Încep Zilele oraşului Drobeta-Turnu-Severin

Primãria Drobeta Turnu Severin organizeazã în perioada 19 – 23 aprilie „Zilele Severinului”, ediţia din acest an fiind una închinatã unui moment deosebit de important şi anume împlinirea a 180 de ani de la formarea oraşului modern.

Oraşul modern Drobeta Turnu Severin are o istorie relativ nouã faţã de alte oraşe ale României. A apãrut pe harta ţãrii şi a lumii în urma decretului generalului Pavel Kiseleff din 22 aprilie 1833. Oraşul şi-a primit numele de la maiestuoasele ruine ale Cetãţii Severinului ce dominau la vremea aceea Dunãrea şi împrejurimile. Oraşul a fost ridicat dupã un plan prestabilit, cu strãzi largi ce cad perpendicular pe Dunãre sau merg paralel cu ea. Oraş “de negoţ” pe Dunãre, Turnu Severin a ajuns pânã în preajma anului 1900 unul din oraşele moderne ale României. Pentru cã oraşul s-a nãscut în ziua de 22 aprilie, în preajma sãrbãtorii religioase Sfântul Gheorghe (23 aprilie), severinenii l-au ales patron spiritual al oraşului. Începând cu anul 1990 Primãria municipiului Drobeta Turnu Severin a reluat şirul manifestãrilor închinate zilelor oraşului şi patronului sãu, manifestãri ce fuseserã întrerupte dupã al doilea rãzboi mondial.

În programul manifestãrilor din acest an nu vor lipsi concertele de muzicã popularã şi uşoarã susţinute de Holograf, Alex Velea, Andreea Bãnicã, Low Cost, Antonia, Conect-R, Vunk şi Voltaj. Spectacolele de muzicã popularã se vor desfãşura pe scena amplasatã în Pãdurea Crihala.

„Am încercat şi am reuşit ca anul acesta sã reducem cheltuielile pentru cã este o perioadã de crizã, dar în acelaşi timp încercãm sã marcãm cei 180 de ani de la crearea oraşului modern, cu manifestãri specifice acestei sãrbãtori. Avem un program complex de muzicã uşoarã, cu trupe consacrate, dar şi cu artişti locali, în plinã ascensiune. La capitolul muzicã popularã avem artişti locali, pe care oamenii îi iubesc şi îi aşteaptã pe scenã, cât şi nume consacrate din muzica popularã româneascã din aproape toate regiunile ţãrii”, a declarat Marius Screciu, viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin.

Primãria oraşului a alocat pentru aceste manifestãri suma de 400.000 de lei de la bugetul local.

Tags: ,

About autor