Alegeri fãrã emoţii în PSD

Şi Marius Screciu şi Adrian Duicu au fost reconfirmaţi în funcţii. Primul în cea de preşedinte al organizaţiei severinene, cel de al doilea în cea de lider al organizaţiei judeţene a PSD. Nicio surprizã la acest capitol. PSD rãmâne destul de stabil şi pare sigur pe sine, deşi terenul relaţiei cu PNL îi cam fuge de sub picioare. Singurul lider liberal pe care PSD pare al recunoaşte rãmâne tot Liviu Mazilu. Dar asta nu le foloseşte la nimic social-democraţilor, jocurile din tabãra liberalã le face Crin Antonescu, Frunzãverde şi Mihai Stãnişoarã. Liviu Mazilu nu mai are efectiv nicio şansã sã revinã la cârma corabiei liberale. Cel puţin nu în acest moment. PSD trebuie sã se mulţumeascã doar cu o relaţie comodã cu PC. Şi cu grijile legate de o situaţie socio-economicã foarte grea.

 

Schimbãri de şef pe Titanic

 

Cã tot vorbeam de situaţia grea, luãm şi noi act de schimbarea directorului general de la RAAN. E ok, dar, sincer, schimbarea în sine nu ne spune nimic. Nici salariaţilor nu cred cã le spune ceva. Situaţia de la RAAN rãmâne tot incertã. Aşteptam de la deputatul Rodin Traicu nişte clarificãri pe tema situaţiei de la RAAN, într-o conferinţã de presã ce se lasã aşteptatã. Nu doar pentru cã a condus RAAN ani de zile, dar şi pentru cã e deputat de Severin, ales şi de mulţi dintre salariaţii RAAN la care a fost în campanie, sã-i convingã. Schimbarea unui director cu altul nu prea rezolvã nimic.

 

Deruta democrat-liberalilor

 

E destul de ingratã situaţia din acest moment a senatorului Marius Bãlu, preşedinte interimar al PDL, confruntat cu plecãri din partid, dar şi cu ipostaza incomodã de a-şi critica foşti tovarãşi de drum. E un examen foarte dificil pentru Marius Bãlu. Rãmas doar cu doi trei colegi mai de forţã, senatorul trebuie sã cârmeascã canoea partidului prin ape tulburi. Dacã PDL nu se redreseazã la nivel naţional, şansele de supravieţuire ale organizaţiei judeţene sunt minime, cu sau fãrã Marius Bãlu. La viitoarele alegeri am putea sã ne luãm adio de la democrat-liberali, politic vorbind.

 

Amorul liberalo-pesedist s-a dus

 

Ce sã însemne, de fapt, toatã isteria ultimelor mişcãri şi rãsuciri – unele chiar stupefiante -  de pe scena politicã de comedie şi melodramã din judeţul nostru? PDL Mehedinţi a rãmas doar un cuibuşor din care s-au retras, repejor, toţi puii de vrabie, vulturi şi cuci, rãmânând doar puful vechilor zvârcoliri şi iluzii, plus senatorul Marius Bãlu, descumpãnit – cum altfel? – de toatã repeziciunea şi nebuneala plecãrilor.

Mihai Stãnişoarã a dat tonul unei regrupãri masive şi grãbite pe dreapta. Chiar la fix, înainte de pedelionul agonic în care s-au ciorovãit Udrea şi Blaga. Intuind sau chiar ştiind cum vor sta lucrurile, Mihai Stãnişoarã a dat adunarea taman în fieful liberal, la loc cãlduţ, cu verdeaţã şi soare. Tot nucleul dur din jurul sãu revine aşadar la putere, pe fereastra liberalã lãsatã larg deschisã de mazilirea lui Liviu Mazilu. Ienicerii democrat-liberali au depãşit pe dreapta, în galop, condiţia ingratã de opozanţi, regãsindu-se lângã cozonacul puterii.

E o chestiune de supravieţuire şi de putere ce nu are de a face nici cu doctrinele politice, nici cu interesele generale, nici cu principiile luptei politice, ci doar cu instinctul de supravieţuire şi pofta de mãrire. Nu avem de a face, în ţãrişoara noastrã, cu partide, ci doar cu grupuri de interese antagonice, cu ’’frãţii’’.

Dacã fostul prefect Ion Mîţu ajunge sau nu liderul liberalilor mehedinţeni (unii spun cã da, va ajunge, e cel mai indicat) mai conteazã şi nu prea. În mod cert va obţine o funcţie importantã în structura judeţeanã a PNL. La fel şi cei veniţi dinspre PDL sau PP-DD, Ionuţ Buculeasa sau Tãnase Stângã care s-au repliat spre un partid matur.

 

Pedelizarea PNL-ului

 

Mica  pedelizare a PNL-ului a început. Una care, paradoxal, întãreşte partidul deşi îl perveteşte pe ici pe colo, prin locurile esenţiale. Vechile grupãri (Palaşcã, Sãceanu, Mazilu, Buşoi, Coifan) vor rãmâne în umbra voinţei lui Crin Antonescu – Mihai Stãnişoarã. Capul liberal sabia nu-l taie, dacã e plecat. Şi se pare cã e destul de plecat. Sau înţelept, vorba domnului liberal Vela, trimisul Caraşului Severin pe tãrâm mehedinţean. Şi uite aşa gruparea Mîţu – Stãnişoarã, susţinutã de Vela – Frunzãverde, va lua caimacul, caimacanul şi calamarul de pe farfuria liberalã. Nimeni nu mai are nicio îndoialã. PNL trece printr-o dramã internã la capãtul cãreia nu va mai semãna nici cu PNL, dar nici cu PDL, plus cã se va întâlni din ce în ce mai rar cu PSD pe acelaşi culoar al puterii.

Iar dacã se vor întâlni nu va fi chiar o întâlnire de amor, ci poate de vitriol. Amorul liberalo-pesedist s-a dus ca norii lungi pe şesuri. Grupãrile îşi freacã deja sãbiile în teacã, se antreneazã mental pentru omorâciunile ce vor veni.

 

Dan Sãceanu – şef la liberali?

 

Cea mai plauzibilã variantã pentru şefia PNL Mehedinţi rãmâne Dan Sãceanu, vechi liberal, un om care are credit în partid. O forţare a notei prin impunerea lui Ion Mîţu nu ar fi deloc potrivitã. Probabil cã fostul prefect se va mulţumi cu rolul de vioara a doua. Dan Constantin   Sãceanu pare cel agreat de conducerea PNL pentru şefia organizaţiei mehedinţene.

L-am vãzut chiar pe un post local de tv surprins ieşind dintr-un restaurant cu Mihai Stãnişoarã, ceea ce e semnul clar al unui acord între cei doi.

 

Gruparea anti – Duicu se repliazã

 

Pentru orice observator atent al mişãrilor de pe scena politicã judeţeanã devine destul de evident faptul cã, dupã deruta legatã de alegerile parlamentare, începe deja sã se constituie o grupare solidã anti-Duicu. Au fost chiar voci liberale ce au acuzat, la tv, cã Adrian Duicu ar deţine deja prea multã putere. Reacţia de regrupare a urmat imediat. Personaje tari din PDL s-au repliat sub aripa liberalã iar vechii liberali nu au avut de ales decât sã accepte o situaţie din care sperã sã iese mai întãriţi sau mãcar sã iese, la un moment dat. Cert e faptul cã Adrian Duicu se confruntã deja cu o forţã, informalã, de opoziţie, care-şi întãreşte rândurile şi aşteaptã fisurile din actul de guvernare, naţional şi judeţean, pentru a profita electoral la un moment dat.

 

Prima ţintã: fotoliul de primar

 

Ion Mîţu nu se sfieşte sã-şi dezvãluie intenţiile pe termen mediu.  Priveşte foarte atent spre mersul cam împleticit al lui Gherghe, sau domn Costel, pentru cunoscãtori. Şi-l executã metodic, calm, cu toţi arborii lui de lalea şi cu platanii lui cu tot. Pun pariu cã-n doi ani, cât au mai rãmas pânã demareazã alegerile locale, din mitul lui don Costel va rãmâne ce a rãmas din mitul lui taica Dinu – fix pix. Cãci nici arborii de lalea nu ţin de foame, dupã cum nici platanii de plata facturilor la cãldurã. Iar Ion Mîţu ştie bine acest lucru. Ţinta lui pare clarã: fotoliul de primar. Ceea ce nu e nici simplu, dar nici imposibil dacã ştii sã punctezi. Şi se pare cã fostul prefect ştie iar timpul e în favoarea sa. Şi nu doar timpul.  În vreme ce actualul primar, Constantin Gherghe, nu pare deloc stãpân pe situaţie.

Tags: ,

About autor