Mehedinţenii stau la cozi interminabile pentru adeverinţa de asigurat

Sute de oameni s-au înghesuit, zilele acestea, la Casa Judeţeanã de Asigurãri de Sãnãtate Mehedinţi, aglomeraţia generând cozi, ore bune de aşteptare şi nervi. Cei mai mulţi dintre mehedinţenii prezenţi pe holurile instituţiei au pus aglomeraţia pe seama birocraţiei.

La ghişeele Casei Judeţene de Asigurãri de Sãnãtate Mehedinţi, pensionarii fac cozi interminabile pentru a obţine adeverinţa prin care pot dovedi medicului de familie cã sunt asiguraţi medical. Bãtrâni, bolnavi, aceştia stau ore în şir pentru ca cineva sã le dea o „ţidulã”, din care sã rezulte cã sunt asiguraţi, deşi în opinia lor ar fi suficient sã prezinte medicului de familie cuponul de pensie.

Un bãtrânel spunea cu nãduf: „Guvernanţii  ãştia îşi bat joc de noi, stãm la cozi de dimineaţa pânã seara. Doamnele de aici ce sã facã? Ne ajutã cât pot”. O femeie, care aştepta şi ea sã-i vinã rândul la ghişeu, a ţinut sã precizeze: „Nu este normal sã stau la coada asta, dar pânã la urmã ce este normal în ţara aceasta? Am nevoie de aceastã adeverinţã la medicul de familie fiindcã mi-a expirat”. „Stãm la coadã, ce sã fãcem?  Mi-a expirat în decembrie şi am nevoie de altã adeverinţã. Ne-am sãturat de birocraţia asta”, spunea un alt pensionar.

Purtãtorul de cuvânt al instituţiei, Radu Barbu, spune însã cã mulţi dintre cei care formeazã aceste cozi la ghişeele CJAS Mehedinţi nu au nevoie urgent de acest document. „În urmã cu doi ani de zile au fost eliberate un numãr foarte mare de adeverinţe din sistem, în jur de 500-600 de adeverinţe pe zi pentru asiguraţi, pentru pensionari. În momentul de faţã, acel termen de doi ani a expirat şi acum au venit sã-şi reînnoiascã adeverinţele. Aproape 60 la sutã din persoanele care sunt în momentul de faţã la cozi nu au însã nevoie de ele. Pur şi simplu vor sã le aibã acasã sau vin cu douã-trei luni de zile înainte de expirarea perioadei pentru cã spun dumnealor <<au  avut drum şi pentru ca sã le aibã acasã>>”, a precizat Radu Barbu.

Tags:

About autor