USL Mehedinţi – o alianţã care funcţioneazã formal

Transformãrile profunde care au avut loc în ultimul timp în interiorul PNL Mehedinţi îşi pun în mod evident amprenta asupra evoluţiei alianţei politice locale din care face parte. Fãrã îndoialã cã strategia liberalã, prin care fostul preşedinte al formaţiunii, Liviu Mazilu, a fost exclus din partid, a vizat o anumitã independenţã a PNL Mehedinţi în cadrul alianţei din care face parte, dar, în acelaşi timp, şi o încercare de revitalizare a filialei. Cert este cã cei care conduc în prezent destinele PNL Mehedinţi nu sunt persoane care sã fie în relaţii strânse cu colegii lor social-democraţi. Dimpotrivã, aceştia sunt politicieni care, într-un fel sau altul, au fost adversari redutabili cel puţin ai liderului PSD Mehedinţi, Adrian Ion Duicu. O astfel de situaţie face imposibilã o calaborare beneficã între liberali şi social-democraţi în interiorul USL Mehedinţi.

Deja preşedintele PNL Drobeta Turnu Severin, Daniel Cîrjan, fost viceprimar al municipiului, a luat atitudine publicã cu privire la modalitatea în care a fost înlocuit din funcţia deţinutã, dar şi în ceea ce priveşte raporturile din USL Mehedinţi. Asta aratã cât se poate de elocvent cã USL Mehedinţi este o alianţã care funcţioneazã formal, fãrã sã existe o conlucrare în adevãratul sens al cuvântului.

Orgolii politice pronunţate

Orgoliile politice s-au acutizat din momentul în care cei trei lideri şi aleşi locali importanţi ai PNL Mehedinţi au fost excluşi din partid (Liviu Maziliu, fost preşedinte al PNL Mehedinţi şi actual consilier judeţean; Adriana Bãdãnoiu, vicepreşedinte al consiliului judeţen; Romulus Vâlcu, actual viceprimar al munucipiului Drobeta Turnu Severin). Ca rãspuns la acest act politic, fostul preşedinte liberal Liviu Mazilu, în complicitate cu liderul PSD Mehedinţi şi consilierii acestui partid, au decis ca Daniel Cîrjan sã fie înlocuit cu Romulus Vâlcu. Tactica nu a fost altceva decât o rãzbunare politicã, pentru cã din punct de vedere politic ea nu rezolvã nimic. PNL Mehedinţi nu mai are reprezentare în conducerea administraţiei publice locale, iar cei excluşi nu mai reprezintã partidul, chiar dacã au funcţii de conducere.

Romulus Vâlcu, unealta lui Duicu şi Gherghe

Proaspãtul viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, Romulus Vâlcu, nu este nici pe departe un politician experimentat, ci unealta politicã prin care Duicu, preşedintele PSD Mehedinţi şi Gherghe, primarul Severinului, încearcã sã distrugã organizaţia judeţeanã a PNL. Deşi a mai fost consilier local şi a fãcut suficiente eforturi, Romulus Vâlcu nu a reuşit sã se impunã ca un lider politic local autentic. Vâlcu a tânjit mereu dupã o funcţie în administraţia publicã localã, însã niciodatã nu şi-a vãzut visul cu ochii. La alegerile locale din anul 2008 a sperat la o candidaturã pentru funcţia de primar al Sevrinului, însã partidul a optat pentru colegul sãu Dan Sãceanu. Şi la ultimele alegeri locale a sperat probabil la funcţia de viceprimar, însã aceasta a fost adjudecatã în mod corect de Daniel Cîrjan, datoritã faptului cã era preşedintele organizaţiei municipale a PNL. În urma evenimentelor din interiorul PNL Mehedinţi, Romulus Vâlcu a ajuns, graţie noii conjuncturi politice, sã devinã viceprimar. Deşi exclus din PNL Mehedinţi, Romulus Vâlcu se crede pe cai, iar din aceastã perspectivã va încerca sã-şi construiascã o imagine publicã favorabilã, în speranţa cã la urmãtoarele alegerile locale va prinde vreo nominalizare. De fapt, Vâlcu a fost tot timpul preocupat de propria imagine, însã nefiind un politician carismatic n-a reuşit sã devinã prea popular, aşa cum şi-a propus. Pe de altã parte, nu l-a ajutat nici poziţia deţinutã. Pentru cã una e sã fii simplu consilier municipal, iar alta viceprimar. Pentru a-şi consolida imaginea, Romicã Vâlcu va adopta aceeaşi tacticã pe care a experimentat-o cu succes moşul sãu, actualul primar, Constantin Gherghe. Cu alte cuvinte, Romulus Vâlcu se implica atât de mult astfel încât sã se facã util şi plãcut, iar locuitorii sã vadã în el un posibil candidat pentru funcţia de primar. Problema care se pune nu este în ce mãsurã va reuşi Romulus Vâlcu sã-şi consolideze capitalul de imagine (în opinia noastrã sunt şanse mici), ci care ar putea fi varianta politicã spre care s-ar putea orienta, dacã într-adevãr şi-a propus sã obţinã mai mult. Exclus din PNL Mehedinţi, Romulus Vâlcu nu are o perspectivã favorabilã, pentru cã în fostul sãu partid nu poate reveni, iar un alt partid important nu ar accepta sã acorde creditul şi susţinerea politicã necesarã. Prin alegera sa în funcţia de viceprimar al Severinului, dincolo de orgoliile evidente, nu s-a fãcut altceva decât sã i se ofere o funcţie pe care Romulus Vâlcu şi-a dorit-o, şi, mai mult decât atât, sã producã o rupturã şi mai mare în interiorul USL Mehedinţi, alianţã care funcţioneazã formal, doar pe hârtie.

Tags:

About autor