Bãnãţenii ne vor Orşova

Asociaţia Culturalã „Ariergarda” a organizat sãptãmâna trecutã (n.r.-marţi, 28 mai), la Salonul „Vega” de la Bastionul Theresia din Timişoara o dezbatere publicã despre regionalizãrie, tema principalã fiind readucerea Orşovei în Banat.

În cadrul întâlnirii s-a propus ca denumirea noii regiuni sã fie „Banat-Mureş”, cu opinii pro şi contra. Cu acest prilej, s-au adoptat douã documente publice: scrisoarea deschisã pentru salvarea staţiunilor Bãile Herculane, Buziaş şi Lipova, precum şi adoptarea apelului “Orşova, înapoi acasã!”, care solicitã revenirea portului dunãrean la provincia istoricã de care a aparţinut dintotdeauna – Banatul.

Portul dunãrean Orşova a fost poarta de intrare dinspre est în Imperiul Austro-Ungar şi a fãcut parte din judeţul Severin, care avea capitala la Lugoj. O primã tentativã de alipire a Orşovei de Mehedinţi a avut loc în 1934, când un grup de oameni de afaceri din localitatea de pe malul Dunãrii, alãturi de reprezentanţi din Vechiul Regat, au cerut aceast lucru. A urmat o mare manifestaţie de condamnare a deciziei, la Mehadia, care a fost luat în seamã de oficilitãţile de atunci.

Totuşi, în anul 1968, atunci când a avut loc ultima reorganizare administrativ-teritorialã, Orşova şi o parte din Clisura Dunãrii, pãrţi ale Banatului istoric, au fost lipite de judeţul Mehedinţi, parte din Oltenia istoricã.

Conform redeşteptarea.ro, la eveniment au participat scriitori şi istorici din principalele centre culturale ale regiunii, printre care îi amintim pe Ada Cruceanu (scriitoare, Reşiţa), Adriana Babeţi (scriitor, Timişoara), Cristian Ghinea (scriitor, Lugoj), Duşan Baiszki (scriitor, Timişoara), Luminiţa Wallner-Bãrbulescu (istoric, Lugoj), M-Kiss Andras (expert patrimoniu, Timişoara), Marcel Tolcea, (scriitor, Timişoara) Octavian Doclin (scriitor, Reşiţa), Simion Dãnilã (scriitor, traducãtor, Lugoj), Viorel Marineasa (scriitor, Timişoara). Dezbaterea a fost moderatã de scriitorul Daniel Vighi.

Tags:

About autor