Începe destructurarea USL Mehedinţi

Excluderea din PNL Mehedinţi a fostului preşedinte al partidului Liviu Mazilu, alãturi de alţi doi membri importanţi, Adriana Bãdãnoiu, vicepreşedinte al CJ Mehedinţi, şi Romulus Vâcu, consilier local, este semnalul destructurãrii USL Mehedinţi. Biroul Permanent Judeţean al PNL Mehedinţi a decis, sâmbãtã, excluderea celor trei membri. Fãrã îndoialã cã aceaste excluderi fac parte dintr-o strategie bine gânditã, al cãrei scop este alegerea unei noi conduceri. Liviu Mazilu constituia un real pericol, iar din acest punct de vedere singura soluţie era excluderea sa din partid. Pentru cã, în ipoteza în care nu ar fi fost exclus, Liviu Mazilu are dreptul sã candideze pentru un nou mandat la şefia partidului, competiţie în care ar fi plecat cu prima şansã datoritã susţinerii pe care o avea în special în rândul aleşilor locali liberali.

Virgil Daniel Popescu, soluţia de compromis

Interesant în strategia PNL Mehedinţi este nominalizarea lui Virgil Daniel Popescu pentru funcţia de preşedinte interimar al partidului. Cel puţin aparent, aceastã propulsare în fruntea partidului este una surprinzãtoare, în condiţiile în care fostul ţãrãnist nu era un politician de marcã, reprezentativ, al partidului. Mai mult, activitatea sa politicã din ultimii ani nu a fost una vizibilã, lãsând impresia cã nu prea mai este preocupat de politicã. Ultima sa implicare mai consistentã a fost la alegerile parlamentare din anul 2008, când a şi candidat din partea PNL Mehedinţi pentru Colegiul 4 Camera Deputaţilor. Mai degrabã aceastã orientare pentru funcţia de preşedinte interimar ar pãrea ca o soluţie de compromis. Liberalii sunt deja divizaţi ca urmare a dizolvãrii fostei conduceri şi a demiterii lui Liviu Mazilu din funcţia de preşedinte, motiv pentru care orice altã propunere ar fi putut suscita discuţii aprinse.

Viorel Palaşcã, succesorul lui Liviu Mazilu?

La fel de interesantã este şi tactica deputatului PNL de Mehedinţi, Viorel Palaşcã, cel care deţine cea mai importantã funcţie alasã dintre liberalii mehedinţeni. Nu este exclus ca tocmai Palaşcã sã fi fost artizanul care a orchestrat din umbrã luarea acestei decizii de excludere a trei membri importanţi. Poate cã deputatul Viorel Palaşcã îşi doreşte cu orice preţ funcţia de preşedinte al PNL Mehedinţi, obiectiv politic nerealizabil în situaţia în care Liviu Mazilu ar fi rãmas membru, cu atât mai puţin dacã acesta ar fi şi candidat pentru un nou mandat. De aceea, pentru a avea cale liberã la şefia partidului, deputatul Viorel Palaşcã trebuia sã se asigure cã Liviu Mazilu nu mai este membru al partidului.

PNL Mehedinţi, într-o

altã etapã a evoluţiei sale

Indifrent cine va fi noul preşedinte al PNL Mehedinţi, acest partid intrã într-o nouã etapã a evoluţiei sale. Semanul a fost dat deja dupã ce mai mulţi membri ai PDL Mehedinţi, în frunte cu deputatul Mihai Stãnişoarã, s-au înscris în tabãra liberalã. Pentru PNL Mehedinţi este necesarã adoptarea unei noi strategii politice, în condiţiile în care partidul, deşi parte a guvernãrii locale, devenise tot mai slab, fãrã un lider de forţã şi fãrã o activitate politicã susţinutã. Mai mult, în cadrul USL Mehedinţi, liberalii locali nu mai contau aproape deloc nici ca partid politic, nici ca modalitate de acţiune. PNL Mehedinţi a fost în ultimul timp un partid inert, al cãrui mesaj politic nu mai era auzit atât în alianţa din care face parte, cât şi în afara ei. Se impune, aşadar, asumarea unei strategii politice coerente care sã relanseze PNL Mehedinţi în judeţ.

Semnalul destrãmãrii formale a USL Mehedinţi

Excluderea celor trei importanţi membri şi aleşi locali ai PNL Mehedinţi este, aşadar, semnalul destrãmãrii USL Mehedinţi. Chiar dacã legal aceasta nu este posibilã deocamdatã, formal ea s-a înfãptuit. Pentru cã nici democrat-liberalii veniţi în PNL Mehedinţi, nici Virgil Daniel Popescu, preşedintele interimar al PNL Mehedinţi, nu pot sta la aceeaşi masã cu PSD Mehedinţi, condus de Adrian Duicu. Dincolo de rivalitãţile politice de ani de zile, între aceşti politicieni existã orgolii personale, ireconciliante, oricât de mult ar urmãri un scop politic comun. În aceste condiţii, noua situaţie începe sã se complice şi pentru Adrian Duicu, deoarece, pe de-o parte, este imposibil sã aibe un dialog politic bazat pe încredere cu noii lideri liberali, iar, pe de altã parte, poziţia sa de lider autoritar al USL Mehedinţi se poate diminua considerabil, dacã PNL Mehedinţi identificã acea strategie politicã prin care sã se reafirme în forţã, având în fruntea sa un lider puternic.

Tags:

About autor