Întâlnire de suflet cu Pr. Melchisedec de la Essex

Credincioşii severineni au avut parte, la sfârşitul sãptãmânii trecute, de o aleasã bucurie duhovniceascã.

În mijlocul lor s-a aflat Preasfinţitul Pãrinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care a sãvârşit, duminicã, 7 iulie,  slujba euharisticã împreunã cu soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei. Alãturi de Pãrintele Episcop, la Paraclisul Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin a poposit ieromonahul Melchisedec, vieţuitor al renumitei mãnãstiri Essex din Marea Britanie.

Cuviosul pãrinte, finlandez de origine, doctor în Teologie şi ucenic al Pr. Sofronie Saharov, a adresat la finalul Sfintei Liturghii, cuvânt de învãţãturã celor prezenţi, împãrtãşind, în duhul comuniunii, din experienţa dobânditã împreunã cu  marele pãrinte, scriitor şi ascet, Sofronie: <<O datã, Pr. Sofronie a fost întrebat ce este Ortodoxia, aşa cã el a spus o micã povestioarã din Sfântul Munte. Mai întâi a mers la Sfântul Siluan, care îi era pãrinte duhovnicesc, şi l-a rugat sã îi spunã care este conţinutul, esenţa Noului Testament. Sfântul Siluan i-a rãspuns: se aflã în aceste trei cuvinte, “Iubeşte-ţi vrãşmaşii!”. Poate cã sunã pretenţios, dar când citim cuvintele Domnului Iisus Hristos, vedem cã este exact ceea ce vrea de la noi. Este, într-adevãr, o sarcinã dificilã, un ţel pe care ne propunem sã îl atingem şi poate cã pare prea îndepãrtat. Aceasta poate însemna o luptã pe care o purtãm fiecare dintre noi zilnic, dar, spune Sf. Siluan: “Roagã-te pentru cel ce îţi face rãu şi te rãneşte, pânã când inima ta devine împãcatã cu vrãjmaşul tãu.”>>

Pãrintele Melchisedec a transmis comunitãţii locale rugãciunile de bine şi unitate ale celorlalţi fraţi de la Essex, legaţi de spiritualitatea autohtonã şi înfrãţiţi cu mulţi teologi şi duhovnici români care au trecut cu folos pragul mãnãstirii din Regatul Unit.

În încheiere, Preasfinţitul Pãrinte i-a mulţumit oaspetelui din Anglia pentru cuvintele alese, asigurându-l de întreaga consideraţie şi preţuire în Domnul a credincioşilor şi clericilor prezenţi.

Pãrintele Episcop a binecuvântat dreptslãvitorii creştini, nu înainte, însã, de a le face invitaţie la sãrbãtoarea satului Godeanu, Ciumarca: “Vineri, pe 12 iulie, vom sãvârşi Sfânta Liturghie şi rugãciune cãtre Preamilostivul Dumnezeu în localitatea Godeanu. Acolo, ca de altfel şi în alte sate din zona de deal şi de munte a judeţului Mehedinţi, se pãstreazã Ciumarca, acea rânduialã, ca în anumite zile de vineri, când se mãnâncã de post, sã se facã rugãciuni pentru ca Dumnezeu sã nu mai pedepseascã niciodatã aceste locuri cu ciumã sau boli molipsitoare. De aceea, vã chemãm pe toţi sã ne rugãm împreunã, în aceastã zi de vineri, pe dealul Chiciora, la înãlţime, unde vom fi mai aproape de Dumnezeu.”

 

Tags:

About autor