Membrii unei secţii de votare din Mehedinţi, urmãriţi penal în dosarul „fraude la referendum“

Mai mulţi membri ai unei secţii de votare din judeţul Mehedinţi sunt cercetaţi penal în dosarul „fraude la referendum” de cãtre procurorii Secţiei de urmãrire penalã şi criminalisticã din cadrul Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În acest context, la data de 28.02.2013, procurorii Secţiei de urmãrire penalã şi criminalisticã au dispus începerea urmãririi penale faţã de învinuiţii ANTONIE TITU, AMZOI ION, BRÂNZAN ŞTEFAN, GAVRILÃ EUGEN, MUŞEAT ADRIAN, NAVLIGU VASILE şi CALEA RODICA sub aspectul sãvârşirii infracţiunii prevãzute de art. 55 alin. 1 din Legea nr. 3/2000, se aratã într-un comunicat de presã al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Prin rezoluţia de începere a urmãririi penale, procurorii au reţinut urmãtoarea situaţie de fapt: „În calitate de membru al biroului electoral al unei secţii de votare din localitatea Pãtulele, învinuitul Antonie Titu (având ca atribuţie sã se deplaseze la domiciliul persoanelor care au solicitat urna mobilã) a mers pe teren şi negãsind respectivele persoane la domiciliile lor, s-a întors în sediul secţiei de votare, urmând sã revinã ulterior la solicitanţi. În jurul orelor 19.00, în contextul în care învinuitul Antonie Titu ar fi trebuit sã se întoarcã la adresele persoanelor înscrise în lista suplimentarã, s-a convenit de cãtre acesta împreunã cu ceilalţi 6 învinuiţi (toţi membrii secţiei de votare) sã nu mai plece cu urna mobilã şi sã semneze ei în locul persoanelor înscrise în acea listã, iar ulterior sã introducã în urna de votare buletinele de vot aferente acestor semnãturi falsificate. Aceastã activitate a avut ca urmare şi înscrierea în procesul-verbal privind rezultatul referendumului a unor date nereale privind numãrul participanţilor”. Procurorii fac precizarea cã începerea urmãririi penale este o etapã a procesului penal reglementatã de Codul de procedurã penalã, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, sã înfrângã principiul prezumţiei de nevinovãţie.

Tags:

About autor

Comments Closed

Comments are closed. You will not be able to post a comment in this post.