.

   Oaspeţi de seamã

   Ambasada României la Belgrad şi-a trimis un reprezentant la minunata sãrbãtoare româneascã. Este vorba despre ataşatul cultural Alexandru Petruţ. Pãrintele protopop Boian Alexandrovici, un adevãrat simbol al luptei pentru afirmarea identitãţii culturale şi religioase a românilor din Valea Timocului, a onorat invitaţia organizatorilor şi a rostit un discurs emoţionant. Au mai participat şi oaspeţi români din comuna Bozovici. Preşedintele juriului şi unul dintre cei mai inimoşi participanţi la eveniment a fost Bojidar Iankovici, consilierul Mişcãrii Democrate a Românilor din Serbia, dar şi sponsorul principal al concursului de miss, prin firma sa de produse cosmetice – HEMEL. „Poporul român de pe aceste meleaguri a fost din totdeauna ospitalier, cinstit şi vesel. Cu muzica s-a nãscut, cu muzica s-a botezat, cu muzica s-au logodit tinerii, cu muzica la nunţi au petrecut, au sãrbãtorit şi tot cu muzica pe ultimul drum au plecat. Nu trebuie sã uitãm tradiţiile şi limba vorbitã înainte de a pleca la şcoalã. Oriunde ne aflãm, valorile tradiţionale româneşti trebuie sã le avem în prim plan. Nu conteazã cum ni se numesc copiii şi unde sunt nãscuţi, mereu trebuie sã se aibe în vedere unde ne sunt rãdãcinile. ªi noi suntem aici în seara aceasta, unde cu muzicã şi voie bunã trebuie sã expunem valorile frumuseţii poporului român de pe aceste meleaguri. Vom alege cel mai frumos costum popular şi cea mai frumoasã româncã, dintre frumoasele participante din aceastã searã”, a precizat, la deschiderea evenimentului Bojidar Iankovici.

Laureatele

   Nu mai puţin de zece fete, una mai frumoasã decât cealaltã, s-au întrecut la concursul de „Cea mai frumoasã româncã“, însã doar trei au fost laureate. Cel mai frumos costum popular, în opinia juriului, a fost purtat de Iovana din Kladuşniţa, iar cea mai frumoasã româncã a fost aleasã Iovana Cojokici din Novi Sip. Locul al doilea a fost ocupat de Silvana Ivaşkovici din Korbova, iar locul trei a fost adjudecat de Zoriţa Budujkici, din Kladuşniţa.

About autor