Igienizarea terenurilor prin ardere este interzisă!

La nivelul ISU Mehedinţi continuă acţiunile de informare şi educare a populaţiei pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă generate de arderile necontrolate.

Având în vedere că judeţul Mehedinţi se află sub Cod Galben de caniculă, cetăţenii au fost avertizaţi cu privire la interdicţia folosirii focului deschis pentru igienizare.

Specialiştii Inspecţiei de Prevenire şi cadre ale Serviciului Pregătire pentru Intervenţie şi Rezilienţa Comunităţilor continuă, şi săptămâna aceasta, misiunile de informare şi educare preventivă a populaţiei, pe raza judeţului Mehedinţi, în vederea conştientizării cetăţenilor cu privire la riscurile la care se pot expune atunci când nu respectă măsurile de apărare împotriva incendiilor.

Efective de pompieri din cadrul tuturor subunităţilor, după finalizarea intervenţiilor, la întoarcerea spre unitate, difuzează mesaje audio predefinite pentru a le reaminti cetăţenilor faptul că focul scăpat de sub control poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol nu doar bunuri, ci chiar viaţa persoanelor.

De la începutul anului, pompierii mehedinţeni au depus eforturi susţinute pentru limitarea şi stingerea a peste 528 incendii izbucnite la vegetaţie uscată, 51 dintre acestea producând pagube materiale. Salvatorii au stins incendiile în limitele găsite, reuşind să protejeze locuinţele cetăţenilor.

Numai în luna iulie a acestui an, pompierii au intervenit pentru localizarea şi stingerea a 140 incendii izbucnite la vegetaţie uscată, dintre acestea 26 propagându-se la depozite de furaje, culturi de cereale şi viţă de vie, pădure, litieră şi anexe gospodăreşti, producând pagube materiale, dar şi o victimă în localitatea Salcia.

Rugăm cetăţenii să dea dovadă de responsabilitate şi să înţeleagă că arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale este INTERZISĂ, fiind un pericol major pentru viaţa acestora, iar în condiţiile meteorologice actuale, perioade de caniculă şi secetă prelungită, manifestarea incendiilor poate fi extrem de violentă, afectând: gospodării, construcţii, reţele electrice, păduri şi animale.

Atragem atenţia că arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, dacă pune în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an, conform OUG 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare.

COMPARTIMENTUL  INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

About autor