Cui îi e fricã de Elena Udrea?

Traian Bãsescu are drepturi de autor asupra “romanului’’ de capã şi spadã numit PDL şi se comportã ca atare, în ciuda vociferaţiilor ultragiate venite chiar din interiorul formaţiunii politice pe care a ridicat-o din cenuşã şi  a urcat-o pe cele mai înalte şi prãpãstioase culmi ale guvernãrii la un moment dat. Serviciul a fost reciproc: şi PDL l-a ajutat pe actualul preşedinte, cum a putut, ori de câte ori a fost nevoie. Şi a cam fost.

Loialitatea PDL faţã de Traian Bãsescu nu poate fi pusã la îndoialã, deşi se pare cã Traian Bãsescu crede exact invers. Obişnuit ca partidul condus de Vasile Blaga sã batã din cãlcâie la ordinul bãsescian, Traian Bãsescu se aratã acum iritat de faptul cã indicaţiile sale preţioase stârnesc murmure de protest şi împotriviri. Iar indicaţiile sale nepreţuite, în termen simpli, sunã cam aşa: Elena Udrea preşedinte.

Bosumflat pe PDL cândva disciplinat, Traian Bãsescu iese la atac prin toate mijloacele. Pur şi simplu nu acceptã ca ideile sale sã nu fie executate imediat. „Dupã alegerile din decembrie 2012 între mine şi conducerea PDL nu a existat niciun fel de dialog şi nici nu poate exista un dialog atâta timp cât conducerea PDL-ului va fi asiguratã de actuala echipã de politicieni. Unii lideri PDL încearcã sã-şi justifice propriul eşec şi sã câştige voturi în convenţia care urmeazã utilizând în dezbaterea internã argumentele false şi populiste din sloganurile USL şi atacându-şi propriul guvern. Încercarea de a ascunde sub sloganurile USL adevãratele cauze ale eşecului lor electoral nu face decât sã garanteze noi eşecuri în viitor”, a mai susţinut Traian Bãsescu, potrivit DC News. Situaţia PDL de astãzi e destul de ingratã, dacã stãm bine sã ne gândim. Unii îl admirã în continuare pe Traian Bãsescu.

Alţii s-au obişnuit cu Vasile Blaga şi înţeleg cã Traian Bãsescu e deja o cauzã pierdutã. Ba chiar sunt supãraţi rãu pe el din cauza proastei guvernãri Emil Boc care a dus la dezastrul electoral de anul trecut.  Sigur cã adepţii autonomiei faţã de Cotroceni au şi ei partea lor de dreptate. Existã, pentru PDL, viaţã politicã şi dupã Bãsescu. Dar cu cine? Cu Vasile Blaga? Nu prea ţine la electorat. Aşa cã pânã la urmã argumentele lui Traian Bãsescu, intuiţia sa, par mult mai de perspectivã decât “conserva-torismul’’ îmbufnat al unora din conducerea de azi a PDL.

Cã ne place sau nu, Elena Udrea chiar poate fi, pentru PDL, acel lider charismatic necesar, cel puţin pentru anii ce vin. Elena Udrea ar aduce un suflu nou într-un partid care abia mai respirã.  “Nu prea e mare lucru de înţeles la PDL. Se împarte nimicul, dar toatã lumea, din pricina intereselor care stau în spatele actorilor principali şi secundari, interese legate de foarte mulţi bani, exagereazã foarte mult aceastã luptã care este una aproape penibilã. Pe de-o parte este Blaga care nu a fost niciodatã carismatic şi care ar fi trebuit sã rãmânã în zona de management a partidului, în funcţia de secretar general unde a dat rezultate foarte bune. De cealaltã parte, vorbim de un cuplu, Traian Bãsescu şi Elena Udrea, care nu a învãţat nimic nici din lecţia lui Nicolae Ceauşescu cu Elena Ceauşescu, nici din alte lecţii. Confirm faptul cã Udrea e un politician cu potenţial, dar în aceşti ani, din pricina relaţiei cu Bãsescu, e departe de a putea coagula camarila de partid care ar putea sã îi fie fidelã. Lui Traian Bãsescu nu i-au fost suficiente nici alegerile locale din 2012, nici referendumul şi a intrat în aceastã luptã dinamitând potenţialul posibil pentru un anumit scor în interiorul partidului pe care îl avea Udrea”, a argumentat, pe fondul acestui scandal, Cozmin Guşã.

Dar cu toate acestea tindem sã credem cã instinctul lui Traian Bãsescu e bun. Preşedintele simte potenţialul de imagine pe care-l are Elena Udrea, aşa cum simte posibilul reviriment al partidului pe care chiar el l-a condus. Cu Vasile Blaga la timonã soarta PDL e previzibil pecetluitã. Cu Elena Udrea însã lucrurile pot sta cu totul diferit. Rãmâne sã aşteptãm şi sã ne dumirim.

Tags: ,

About autor

Comments Closed

Comments are closed. You will not be able to post a comment in this post.